Αλ. Καχριμάνης: Προτάσεις για το ΕΣΠΑ

 

2010-11-26 19:38:58

 

 

Στη συνάντηση εργασίας που έγινε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την Προεδρία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, παραβρέθηκε ο Nομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με την ιδιότητα του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Ηπείρου. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και κατέθεσε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.

 

 

Στην αρχική του παρέμβαση ο κ. Αλ. Καχριμάνης, ανέφερε και τα εξής:

 

 

«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω κατ΄ αρχή στα Γιάννινα, στην Ήπειρο. Είμαι σίγουρος ότι από τη σημερινή συνάντηση θα βγουν θετικά αποτελέσματα και θάθελα να σας ζητήσω, τέτοιου είδους συναντήσεις να γίνονται κατά τακτά διαστήματα, ώστε να λύνουμε προβλήματα και να συντονιζόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

Η οικονομική κρίση είναι αισθητή στην Ήπειρο και η ύφεση έχει επηρεάσει κάθε δραστηριότητα και επάγγελμα.

 

 

Το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να τονώσουν την αγορά και την τοπική οικονομία.

 

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από το ΕΣΠΑ.

 

Επίσης να επισπευστεί το έργο των Γνωμοδοτικών Επιτροπών για νέες εντάξεις στον Αναπτυξιακό Νόμο και να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό ο νέος. Και με την ευκαιρία: Στο νέο αναπτυξιακό νόμο, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ή ενός αντίστοιχου ταμείου, να χρηματοδοτούνται οι επενδυτές σε πρώτο στάδιο και μέχρι να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων από την Πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πολλοί από τους επενδυτές και θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για νέες επενδύσεις.

 

Παράλληλα πρέπει να αναληφθούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ:

 

 

1. Είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί το επίπεδο αλληλοεπικάλυψης ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΚΑΙ Π.Ε.Π., σε επίπεδο σχεδιασμού (ποιος βγάζει τις προκηρύξεις) και σε επίπεδο προϋπολογισμού.

 

 

2. Πρέπει να έχουμε άμεση ενημέρωση για το τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά κονδυλίων από άξονα σε άξονα και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό; (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ή θα υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία;).

 

 

3. Ποιος θα είναι, από 1ης Ιανουαρίου, ο ρόλος του Γενικού Διοικητή, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Π.Ε.Π..

 

 

4. Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί με την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών, αλλά και δημιουργίας μηχανισμού άμεσης παρέμβασης και επίλυσης εκκρεμοτήτων. Υπάρχουν πολλές ώριμες μελέτες, που σκοντάφτουν σε μικρές λεπτομέρειες. Παράδειγμα: Η Νομαρχία έχει καταθέσει πρόταση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της συνδετήριου οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων με την οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς – Κόνιτσας. Σε πρώτο στάδιο απορρίφθηκε επειδή δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αχρηστία ευρισκόμενου τμήματος του στρατοπέδου Περάματος. Επίσης πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης έργων που έχουν μεν ενταχθεί αλλά δεν έχουν απορρόφηση, με άλλα έργα που έχουν ώριμες μελέτες και μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.

 

 

5. Είναι ανάγκη να μπουν σε προτεραιότητα τα έργα ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών στις παράλιες περιοχές. Στόχευσή μας πρέπει να είναι πλέον η διασύνδεση του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό και με τα τοπικά προϊόντα.

 

 

6. Στον τομέα του Πολιτισμού, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να υλοποιούν έργα, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη ευελιξία που έχουν αυτές σε σχέση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

 

7. Στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι να οργανωθούν πλήρως οι Δήμοι, να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες να εντάσσουν στο ΕΣΠΑ έργα σχολικής στέγης.

 

 

8. Είναι αναγκαία η υλοποίηση δράσεων που να στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων.

 

 

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα ακόμη ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν:

 

 

Στον Άξονα 3, που αφορά τις Υποδομές, υπάρχει μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων από το ΤΕΕ. Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε τι βαθμό και πώς μπορεί να συνυπάρξουν Π.Ε.Π. και Σ.Δ.Ι.Τ.

 

 

Στον Άξονα 6 (Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής), είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν:

 

Α) Η στρατηγική για τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα (αν ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο ΔΙΑΔΥΜΑ ή κάτι άλλο;)

 

Β) Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση των βιομηχανικών χώρων και της μολυσμένης γης και ειδικά των ποταμών Καλαμά, Αράχθου, Λούρου.

 

Γ) Το μοντέλο ανάπτυξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, αν δηλαδή το άμεσα ζητούμενο θα είναι η βελτίωση των λιμένων ή η βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών.

 

Στον Άξονα 9: για τις εξειδικευμένες δράσεις απαιτείται συνοχή και συνέργεια με τα ΤΟΜΕΑΚΑ.

 

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

 

1. Συμπληρωματικά του Π.Ε.Π. και στους τομείς Υποδομές, Αειφόρος Ανάπτυξη &Ποιότητα Ζωής, Ψηφιακή Σύγκλιση, μπορεί να λειτουργήσει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός JESSICA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει η διαχείριση και η επιλεξιμότητα έργων μέσα από το μηχανισμό αυτόν. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε δυνατότητα που παρέχει ο μηχανισμός αυτός, και μάλιστα σε πρώτη φάση μπορεί να εξεταστεί η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δίνονται για την εξωστρέφεια των οικονομικών μας δραστηριοτήτων με την επικείμενη ολοκλήρωση του κάθετου κεντρικού οδικού άξονα Αργυροκάστρου – Φίερι – Τιράνων.

 

 

2. Υπάρχουν ορισμένα ακόμη ερωτήματα, που αφορούν το ρόλο από εδώ και στο εξής του Ταμείου Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το αν θα υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, σε ποια κατεύθυνση και ποια θα είναι η φιλοσοφία τους. Σε κάθε δε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των φορέων, για να μη χάνεται χρόνος.

 

 

3. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ήπειρο, μέσω των πρωτοβουλιών της “Invest in Greece A.E.”. Εκείνο που σήμερα σας ζητάμε, είναι το Υπουργείο σας, να ωθεί τους επενδυτές και προς την Ήπειρο, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια.

 

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

 

 

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά την Ήπειρο συνολικά είναι η δημιουργία νέων βιοτεχνικών πάρκων σε ‘Αρτα- Καλπάκι –Κόνιτσα- Mέτσοβο και η ολοκλήρωση αυτού της Θεσπρωτίας, για τα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να δοθούν, όπου χρειάζεται κίνητρα για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και για την ένταξή των επενδύσεων, είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

 

Επίσης από τώρα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση σε τοπικό επίπεδο του Φυσικού Αερίου.

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

 

 

Αν και δεν ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά σας, θέλω να θίξω ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, αλλά αφορούν την ανάπτυξη.

 

Στο πλαίσιο της συναρμοδιότητάς σας, ζητούμε να δοθούν γενναία κίνητρα, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε και μέσω ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μονάδων, τη δημιουργία νέων, την εισαγωγή της καινοτομίας.

 

Ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ως ζήτημα ανάπτυξης, είναι τα αρδευτικά έργα, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν ολοκληρώθηκαν και σήμερα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που υπάρχουν με τη συντήρηση των αρδευτικών τάφρων που κάθε χρόνο καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες.

 

 

Την Ήπειρο, την περίοδο αυτή την απασχολεί έντονα το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. οι οποίες είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη του τόπου μας. Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε στην περίπτωση που τελικά η Αγροτική Τράπεζα, να μεταβιβαστούν οι μετοχές τους με προνομιακούς όρους στους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ο αναπτυξιακός τους ρόλος προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.

 

 

ΑΓΟΡΑ – ΤΙΜΕΣ

 

 

Με την ευκαιρία και κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και στο ζήτημα του πληθωρισμού. Πληροφορούμαστε για πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε. Προχωρήστε το ταχύτερο δυνατό γιατί ειδικά στην Ήπειρο το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς. Στο πρόγραμμά σας βάλτε και τα αγροτικά εφόδια. Από την πλευρά μας, είμαστε διατιθέμενοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα πλαίσια που θα καθορίσει το Υπουργείο σας».

 

 

Άλλα ζητήματα

 

 

Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, ζήτησε όπως έχει λόγο και η αιρετή Περιφέρεια για τις μελέτες που πρόκειται να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουλίου.

 

 

Επίσης χαρακτήρισε ανεπαρκές για τις ανάγκες που υπάρχουν στην Ήπειρο, το κονδύλιο των 10 εκ. ευρώ που έχει ζητηθεί από την Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα να μεταφερθεί από τα τομεακά στο Π.Ε.Π. Ηπείρου και πρότεινε τη γενναία αύξησή του.

 

 

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην τουριστική προβολή της Ηπείρου, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί από το Γ΄ Κ.Π.Σ. απέτυχε και ζήτησε να μην προχωρήσει αυτό που προγραμμάτισε η Γ. Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να γίνει νέος σχεδιασμός από την αιρετή Περιφέρεια.

 

 

Τέλος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζοντας ότι η Ήπειρος αντίθετα με ο, τι έγινε στη Δυτική Μακεδονία, με υπαιτιότητα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υστερεί στον τομέα αυτό και ζήτησε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, σε συνεργασία της Αιρετής Περιφέρειας με την Γ. Γ. προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

 

 

 

 

Μ. Χρυσοχοϊδης: Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη

2010-11-26 19:31:23

 

«Ο στόχος μας για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκινάει σήμερα από την Περιφέρεια της Ηπείρου με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με απλοποίηση των διαδικασιών και με ένταξη νέων ώριμων δράσεων, οι οποίες θα αποφέρουν ρευστότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δημιουργήσουμε έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε από τα Ιωάννινα, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της περιφέρειας της Ηπείρου για το ΕΣΠΑ.

 

Η συνάντηση εργασίας, με θέμα την πορεία απλοποίησης και επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργού να ξεκινήσει κύκλο επισκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να συζητήσει με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων για τις πολιτικές του Υπουργείου για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία της νυν Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, του νέου αιρετού Περιφερειάρχη, κ. Αλ. Καχριμάνη, και των Αντιπεριφερειαρχών, καθώς και βουλευτών και δημάρχων της περιφέρειας.

 

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χρυσοχοίδης μίλησε για την αναγκαιότητα ενός διαφορετικού συστήματος – πλαισίου διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, αφού, όπως επισήμανε, οι σημερινές πολιτικές δεν υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Παράλληλα, ο Υπουργός ζήτησε τη συνεργασία και τη συμβολή των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στην άμεση καταγραφή των έργων που είναι ώριμα και απαραίτητα για ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας σας αλλά και την κάλυψη των αναγκών κα προτεραιοτήτων της.

 

Ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στην παρέμβασή του, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει βρεθεί τρόπος συγχρηματοδότησης, με κοινοτικούς πόρους, προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με στόχο όχι μόνο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.

 

Από τη μεριά της, η κ. Γεωργακοπούλου τόνισε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία της Ηπείρου είναι ένα κρίσιμο στοίχημα που εστιάζεται στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός πραγματοποίησε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού στη συνάντηση για το ΕΣΠΑ, καθώς και ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Α. Βασικά Σημεία Ομιλίας του Υπουργού:

 

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αυτοδιοικητικούς για την εκλογή τους στις πρόσφατες εκλογές. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και προσωπικά εγώ, θα βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα σας στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειές για να μπει η Ήπειρος σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι εκτός από τις εντατικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια Εθνική Προοδευτική Πολιτική Εξόδου από την κρίση με πρωτοβουλίες και δράσεις που θα έχουν αναπτυξιακή στόχευση και θα συμβάλλουν στην αναθέρμανση και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

 

Για το λόγο αυτό προωθούμε άμεσα το σχέδιο μας, που περιλαμβάνει τέσσερις βασικές προτεραιότητες – άξονες:

 

 

* Πρώτον, την αναθέρμανση της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση νέων αλλά και υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

* Δεύτερον, την αύξηση των εξαγωγών μας, μέσα από μια νέα στρατηγική για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

* Τρίτον, τη δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου για τον ανταγωνισμό με την ταυτόχρονη μείωση των τιμών των προϊόντων.

 

* Τέταρτο, τη δημιουργία ένα εθνικού κινήματος για τη νέα-καινοτόμο και νεανική επιχειρηματικότητα.

 

 

Αυτοί είναι οι γενικοί πολιτικοί άξονες των θεσμικών πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην επιτάχυνση και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, γιατί οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό μας μέσο.

 

Η κυβέρνηση μας ανέλαβε το ΕΣΠΑ με ιδιαίτερη χαμηλή απορροφητικότητα και δεσμευμένο σε έργα χαμηλής αναπτυξιακής αξίας ιδιαίτερα σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Παντού μπροστά μας συναντάμε το παράδοξο ενώ οι περιφέρειες ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων, να μην μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ενδογενούς ανάπτυξης, να εκτοξεύεται η ανεργία μόλις μειώνεται η ροή των κοινοτικών πόρων, να αυξάνεται η φτώχεια.

 

Οι δείκτες επίδοσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ηπείρου είναι σήμερα πολύ ικανοποιητικοί, όσον αφορά κυρίως τις απορροφήσεις – υπερδιπλάσιες του μέσου εθνικού ποσοστού-, αλλά και την ενεργοποίηση του προγράμματος. Και γι αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και την Περιφερειάρχη, Δήμητρα Γεωργακοπούλου, για την εργώδη προσπάθεια, που έχει καταβάλλει σε αυτόν τον τομέα τον τελευταίο χρόνο.

 

Θα ήθελα ωστόσο να επιμείνω σε ένα ποιοτικό στοιχείο που αφορά τις συνθήκες και τα κριτήρια με τα οποία πολλές φορές επιλέγονται και υλοποιούνται χρηματοδοτούμενες δράσεις. Παρατηρείται λοιπόν το παράδοξο και συνάμα απογοητευτικό για την τοπική οικονομία, οι δαπάνες που αντιστοιχούν στις απορροφήσεις του προγράμματος, να μην είναι απαραίτητα χρήματα που συνεισφέρουν στην τόνωση και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, αδήριτη αναγκαιότητα σήμερα, αλλά είναι απλώς μια λογιστική αποτύπωση δαπανών που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο.

 

Γι αυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει η αναγκαιότητα ενός διαφορετικού συστήματος – πλαισίου διαχείρισης των πόρων. Σήμερα οι πολιτικές απλώς υπηρετούν ή προσπαθούν να βελτιώσουν αυτές τις τεχνικές και τα αποτελέσματα που παράγουν (ενεργοποίηση, συμβασιοποίηση, απορρόφηση κλπ) και όχι ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Εμείς είμαστε εδώ για να αλλάξουμε ριζικά αυτό το μοντέλο λειτουργίας.

 

Η άμεση δράση στους τομείς αυτούς θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής και κατ’ επέκταση την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής.

 

Η επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, που κρίνεται απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία, θα έχει διττό στόχο. Από τη μια, την ενίσχυση των περιφερειών και από την άλλη την επιτυχία ενός δύσκολου εγχειρήματος. Ενός στοιχήματος, θα έλεγα. Να φέρουμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά.

 

Το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε με το να μετατρέψουμε τις εντάξεις έργων σε υψηλό ποσοστό νομικών δεσμεύσεων, πράγμα που θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε ακόμα και να υπερβούμε τους στόχους που έχουμε θέσει το ΕΣΠΑ για φέτος. Δηλαδή με δύο λόγια να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα έργα που βρίσκονται στα χαρτιά δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση στις τοπικές οικονομίες.

 

Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας στην καταγραφή των έργων που είναι ώριμα και απαραίτητα για ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας σας αλλά και την κάλυψη των αναγκών κα προτεραιοτήτων της.

 

Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου στο πλαίσιο της αναθεώρησης οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να αξιοποιηθούν σε έργα και δράσεις που πέραν της κάλυψης των λογιστικών στόχων της απορρόφησης θα καλύπτουν τις ανάγκες στους τομείς πολιτικής που εσείς θα επιλέξετε.

 

Όπως προανέφερα, μεγάλος και ξεκάθαρος στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να κερδίσουμε ένα ολόκληρο έτος. Να φέρουμε δηλαδή το 2012 στο 2011 όσον αφορά το δείκτη των απορροφήσεων.

 

Για την επίτευξη αυτού του δύσκολου, αλλά εφικτού, στόχου,είναι απαραίτητη η αναλυτική καταγραφή από εσάς των δαπανών από έργα μικρά αλλά σημαντικά για την τοπική κοινωνία και τους Δήμους, τα οποία πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ και μέχρι τώρα υλοποιούνταν στο πλαίσιο του ΘΗΣΕΑ.

 

Η δημιουργική και ουσιαστική συμβολή και συνεργασία σας στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του ΕΣΠΑ κατά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του σχεδιασμού και της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων στις νέες αποκεντρωμένες αιρετές Περιφερειακές Διοικήσεις δεν είναι απλά χρήσιμη αλλά απαραίτητη.

 

Αποτελεί, δε, το καλύτερο έναυσμα και βήμα για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

 

Η εμπειρία σας στην επιτυχή διαχείριση και υλοποίηση του Προγράμματος μας θα μας βοηθήσει μέσω της υποβολής των προτάσεων σας για την απλοποίηση των διαδικασιών επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ να διαμορφώσουμε ένα καινούριο πλαίσιο διαχείρισης και υλοποίησης, το οποίο είναι απαραίτητο στην παρούσα χρονική στιγμή.

 

B. Δήλωση Υπουργού στα τοπικά ΜΜΕ

 

«Ο στόχος μας για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκινάει σήμερα από την Περιφέρεια της Ηπείρου με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με απλοποίηση των διαδικασιών και με ένταξη νέων ώριμων δράσεων, οι οποίες θα αποφέρουν ρευστότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δημιουργήσουμε έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η Περιφέρεια της Ηπείρου, η δυτική πύλη της χώρας, αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Ο στόχος μας είναι να διοχετεύσουμε πόρους χρήσιμους, επωφελείς για την ανάπτυξη της. Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, έχουμε σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Διαθέτουμε ένα προοδευτικό, εθνικό σχέδιο που οδηγεί σε οικονομικό αποτέλεσμα και σε κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάμε. Έχουμε αποφασίσει να κερδίσουμε το στοίχημα της εξόδου από την κρίση, έχουμε αποφασίσει να μην παραδώσουμε τη χώρα ρακένδυτη και χρεοκοπημένη στη νέα γενιά, να μην καταντήσουν τα παιδιά μας ζητιάνοι και αναξιοπρεπείς. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να διατηρήσουμε το στοιχείο της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, τώρα που δοκιμάζονται οι φτωχοί συμπολίτες μας και η μεσαία τάξη της χώρας, που εργάζεται σκληρά για να επιβιώσει.

 

Είμαστε εδώ και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα νικήσουμε την ύφεση και θα δημιουργήσουμε ξανά προϋποθέσεις ανάπτυξης.

 

Ευχαριστώ πολύ.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Νέες Επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

2010-11-25 16:34:20

 

 

Νέες επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

 

 

 

Δεκατρείς (13) επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 10.182.550,00€, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/11/10) , με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Περιφέρειας.

 

Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν αφορούν στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στην πτηνοτροφία και στη γεωργία, ενισχύοντας έτσι, την επιχειρηματικότητα και τα τοπικά εισοδήματα.

 

Συγκεκριμένα, στην 212η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 των παρακάτω επενδύσεων:

 

1. METALLI CON Ε.Π.Ε. (υπό σύσταση) με δ.τ. «METALLI.CON. Ε.Π.Ε.»: Ίδρυση βιοτεχνίας επεξεργασίας μετάλλου παραγωγής μεταλλικών κτιρίων, στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.729.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55%. Ε.Μ.Ε.: 5

 

2. ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (υπό σύσταση): Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας – τυποποίησης και συσκευασίας οσπρίων και ξηρών καρπών, στην κοινότητα Πέρδικας, του Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 659.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54,954%. Ε.Μ.Ε.: 6

 

3. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.: Βελτίωση και εκσυγχρονισμός πτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής βρωσίμων αυγών, στο 1ο χλμ. Ε.Ο. Μπιζανίου- Αμπελιάς, στο Δ. Ανατολής, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.865.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

 

4. ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 14.000 πατρογονικών ορνίθων, στο Δ.Δ. Ηλιόκαλη, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 181.860,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

 

5. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ: Εκσυγχρονισμός μονάδας εκτροφής πατρογονικών ορνίθων δυναμικότητας 11.700, στο Δ.Δ. Μουζακαίοι, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 106.440,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

 

6. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΚΟΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων άρτου και λοιπών αρτοσκευασμάτων, στο Δ.Δ. Πεδινή, στο Δ. Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 277.174,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 1

 

7. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ Ο.Ε. (υπό σύσταση): Ίδρυση ποιμνιοστασίου δυναμικότητας 299 αιγοπροβάτων, στο Δ.Δ. Αμφιθέας, στο Δ. Αθαμανίας, του Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 426.700,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%. Ε.Μ.Ε.: 1

 

8. MASTER ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός και επέκταση μονάδας παραγωγής χάρτου, στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 256.240,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54,805%.

 

9. ΤΖΑΚΟΣ – ΣΙΩΖΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μεταποιητικής μονάδος παραγωγής ξυλείας για την οικοδομή, στο Δ.Δ. Χρυσαυγής, στο Δ. Παραμυθιάς, του Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.340.642,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 2

 

10. ΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων από κρέας ζώων & πουλερικών, στο Τ.Δ. Ζωοδόχου, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 623.869,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 4

 

11. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Μετατροπή παραδοσιακής διώροφης οικοδομής σε παραδοσιακό ξενώνα Α’ τάξης, δυναμικότητας 15 κλινών, επί της οδού Γιοσέφ Ελιγιά & Αετοράχης 13 Ιωάννινα, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 616.723,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 2

 

12. ΑΦΟΙ ΜΠΛΕΤΣΟΥ Α.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 3* αστέρων, δυναμικότητας 49 κλινών, στο Δ.Δ. Μετσόβου, στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.892.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 6

 

13. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακής μονάδας 3* αστέρων, 70 κλινών, στο Δ.Δ. Μετσόβου, στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 207.902,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 58%.

 

 

 

 

 

 

Στα Ιωάννινα ο Μ. Χρυσοχοϊδης

2010-11-25 16:29:39

 

 

Στα Ιωάννινα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 

Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί την Παρασκευή 26/11/10 ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 

Το πρωί, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Πορεία υλοποίησης και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ» που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου από 10.30-13.30, παρουσία του Υφυπουργού, Παναγιώτη Ρήγα και της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι βουλευτές της Ηπείρου, ο αιρετός Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών δήμων.

 

Το απόγευμα, 19.00-20.30, ο Υπουργός, θα παραστεί και θα μιλήσει στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Ιωάννινα.

 

 

 

 

Ολλανδική μονάδα τυποποίησης στη Πρέβεζα

2010-11-25 12:44:48

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FOPPEN

 

 

 

Βασίλης Ιωάννου: «Τέτοιες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας »

 

 

 

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβαν οι ιδιοκτήτες και η Δ/νση της εταιρείας Foppen στην Πρέβεζα, η οποία δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ψαριών και συγκεκριμένα σολομού, χελιού και πέστροφας. Προκειμένου να παρουσιάσουν τις νέες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, προσκάλεσαν τον Νομάρχη και τους συνεργάτες του, τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση της επιχείρησης, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής με στόχο, όπως τόνιζαν στην πρόσκληση, να γνωρίσουν την επιχείρηση και να ενημερωθούν για την παραγωγή και τις προοπτικές της. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική, από όλους όσους προσκάλεσαν και από νωρίς την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας.

 

Η εταιρία Olympic (Eel and Salmon) που δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα ανήκει στη μητρική Foppen Ολλανδίας, η οποία συσκευάζει και εμπορεύεται σολομό, χέλι και πέστροφα. Όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος της επιχείρησης στην Ελλάδα, η εταιρία Foppen, εκτός από την μονάδα της Πρέβεζας διαθέτει άλλες δύο μονάδες στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια διεθνή εταιρία με παρουσία πάνω από 90 χρόνια, που εξάγει σε πολλές χώρες. Η παρουσία της Foppen στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εταιρείας ενώ υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης.

 

Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν επί μακρόν στην μονάδα, ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες, ασφαλείς για το περιβάλλον και για τους εργαζόμενους. Όπως τόνισε μετά το πέρας της ξενάγησης ο ιδιοκτήτης κος Jan Foppen, η επιχείρηση πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας: «Παράγουμε περίπου 10 διαφορετικά προϊόντα με βάση το σολομό, το χέλι και την πέστροφα. Έχουμε πάρει πιστοποιήσεις ποιότητας, οι οποίες διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο ποιότητας των προϊόντων. Είμαστε η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία έχει πάρει πιστοποίηση MSA. Στην επιχείρηση εργάζονται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι και υπάρχουν προοπτικές για επέκτασή της.»

 

Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης: «Ευχαριστούμε την εταιρία Foppen για την πρόσκληση, τον ίδιο τον κύριο Foppen και όλους τους συνεργάτες του. Είναι αυτονόητο ότι σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης σαν αυτήν που περνάμε, με έντονα τα στοιχεία της ύφεσης και της ανεργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιήθηκε μια εταιρεία αυτού του επιπέδου, αυτής της πιστοποίησης, δημιουργώντας 100 και πλέον θέσεις εργασίας. Μάλιστα η σχεδιαζόμενη επέκτασή της δημιουργεί και προοπτικές για το μέλλον. Πρόκειται για μια επιχείρηση που πολλές περιοχές της χώρας μας θα τη ζήλευαν, γι’ αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι ως Νομαρχιακή Αρχή, μέσω των Υπηρεσιών μας, ενισχύσαμε και στηρίξαμε. Παροτρύναμε τους επιχειρηματίες, την οικογένεια Foppen, να μείνουν στην περιοχή μας και να επιχειρήσουν στην περιοχή μας και θα έχουν την υποστήριξή μας. Θυμίζω ότι πριν από λίγα χρόνια η επιχείρηση η οποία λειτουργούσε σε νοικιασμένες εγκαταστάσεις ήταν έτοιμη να κλείσει και χάριν στις προσπάθειες μας, με τις επαφές και την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην Ολλανδία, καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της εταιρίας για να παραμείνει στην Πρέβεζα.

 

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Jan Foppen ιδιοκτήτη της επιχείρησης ο οποίος αγάπησε την Πρέβεζα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών, τη Δ/νση Ανάπτυξης, τη Δ/νση Κτηνιατρικής, τη Δ/νση Υγείας, τη Δ/νση Αλιείας, αλλά και το τμήμα Περιβάλλοντος, οι οποίες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες, πολλές φορές βάζοντας και την προσωπική τους ευθύνη, μπροστά από το υπηρεσιακό καθήκον, κατάφεραν να φτάσουμε εδώ.» Απευθυνόμενος μάλιστα στους Δ/ντές των Δ/νσεων της Ν.Α. δήλωσε ο Νομάρχης: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, σας προτρέπω να αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες, να στηρίζετε την επιχειρηματικότητα για να μπορέσουμε τελικά να επιβιώσουμε ως περιοχή.» «Επίσης, θέλω, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, παρότι δε είναι δική μας ευθύνη, να ζητήσω από την εταιρεία Foppen, αλλά και από τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ, ένα μεγάλο συγνώμη, για την ‘’κατάντια,, της ΒΙΠΕ, του χώρου στον οποίο είναι εγκαταστημένες οι επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να επενδύονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ακόμη να η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μην έχει κάνει ούτε τις απαραίτητες βασικές υποδομές. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ως ιδιοκτήτρια της περιοχής υποχρεούται να κατασκευάσει τους δρόμους προσπέλασης και όλα τα άλλα απαραίτητα έργα υποδομής.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Jan Foppen, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης αλλά και την αγάπη της οικογένειάς του για τον τόπο μας»

 

Ο κύριος Foppen από την πλευρά του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Νομάρχη και τους συνεργάτες του για τη συμβολή του στη λειτουργία της επιχείρηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «Πριν από κάποια χρόνια υπήρχε πραγματικά προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ελλάδα. Ευχαριστώ το Νομάρχη και όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχίας που ήταν δίπλα μας, μας στήριξαν και μας συμβούλεψαν και έτσι καταφέραμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Και παρά το ότι ήταν μια άσκημη περίοδος για να επενδύσει κάποιος, εμείς πήραμε την απόφαση να μείνουμε και να επενδύσουμε στην Πρέβεζα. Έχουμε ήδη τα σχέδια για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας και θα ξεκινήσουμε άμεσα με την κατασκευή, που σημαίνει ότι θα απασχοληθεί και άλλος κόσμος. Για την επέκταση αυτή θα χρειαστούμε πάλι την βοήθεια των τοπικών αρχών για τις καινούργιες άδειες, ελπίζουμε να είστε στο πλευρό μας για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και να προχωρήσουν όλα όπως πρέπει.»

 

Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΟLYMPIC κάλεσαν τους επισκέπτες να δοκιμάσουν από τα προϊόντα της επιχείρησης, ενώ τους προσέφεραν και από μία συσκευασία σολομού .

 

 

 

Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Πρέβεζας

 

 

 

 

 

 

Money Show ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

2010-11-24 18:33:56

 

Eκδήλωση – ενημέρωση με θέμα:

 

«Η επιχειρηματικότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές»

 

Τα δικηγορικά γραφεία Αντώνη Γυφτόπουλου & συνεργαζόμενων δικηγόρων και Αφροδίτης Γουγά & συνεργατών σας προσκαλούν σε εκδήλωση – ενημέρωση με θέμα:

 

«Η επιχειρηματικότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές»

 

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 ώρα 10:00 – 12:00 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki στην αίθουσα Επίδαυρος ΙΙΙ και είναι ενταγμένη στο Money Show Θεσσαλονίκης.

 

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Αλέξανδρος Οικονόμου, Δ.Ν., Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλερόρασης – Νομικός.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΘΕΜΑΤΑ

 

«Ραδιοφωνία και τηλεόραση : οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής»

 

Αντώνης Γυφτόπουλος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

 

«Ιδιωτική ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση: πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές»

 

Αφροδίτη Γουγά, Δ. Ν. Δικηγόρος Αθηνών

 

«Η αναλογική ραδιοφωνία και η ψηφιακή τηλεόραση: πορεία προς την αδειοδότηση»

 

Αλέξανδρος Οικονόμου, Δ.Ν., Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλερόρασης – Νομικός

 

 

 

ΠΑ: Δικηγορικό γραφείο Αντώνη Γυφτόπoυλου & συνεργαζόμενων δικηγόρων

 

Τσιμισκή 10, 54624, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 224646, fax: 2310 224605, email: a.gyftopoulos@yahoo.gr

 

 

 

 

Jean-Claude Trichet:

2010-11-24 13:26:58

 

Το ΕΚ ο μεσάζων για το αναγκαίο “ποιοτικό άλμα” της ΕΕ

 

 

 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ότι ο ρόλος του ΕΚ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο πρότεινε το Συμβούλιο. Το προτεινόμενο σχέδιο “υπολείπεται αυτών που θεωρεί αναγκαία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, προσέθεσε ο ίδιος.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ για τις εργασίες της ΕΚΤ κατά το έτος 2009, ο κ. Trichet περιέγραψε αναλυτικά το πώς η ΕΚΤ μείωσε το 2009 σε σημαντικότατο βαθμό τα επιτόκια δανεισμού της, στο 1%, και πώς δημιούργησε μέτρα στήριξης του δανεισμού προκειμένου να προσφέρει κάλυψη τις τράπεζες. Ο κ. Trichet εξήγησε, ακόμη, το πώς η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις αγορές χρεών της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις αγορές ομολόγων.

 

Ο Olli Rehn, Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, μιλώντας μετά τον κ. Trichet, ανέφερε ότι η στήριξη που θα δοθεί στην Ιρλανδία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, και κατέληξε λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές για το μηχανισμό στήριξης θα περατωθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

 

 

 

Το “Ο” της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

 

Ο Burkhard Balz (ΕΛΚ, Γερμανία), εισηγητής της έκθεσης για τις δραστηριότητες της ΕΚΤ το 2009, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να εστιάσουμε στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, ώστε να είναι σε θέση η ΕΕ να αντιδράσει κατάλληλα στα μελλοντικά προβλήματα, και όχι να ασχολούμαστε μονάχα με τα νομισματικά ζητήματα.

 

 

 

Να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των πολιτών

 

“Πρέπει να σκεφτούμε τους πολίτες μας”, είπε ο Jean Paul Gauzes (ΕΛΚ, Γαλλία) “Πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα τις απαιτούμενες αλλαγές” , συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες των πολιτών δεν μπορούν να κατευναστούν μόνο μέσω των πράξεων της ΕΚΤ, αλλά και μέσω των δράσεων σε πολιτικό επίπεδο.

 

Η Sylvie Goulard (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) υπογράμμισε ότι χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης. Τόνισε, ακόμη, ότι η παρούσα κρίση πρέπει να μας οδηγήσει ακόμη μακρύτερα στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, συγκριτικά με αυτό που πρότεινε η Επιτροπή”. Προσέθεσε επίσης ότι το ΕΚ θα έχει εποπτικό ρόλο.

 

 

 

Η προστασία της Ευρωζώνης

 

Ο George Sabin Cutas (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) έκανε έκκληση για τη δημιουργία “μόνιμου μηχανισμού για την προστασία της Ευρωζώνης από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων”, τον οποίο θα διαχειρίζεται η ΕΚΤ και για το “ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης”. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να προστεθεί το θέμα της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στη δημοσιονομική εξυγίανση ως παράμετρος πολιτικών αποφάσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λαμβάνονται μέτρα αυστηρότητας τα οποία εμποδίζουν την προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

 

Φορολογικός “ανταγωνισμός” και χώρες με πλεονάσματα

 

Ο Sven Giegold (Πράσινοι, Γερμανία) αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν την αποτελεσματική οικονομική συνεργασία. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις χώρες που εμφανίζουν ελλείμματα, αλλά και αυτές που έχουν πλεονάσματα”, είπε ο ίδιος. Ζήτησε, ακόμη, τη δημιουργία “πλαισίου για την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού στη ΕΕ”, υποδεικνύοντας το θέμα της χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.

 

 

 

Διεθνής συνεργασία

 

Η Kay Swinburne (ΕΣΜ, ΗΒ) τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία είναι ζήτημα καίριας σημασίας, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με όλους τους διεθνείς “σημαντικούς εταίρους” και προειδοποίησε για την ενδεχόμενη απειλή από την παρέμβαση των εθνικών συμφερόντων. Η κα. Swinburne υπογράμμισε ακόμη το “δύσκολο έργο” που επιτελεί η ΕΚΤ, εκφράζοντας την προσδοκία της να επιτύχει στο έργο αυτό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ρόλο της ΕΕ διεθνώς.

 

 

 

Ευρωομόλογα

 

Ο Jurgen Klute (Ευρ.Εν.Αριστ., Γερμανία) άσκησε κριτική στην ΕΚΤ για το ότι δεν προχώρησε στην έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να αποφευχθεί το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Η βασικότερη συνέπεια αυτού του γεγονότος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι “οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι”.

 

 

 

Λάθος οπτική γωνία

 

Ο John Bufton (ΕΕΔ, ΗΒ) υποστήριξε ότι η επιδίωξη για περαιτέρω οικονομική συνεργασία δεν αποτελεί το φάρμακο για τις παρούσες δυσκολίες, καθώς η περαιτέρω ενσωμάτωση ήταν αυτή που οδήγησε την Ευρώπη στην κρίση. “Το κοινό νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα σε ένα ομοσπονδιακό περιβάλλον”, προσέθεσε ο ίδιος, διερωτώμενος εάν απώτερος στόχος των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους.

 

 

 

“Να λειτουργήσουμε σαν Πυροσβεστικό Σώμα”

 

“Πρέπει να λειτουργήσουμε σαν Πυροσβεστικό Σώμα, σβήνοντας τις φωτιές στην Ευρώπη” είπε ο Επίτροπος Rehn απαντώντας στους ευρωβουλευτές. Αναφερόμενος στην Ιρλανδία είπε:” Όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα πρέπει να τον βοηθήσεις, (…) προς όφελος και της ευρύτερης σταθερότητας της ΕΕ”. Προσέθεσε επίσης ότι “όλα τα κράτη μέλη θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες χωρίς την ασπίδα προστασίας της ΕΕ”.

 

 

 

Αστάθεια λόγω της κακής οικονομικής διακυβέρνησης

 

“Έχουμε συναίσθηση της ΕΕ αλλά είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τη νομισματική πτυχή της ένωσης αυτής”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ασκώντας κριτική “στην τάση που έχουμε να χρησιμοποιούμε την ΕΕ ως αποδιοπομπαίο τράγο” και να κατηγορούμε το Ευρώ, “ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα”, ως υπεύθυνο για τις οικονομικές δυσκολίες. “Δεν είναι το Ευρώ αυτό που διακυβεύεται”, συνέχισε ο Trichet, “αλλά η οικονομική αστάθεια που προκαλείται από τις κακές δημοσιονομικές πολιτικές” και από την “κακή οικονομική διακυβέρνηση” ορισμένων κρατών μελών. Τέλος, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να εργαστούν σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσουν “μία ισχυρή εποπτεία και διακυβέρνηση” της οικονομίας της ΕΕ.

 

Το ΕΚ θα θέσει την Τρίτη σε ψηφοφορία ψήφισμα επί της έκθεσης για τις δραστηριότητες της ΕΚΤ το 2009.