Καστοριά: Από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου η 1η Πανκαστοριανή Συνάντηση

Απόδημοι Καστοριανοί από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην 1η Πανκαστοριανή Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, στην Καστοριά.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της πόλης, από τις οποίες, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι απόδημοι.

«Περιμένουμε να μας έρθουν περισσότεροι από 100 απόδημοι, απ΄ όλο τον κόσμο, με τους οποίους θέλουμε να σφυρηλατήσουμε δυνατούς δεσμούς» τονίζει ο κ. Χατζησυμεωνίδης.

«Έχουμε δυνατή διασπορά, με πολλούς συλλόγους στις ΗΠΑ, στον Καναδά, ακόμα και στην Αργεντινή, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη μακρινή Αυστραλία. Το μήνυμα που εκπέμπουμε από την Καστοριά, ειδικότερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, είναι ότι διδασκόμαστε από την ιστορία και επαγρυπνούμε να προφυλάξουμε την πατρίδα μας ως κόρη οφθαλμού» προσθέτει.

Από τους Καστοριανούς της διασποράς, τους οποίους ο κ. Χατζησυμεωνίδης χαρακτηρίζει «δύο φορές Έλληνες», ο Δήμος Καστοριάς περιμένει την ανάλογη κινητοποίηση για τη στήριξη του τόπου, αφού πρώτα ενημερωθούν υπεύθυνα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της περιοχής.

«Η Καστοριά, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, προσφέρει πολλές δυνατότητες για ξένες επενδύσεις και καλούμε τους συμπατριώτες μας να τα προβάλλουν στους τόπους που ζουν» σημειώνει ο κ. Χατζησυμεωνίδης, ο οποίος θα μιλήσει και στην ημερίδα που διοργανώνεται στις 17 Αυγούστου, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης.

«Επιθυμία μας είναι να υπάρξει πιο στενή συνεργασία με τους αποδήμους μας και κυρίως μεταξύ των νέων, 3ης και 4ης γενιάς, οι οποίοι μας εκπλήσσουν κάθε φορά για την αγάπη που έχουν για τον τόπο μας. Οι ανταλλαγές νέων είναι μία από τις προτεραιότητές μας» λέει ο δήμαρχος Καστοριάς.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες- «Η Καστοριά ανάμεσα στους Αιώνες. 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καστοριάς» και «Δυνατότητες Δικτύωσης των απανταχού Καστοριανών-Νέα Γενιά και ανάπτυξη πρωτοβουλιών Συνεργασίας της Ομογένειας και της γενέτειρας»- ενώ στην ενότητα “Οι Απόδημοι, κήρυκες και συνεχιστές του Καστοριανού Πολιτισμού” θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι της Καστοριανής Ομογένειας.

Το τριήμερο της συνάντησης οι απόδημοι θα συμμετάσχουν και στην περιήγηση που οργανώνει ο δήμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Σπήλαιο Δράκου, στη Παναγία Μαυριώτισσα, στο Ενυδρείο, στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού, αλλά και στη Λίμνη της Καστοριάς.

Την Κυριακή, 19 Αυγούστου, θα γίνει εκκλησιασμός στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, χωροστατούντος του Μητροπολίτη, κ.κ. Σεραφείμ, ενώ θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποδήμων συμπατριωτών. Επίσης, θα γίνει τρισάγιο στον Τάφο του Μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη και θα ακολουθήσει προσκύνημα στον Τάφο του Παύλου Μελά, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ τις Κυριακής, με μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καστοριάς.

Δ. Ριμπά

πηγή:http://omogeneia.ana-mpa.gr