Καλό ξεκίνημα έκαναν τα μανταρίνια με τιμές που κυμαίνονται στα 40 λεπτά το κιλό

MANTARINIA

MANTARINIAΑπό τις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή μανταρινιών στην Κρήτη, που παραδοσιακά αποτελεί την πρώτη περιοχή συγκομιδής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βρισκόμαστε τώρα στην αρχή της συγκομιδής. Όπως αναφέρουν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα αλλά και εκπρόσωποι του εξαγωγικού εμπορίου, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Την μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η περιοχή της Αργολίδας. Πάντως έχουμε αποδόσεις από νέες φυτεύσεις στην περιοχή της Θεσπρωτίας που θα μετριάσουν την μείωση της παραγωγής. Αυτή την εποχή οι τιμές διαμορφώνονται στα 40 λεπτά το κιλό. Ωστόσο οι φετινές τιμές θα διαμορφωθούν οριστικά αφού «μπει» στον κύριο όγκο της παραγωγής της και η Θεσπρωτία, που αποτελεί την κύρια περιοχή καλλιέργειας μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «ξεκίνησε η συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης, με τις ποσότητες φέτος να αναμένονται μειωμένες, σε ποσοστό 30%, σε σχέση με πέρσι, που  εκτιμώ ότι οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε την προηγούμενη Άνοιξη. Ποιοτικά τα προϊόντα μας είναι πολύ καλά. Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται οι πρώτες τιμές, ο οποίες αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 38 – 40 λεπτά το κιλό. Σε περίπου 10-15 ημέρες που θα βγει στην αγορά ο κύριος όγκος παραγωγής οπότε θα δούμε πως διαμορφωθεί η τελική προσφορά. Εκτιμώ από την εικόνα που έχω και από άλλες περιοχές ότι φέτος δεν πρόκειται οι τιμές παραγωγού να πέσουν κάτω από 33-35 λεπτά το κιλό».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Κολιομίχος, παραγωγός από την περιοχή της Θεσπρωτίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «από σήμερα ξεκίνησε η συγκομιδή μανταρινιών. Από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να γενικευτεί το «πρώτο χέρι» στην περιοχή. Η παραγωγή φαίνεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, εκτιμώ σε ποσοστό περίπου –40%. Ωστόσο φέτος έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα. Οι τιμές σήμερα που κάνω συγκομιδή είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Αλλά είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα, τις επόμενες ημέρες που αυξάνει η παραγωγή θα έχουμε μείωση της τιμής. Πέρσι οι τιμές έπεσαν μέχρι τα 18 λεπτά το κιλό. Φέτος ελπίζω λόγω και της μειωμένης παραγωγής να μειωθεί η τιμή μέχρι τα 28 – 30 λεπτά το κιλό. Βέβαια τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η αγορά και η ζήτηση.
Στην Αργολίδα η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη, διευθυντή της ΕΑΣ: «από την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Αργολίδα. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη στην περιοχή της Ασίνης, ενώ είχαμε και κάποιες ζημιές από χαλαζόπτωση. Πέρσι είχαμε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ μεγάλες ποσότητες μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ έμειναν απούλητες. Για φέτος είναι πολύ νωρίς να πούμε την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές».
Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή μανταρινιών στην Κρήτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδής και παραγωγός από τα Χανιά. «Έχουμε μειωμένη παραγωγή στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι τιμές παραγωγού ακολουθούν την πορεία που είχαν και πέρσι. Ξεκίνησαν από 70 – 80 λεπτά το κιλό και σήμερα έχουν πέσει στα 50 λεπτά. Υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση μικρόκαρπων ποικιλιών ενώ αντίθετα οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες δεν έχουν πρόβλημα. Πάντως η τελική τιμή θα διαμορφωθεί για το προϊόν αφού μπει δυναμικά στην αγορά και η Θεσπρωτία», τόνισε.

πηγή: agrotypos.gr