Ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση και 81 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

katsism

katsismΕρώτηση κατατέθηκε από τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση κι από 81 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορμή στάθηκαν οι δίκαιες διαμαρτυρίες των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, για τις υπέρογκες αυξήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που είδαν στους λογαριασμούς τους, λόγω της εφαρμοζόμενης τιμολόγησης.

Όπως οι περισσότεροι έχουμε ήδη ενημερωθεί, καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα μια διαμάχη ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ – ανεξάρτητος ρυθμιστής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και τον αρμόδιο Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ προεκλογικά, στις 31/12/2014, για αύξηση του τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) για μια μέση οικιακή κατανάλωση.

Η ΡΑΕ «φρόντισε» να μετακυλήσει χρονικά την εφαρμογή της αύξησης μετεκλογικά, ώστε να τη χρεωθεί πολιτικά η νέα ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ ώστε να δοθεί η εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει το ρεύμα δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του, όπως αποδεικνύεται και από τη χρονική παράθεση των γεγονότων, ορθά κατηγορεί τη ΡΑΕ για «συμπαιγνία» με την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της και πως γι’ αυτό η απόφαση έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι και δημοσιοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Υπάρχει όμως η ανάγκη με αφορμή τους πρόσφατους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που λάβαμε οι περισσότεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να αποτυπωθεί με στοιχεία το τι έκανε η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΗ, κατόπιν εισηγήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και έχουμε οδηγηθεί σήμερα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.