Αναστολή μαθημάτων κόντρα στην κυβερνητική πολιτική

2010-12-16 01:49:39

– Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην 165/13-12-2010 συνεδρία της αποφάσισε την τριήμερη (14-16/12) αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος προκειμένου:

1.Να διαμαρτυρηθεί εμπράκτως κατά της ανάλγητης πολιτικής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης να μη καταβάλει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων διδασκόντων (του Π.Δ. 407/1980) του Πανεπιστημίου μας.

2.Να συμπαρασταθεί και συμπαραταχθεί με τους συμβασιούχους συναδέλφους που εκτελούν διδακτικά καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, χωρίς να έχουν λάβει την οποιαδήποτε αποζημίωση έως σήμερα και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις.

Η στάση αυτή του Υπουργείου απαξιώνει τους συμβασιούχους συναδέλφους μας και τους υποχρεώνει να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου με δικά τους έξοδα. Εάν δεν υπάρξει άμεση μεταβολή της στάσης της ηγεσίας του Υπουργείου, η Γενική Συνέλευση επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, καλούνται οι Γενικές Συνελεύσεις και των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου να συμπαρασταθούν στους συμβασιούχους συναδέλφους.

Να αλλάξει όνομα για να γίνει δεκτό

2010-12-13 20:22:59

 

 

Tην Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπροσώπων των φοιτητών με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χ. Σπίρτζη για το θέμα της εγγραφής των πτυχιούχων του Τμήματος στο Τ.Ε.Ε.

 

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Πρύτανη Καθηγητή κ. Τρ. Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Ι.Λαγαρή εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Καθηγητή κ. Β. Καλπακίδη, του Προέδρου κ. Γ. Ρεκατσίνα και Αντιπροέδρου κ. Χ. Παπαβρανούση εκ μέρους των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, δύο προπτυχιακών φοιτητών και μίας αποφοίτου του Τμήματος, με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., κ. Χ. Σπίρτζη στα γραφεία του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα.

 

Υποβλήθηκε εκ νέου το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για άμεση εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο μητρώο μελών του Τ.Ε.Ε. Μετά από τοποθετήσεις όλων σχεδόν των παρευρισκομένων και μακρά συζήτηση, ο Πρόεδρος κ. Χ. Σπίρτζης κατέληξε στην ακόλουθη πρόταση την οποία προτίθεται να εισηγηθεί σε επόμενη Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.

 

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., μετά την αίτηση του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, προτείνει τη μετονομασία αυτού του Τμήματος σε ‘Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών’. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. θα προχωρήσει στην ένταξη των ήδη υπαρχόντων αποφοίτων του Τμήματος, καθώς και αυτών που θα προκύψουν μέχρι τη μετονομασία του, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΤΕΕ.»

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναμένει την τελική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ώστε να σταθμίσει τη στάση του και τις περαιτέρω ενέργειές του.

 

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η εξέλιξη είναι θετική, αφού για πρώτη φορά υπάρχει έστω και με αυτόν τον τρόπο δέσμευση για την εισήγηση του θέματος στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Από την άλλη πλευρά το Πανεπιστήμιο θα φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος μετά την όποια απόφαση της Δοικούσας ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση και να ληφθούν οι αποφάσεις.

 

 

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

2010-12-12 23:37:25

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Μετά την παύση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, τον περιορισμό της ενισχυτικής διδασκαλίας, την αποψίλωση των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, την αχρήστευση των Αθλητικών σχολείων, την κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών για μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα και την παύση των περιβαλλοντικών κέντρων, ακολουθεί το κλείσιμο σχολείων.

 

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα τετρασέλιδο κείμενο με τίτλο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης», ζητώντας να τοποθετηθούν εντός εννέα ημερών, δηλαδή μέχρι τις 10/12/2010. Προτού ανοίξει ο υποτιθέμενος «διάλογος» και με ημερομηνία 29-11-2010,, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Ηπείρου, προτείνει την κατάργηση για το σχολικό έτος 2011-2012 τεσσάρων σχολείων (Γυμνάσιο Πέρδικας, Γυμνάσιο Νεράιδας, ΕΠΑΛ Φιλιατών, Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς).

 

Το ΔΣ ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας θεωρεί, ότι δεν κινείται προς την κατεύθυνση ανάπτυξης για τον παραμεθόριο νομό μας οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια αναλαμβάνεται στον χώρο της κατ’ όνομα δημόσιας και δωρεάν παιδείας που αφορά κλείσιμο σχολείων, χωρίς τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και η οποία λαμβάνεται με κυρίαρχο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων.

 

Η κατάργηση ενός σχολείου θα συμβάλλει στην αύξηση της σχολικής εγκατάλειψης, αφού πολλοί μαθητές θα αποθαρρυνθούν να συνεχίσουν τη φοίτηση σε πιο απομακρυσμένο σχολείο, για λόγους ταλαιπωρίας και διαφαινόμενης αυτοχρηματοδοτούμενης μετακίνησης προς αυτό.( Το φαινόμενο της σχολικής διαρροής άλλωστε, αφορά κυρίως μαθητές από φτωχές οικογένειες που κατοικούν σε απομακρυσμένες από σχολεία περιοχές ).Ο μαθητής που κατοικεί στο Πλαίσιο και στον Τσαμαντά θα συνεχίσει την φοίτησή του διανύοντας πενήντα, τουλάχιστον,

 

χιλιόμετρα για να φτάσει στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας;

 

Οι κτηριακές υποδομές στον νομό μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για φοίτηση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών στα σχολεία υποδοχής κάτι που θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην παιδαγωγική και διδακτική διαδικασία. Επίσης η αύξηση του αριθμού μαθητών χωρίς την απαιτούμενη υποδομή θα δημιουργήσει αγχογόνες καταστάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα καταργηθούν, εάν δεν υπάρξει για κάλυψη κενό σε άλλο σχολείο του νομού, θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νόμου 3848/2010, ο οποίος προβλέπει μετακίνηση εκτός νομού αλλά και εκτός περιφέρειας για κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας θεωρεί ότι για κάποια σχολεία στον παραμεθόριο νομό μας επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργίας των , έστω και ως σχολείων ανάγκης. Καλεί κάθε πολίτη, γονέα, παράγοντα του τόπου να συμβάλλει στην ακύρωση της πρότασης περί κατάργησης σχολείων.

 

Ηγουμενίτσα 12/12/210

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας

 

 

 

 

Όχι Καλλικράτης στην παιδεία

2010-12-12 23:32:13

 

Η θέση της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης δήμου Ηγουμενίτσας για την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνετε στο Τ.Ε.Ι του δήμου μας

 

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Ηγουμενίτσας

 

 

 

• Σε πλήρη υποβάθμιση ο τόπος : «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας, αγωγοί Φυσικού αέριου στην Πέρδικα, τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι (;)

 

 

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επελαύνει και ο «Καλλικράτης» στο χώρο της Παιδείας. Προφανώς μετά την δημοσιοποίηση του «νόμου-πλαίσιο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρόταση της Υπουργού Παιδείας για καταργήσεις, συγχωνεύσεις Σχολών, «σαν έτοιμος από καιρό», «πρωτοπόρος» και «πρόθυμος» στα κελεύσματα της Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, προχώρησε σε πρόταση για κλείσιμο του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και μεταφορά των Τμημάτων του στην Πρέβεζα ή στην Άρτα, πρόταση που φαίνεται ότι υπηρετεί και «παροικούντες» στην έδρα της διοίκησης του ΤΕΙ και παραδίπλα.

 

Ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών με αποφάσεις της Συνέλευσής του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία και διαφωνία του με την πρόταση αυτή, αποφάσισε το μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών των οργάνων του Παραρτήματος και του ΤΕΙ για τη ματαίωσή της και καλεί τους φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα του.

 

Ζούμε βέβαια μέρες του Μνημονίου υποδούλωσης, όπου η τρόϊκα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) υπαγορεύει και η κυβέρνηση εφαρμόζει: Περικοπές παντού. Στους μισθούς και στις συντάξεις, στα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, κ.α.

 

Αυτοί που μέχρι χθες έστηναν εντελώς πρόχειρα και πελατειακά, Πανεπιστημιακές Σχολές σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα Νομού και Τμήματα ΤΕΙ σε κάθε κωμόπολη, σήμερα επικαλούνται τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων. Αυτοί που άφηναν χρόνια τώρα τις Σχολές χωρίς πόρους και υποδομές, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, που δεν κατοχύρωναν επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους, μιλάνε τώρα για αναβάθμιση των σπουδών.

 

Στην ουσία η κυβέρνηση με το νέο «νόμο-πλαίσιο» θέλει αφ΄ ενός να μειώσει κι άλλο τις δαπάνες για την Παιδεία, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσά για να πληρώσουν τα δάνεια στους τοκογλύφους δανειστές. Από την άλλη, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνιας και των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θέλουν την πλήρη κατεδάφιση-διάλυση της Δημόσιας Παιδείας και την ιδιωτικοποίησή της, με την υπαγωγή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε χορηγούς-επιχειρηματίες και την επιβολή διδάκτρων για τους φοιτητές.

 

Το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, παρά τα πολλά προβλήματά του, είναι για τους φοιτητές, για τους εργαζόμενους, για την πόλη και για την περιοχή, μια σημαντική κοινωνική πραγματικότητα μορφωτικού, πολιτιστικού και κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι αρνητικές σε όλα τα επίπεδα, για τη νεολαία, για την κοινωνία, για την περιοχή μας. Η Θεσπρωτική κοινωνία απαιτούσε μέχρι σήμερα τη δημιουργία και άλλων Τμημάτων (το «Οπτικής & Οπτικομετρίας» έχει ήδη ιδρυθεί στα χαρτιά). Σήμερα, με όλους τους φορείς της, πρέπει να αντιδράσουμε στην προσπάθεια να ξεριζωθεί αυτός ο θεσμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την πόλη μας και να συνταχθούμε αγωνιστικά στο πλευρό του Συλλόγου Φοιτητών για την αποτροπή της πρότασης αυτής και της εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας.

 

Πρέπει να ζητήσουμε να αναβαθμιστούν από κάθε άποψη τα Τμήματα του Παραρτήματος, να δοθούν πόροι για την επίλυση του προβλήματος της υλικοτεχνικής υποδομής, να στελεχωθούν με προσωπικό, εργαστήρια και εξοπλισμό, να δοθούν κονδύλια για την φοιτητική μέριμνα, να ολοκληρωθεί το «γιαπί» της Σπουδαστικής Εστίας.

 

-Να μη περάσει ο «Καλλικράτης» και στο χώρο της Παιδείας

 

-Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-μεταφορές Σχολών

 

– Όχι στη κατεδάφιση-διάλυση της Δημόσιας Παιδείας

 

– Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλο το λαό

 

-Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

 

 

 

 

Κοινή συνιστώσα φοιτητών και φορέων

2010-12-12 21:54:23

 

Να μείνει το ΤΕΙ στην πόλη της Ηγουμενίτσας

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

 

Με την ομόφωνη θέση και άποψη να μείνουν τα τμήματα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και μάλιστα σε αναβαθμισμένη μορφή, έκλεισε η σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε ο σύλλογος φοιτητών στο υπό κατάληψη ΤΕΙ της πόλης.

 

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του νομού Χρήστος Κατσούρας, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας Κώστας Σκεύης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ηγουμενίτσας Παύλος Αλεξίου, εκπρόσωποι του συλλόγου καφετεριών «Ομόνοια», δημοτικοί σύμβουλοι καθώς πολίτες και φοιτητές.

 

Στις εισηγήσεις τόνισαν την ανάγκη να παραμείνει το ΤΕΙ στην πόλη της Ηγουμενίτσας να γίνουν κινήσεις τέτοιες που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του καθώς και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς των τμημάτων σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και σε τέτοια περίπτωση να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρο το δήμο Ηγουμενίτσας.

 

Για το σκοπό αυτό, χωρίς να προσδιοριστεί όμως κάποιο συγκεκριμένο κοινό πλαίσιο δράσεων, αποφασίστηκε να διοργανωθεί νέα συνάντηση φορέων από τη νέα χρονιά στην οποία θα μετέχουν και όσοι δεν παρέστησαν, ενώ θα συνεχίσουν οι φορείς τις κινήσεις τους στο επίπεδο που τους αναλογεί όπως και ο σύλλογος φοιτητών.

 

Συγκεκριμένα την Τετάρτη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας έχοντας ως θέμα και το ΤΕΙ στην ημερήσια διάταξη του. Επίσης στις 20 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας στο οποίο έχει κληθεί και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας να εξηγήσει τις προτάσεις που έχει κάνει σχετικά με την σύμπτυξη του ΤΕΙ Ηπείρου και την διάλυση του παραρτήματος Ηγουμενίτσας.

 

 

 

 

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

2010-12-12 14:41:01

 

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Training in International Financial Reporting Standards for SMEs» στα πλαίσια της δράσης Leonardo Da Vinci – Transfer of Innovation, σας προσκαλεί σε εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις ηπειρωτικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

 

 

 

Ομιλητές θα είναι :

 

• ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κος Κουμανάκος Ευάγγελος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

 

• ο κος Αλεξάνδρου Γεώργιος καθηγητής Χρηματοοικονομικής από το Kingston University

 

• ο κος Βασιλειάδης Αναστάσιος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

 

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13.12.2010 στις 18.30 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

2010-12-12 14:20:23

 

Σε κατάληψη βρίσκεται από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη το Παράρτημα Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ηπείρου ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών. Η απόφαση αυτή εντάσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Συλλόγου Φοιτητών, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και απαξίωση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενάντια στην εφαρμογή του Καλλικράτη στην Παιδεία, ενάντια στο νέο νόμο – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

“Εναντιωνόμαστε στην πρόταση του προεδρου του ΤΕΙ Ηπείρου για τις συγχωνεύσεις σχολών που ως αποτελέσμα θα έχουν να κλείσει το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα και θα φέρει και την υποβάθμιση και απαξίωση των πτυχίων μας”, τονίζει ο σύλλογος φοιτητών στην ανακοίνωσή του και καλεί όλους τους φορείς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το επόμενο τριήμερο:

 

 

 

Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη στις 5 το απόγευμα θα διοργανωθεί σύσκεψη φορέων στα ΤΕΙ όπου θα συζητηθούν τρόποι δράσης ενάντια στο κλείσιμο του ΤΕΙ

 

 

 

Την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 8 η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης θα διοργανώσει συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου θα αναλυθεί και το πολυνομοσχεδίο της Υπουργού Παιδείας.

 

 

 

Την Τρίτη 14 Δεκέμβρη στις 12 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών για τον απολογισμό της έκβασης των κινητοποιήσεων καθώς και για την παραπέρα οργάνωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

Την Τετάρτη στις 15 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Φοιτητών μετά από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης συμμετέχει στην Γενική Απεργία που διοργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. – ΑΔΕΔΥ.

 

 

 

 

Οι πρυτανικές αρχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατία

2010-12-10 21:43:49

 

Με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Εκπαιδευτικό ϊδρυμα ώστε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και περιστολής του προϋπολογισμού να μην ανακοπεί η ανάπτυξη του Ιδρύματος, να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να μην θιγεί η φοιτητική μέριμνα. Το Πανεπιστήμιο έχει σήμερα 12.500 εγγεγραμμένους φοιτητές, εκ των οποίων 9.500 είναι ενεργοί και επιχειρείται να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες μέσω του ΕΣΠΑ. Τον κ. Αλμπάνη συνόδευαν οι Αντιπρυτάνεις Γεώργιος Καψάλης, Ισαάκ Λαγαρής και Βεβετσάνος Μαυρέας.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ως εξής:

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια συνάντησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα σοβαρά θέματα που χρονίζουν και εκκρεμούν στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες, που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής αυτής συνάντησης και σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη νεοεκλεγείσα Πρυτανική Αρχή για την ανάληψη των καθηκόντων της ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθ. κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης από την πλευρά του ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση χωρίς να ανακοπεί η ανάπτυξη του Ιδρύματος, χωρίς να ανασταλεί οποιαδήποτε δράση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και χωρίς να θιγεί η φοιτητική μέριμνα. Ανέφερε δε ότι το Πανεπιστήμιο έχει σήμερα 12.500 εγγεγραμμένους φοιτητές, εκ των οποίων 9.500 είναι ενεργοί και ότι επιχειρείται να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες μέσω του ΕΣΠΑ. Τον κ. Αλμπάνη συνόδευαν οι Αντιπρυτάνεις Καθ. κ. Γεώργιος Καψάλης, Καθ. κ. Ισαάκ Λαγαρής και Καθ. κ. Βενετσάνος Μαυρέας.

 

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, η ένταξη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων – Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και η μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.

 

 

 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιθυμεί να εκφράσει για ακόμη μία φορά τις θερμές ευχαριστίες και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της, καθότι η αμέριστη συμβολή, συμπαράσταση και ιδιαίτερη ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενθαρρύνει τις προσπάθειες για περαιτέρω πρωτοβουλίες ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

 

 

 

 

Ιωάννινα, 13 Δεκεμβρίου 2010

 

Από την Πρυτανεία

 

 

 

 

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για ΤΕΙ

2010-12-09 12:35:36

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, αφού μελέτησε τις προτάσεις του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ανακοινώνει, ομόφωνα, τα εξής:

 

1. Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου υπακούουν στις επιταγές του «νόμου – πλαισίου» για τη μείωση των δαπανών προς την παιδεία, με πρόσχημα τη δημιουργία ολοκληρωμένων Ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

 

Απαξιώνουν την ύπαρξη των παραρτημάτων του ΤΕΙ μέσα από τη ισοπεδωτική λογική του εμπνευστή τους, περί «των τοπικών οικονομικών αναγκών» που επέβαλαν την ίδρυσή τους.

 

Μέσω του «εξορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού» εισάγουν έναν νέο τοπικισμό κατά του παραρτήματος της Ηγουμενίτσας και υπέρ της Άρτας και της Πρέβεζας. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα παραρτήματα δεν θα αναγκαστούν να κλείσουν, λόγω της διασύνδεσης της Παιδείας με την ιδιωτική χρηματοδότηση.

 

2. Το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα δημιουργήθηκε μετά από πολιτικές αποφάσεις, επενδύθηκαν πολλά χρήματα για τη λειτουργία του σε τοπικό επίπεδο, του παραχωρήθηκε η καλύτερη οικοπεδική έκταση στην πόλη για την ανάπτυξή του και ξεκίνησαν τα έργα της φοιτητικής εστίας. Τώρα, με μια πρόταση αφορισμού, όλα αυτά μηδενίζονται.

 

3. Το επίπεδο σπουδών σχετίζεται, άμεσα, με την κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή μπορεί να εξασφαλίσει υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του παραρτήματος.

 

4. Ο τομέας της Ιχθυοκομίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενος στη Θεσπρωτία και θα ήταν ουσιαστική μια πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου τμήματος με μεταφορά των τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Ηγουμενίτσα.

 

Το δε τμήμα «Εφαρμοσμένων ξένων γλωσσών στη Διοίκηση και στο εμπόριο» έχει ήδη προτείνει στο παρελθόν τη δημιουργία τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» και τμήματος «Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ανεξάρτητης «Σχολής Ξένων Γλωσσών και Επικοινωνίας» στην Ηγουμενίτσα.

 

Με σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ των παραρτημάτων του ΤΕΙ, με οικονομική στήριξη, με τη μετεξέλιξή τους σε ελκυστικούς προορισμούς σπουδών θα αναβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών του ΤΕΙ χωρίς χωροταξικά τεχνάσματα.

 

5. Η επίδραση του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα είναι πράγματι ευεργετική, αλλά οι άνθρωποι των γραμμάτων ξεχνούν να αναφέρουν, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τα πολιτισμικά, που πάντα οδηγούν, μέσω της σχέσης της τοπικής κοινωνίας με τη μάζα των σπουδαστών, σε πολιτιστική ανάπτυξη και βελτίωση της κουλτούρας του τόπου.

 

6. Αυτοί που κατηγορούν τις τοπικές κοινωνίες για στενά οικονομικά οφέλη, προβαίνουν σε προτάσεις που απαξιώνουν την Παιδεία και καθοδηγούνται από καθαρά οικονομικά κριτήρια, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της και τον επανακαθορισμό της, με βάση την κερδοφορία των «χορηγών» εταιρειών.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στα αιτήματα όλων των φοιτητών του ΤΕΙ για παραμονή και αναβάθμιση του παραρτήματος Ηγουμενίτσας.

 

Έχοντας πάντα σαν οδηγό την ανάγκη της ουσιαστικής ανάπτυξης της πόλης μας, αρνούμαστε να γυρίσουμε στο παρελθόν.

 

Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις, ώστε να αναδιοργανωθεί και να γίνει το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας κέντρο «υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης» με πραγματικά και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους: σπουδαστές και τοπική κοινωνία.

 

 

 

 

Συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

2010-12-08 16:59:20

 

Διαβούλευση για την προετοιμασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δασών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη

 

 

 

Διήμερη διαβούλευση με ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προετοιμασία των Δασών για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία είναι εισηγητής.

 

Για τον σκοπό αυτό, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα και τρία σχολεία, που ξεχώρισαν για την ποιότητα των εργασιών τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Όλοι συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συντόνισε ο Κρίτων Αρσένης. Ακολούθησε η συζήτηση για την προετοιμασία των ελληνικών δασών για την Κλιματική Αλλαγή. Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Θράκης, ερευνητές από το ΕΘΙΑΓΕ, εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Νέοι Αγρότες), εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας και του ΥΠΕΚΑ, λειτουργοί ελεγκτικών φορέων (Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) και εκπρόσωποι των οργανώσεων WWF, Ορνιθολογική-Birdlife, MIO-ECSDE, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης, μαθητές από σχολεία της Νάουσα και της Σαντορίνης παρουσίασαν εργασίες τους με θέμα τη δασική προστασία και την αειφορία.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης διαβούλευσης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

 

«Τα δάση της Ευρώπης απειλούνται με διαφορετικούς τρόπους από την Κλιματική Αλλαγή. Απαιτούνται προσαρμοσμένες τοπικά απαντήσεις σε αυτή την κοινή κρίση. Στον ευρωπαϊκό νότο, τα δάση μας απειλούνται με εξαφάνιση από πυρκαγιές και ασθένειες. Συζητήσαμε τις λύσεις που μπορούν να προστατεύσουν τα δάση μας. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με ενίσχυση της φυσικής ικανότητας των δασικών οικοσυστημάτων να αντεπεξέρχονται σε παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες. Μετά από κάθε πυρκαγιά, θα πρέπει να δώσουμε στη βλάστηση τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, εφαρμόζοντας προστατευτικά μέτρα στις καμένες εκτάσεις και εξασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των χρήσεων γης. Οι αναδασώσεις, όπου απαιτούνται, χρειάζεται να στοχεύουν στη δημιουργία δασών με ποικιλία τοπικών ειδών δέντρων, με έμφαση στα πυράντοχα είδη. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης η σημασία των δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και η ανάγκη προστασίας τους.

 

Η διήμερη διαβούλευση εμπλούτισε τις ιδέες για τις απαραίτητες δράσεις προσαρμογής των ευρωπαϊκών και ελληνικών δασών στην Κλιματική Αλλαγή και έφερε μαζί Έλληνες ειδικούς από διαφορετικούς χώρους, προκειμένου η θετική ζύμωση να οδηγήσει σε αποτελεσματική δράση για την προστασία των ελληνικών δασών.»

 

Η Έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη για την Προετοιμασία των Δασών για την Κλιματική Αλλαγή, θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2011.

 

 

 

 

Αναβλήθηκε η Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου

2010-12-08 12:42:44

 

 

Αναβλήθηκε η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (3η Συνεδρίαση) που που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου 2010 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00΄ π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στους Κωστακιούς Άρτας.

 

Φοιτητές από σχολές και τμήματα που, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ, καταργούνται ή συγχωνεύονται, απέκλεισαν την είδοσο του κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και τα όσα προγραμματίζονται για το ΤΕΙ.

 

 

Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο Διάλογος επί του κειμένου διαβούλευσης της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Α. Διαμαντοπούλου και επί της πρότασης του Προέδρου περί του χωροταξικού εξορθολογισμού του ΤΕΙ Ηπείρου.

 

Η συνέλευση αναμένεται να προγραμματιστεί εκ νέου για την προσεχή Τρίτη 14/12/2010.

 

 

 

 

 

 

Διεξήχθη στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

2010-12-07 14:18:34

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ (ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ) ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

Την Κυριακή 4/12/2010 στην περιοχή Δρέπανο Ηγουμενίτσας διεξήχθη το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου για την περιοχή μας.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες , παρόλη την συνεχόμενη και ισχυρή βροχόπτωση , έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μας εξέπληξαν για άλλη μία φορά με τις επιδόσεις τους. Οι πρώτοι απο κάθε αγώνισμα θα ταξιδέψουν για να συναγωνιστούν τους καλύτερους απο όλη την Ελλάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

 

Τα παιδιά που ανήκουν στην Ομάδα μας , κυριολεκτικά , διέπρεψαν και μπράβο τους , όπως και μπράβο σε όλα τα παιδιά απο όλες τις ομάδες της περιοχής μας.

 

Φυσικά υπήρχαν και μαθητές-τριες που δέν ανήκουν σε κανέναν Σύλλογο και πραγματικά έχουν …το ταλέντο.

 

 

 

Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν ώς εξής:

 

 

 

3000 μέτρα Αγόρια Γυμνασίων

 

1ος. Θεοδωρίδης Λάζαρος (3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)

 

2ος. Τσώτσης Γεώργιος (2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)

 

3ος. Ιωακειμίδης Αλέξανδρος (Γυμνάσιο Φιλιατών)

 

 

 

1η Θέση – Γυμνάσιο Φιλιατών

 

2η Θέση – 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

 

 

 

2000 μέτρα Κοριτσιών Γυμνασίων

 

1η. Τζοβάρα Ευαγγελία (3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)

 

2η. Δημητρίου Αικατερίνη (Γυμνάσιο Παραμυθιάς)

 

3η. Διαμάντη Στέλλα (3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)

 

1η Θέση – 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

 

2η Θέση – Γυμνάσιο Φιλιατών

 

 

 

4000 μέτρα Αγoριών Λυκείων

 

1ος. Σουλιώτης Ευτύχιος (ΓΕΛ Παραμυθιάς)

 

2ος Θεοδωρήδης Άγγελος (1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας)

 

3ος. Αναστασίου Νικόλαος (1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας)

 

 

 

1η Θέση – 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

 

 

 

3000 μέτρα Κοριτσιών Λυκείων

 

1η Χασκή Ερμιώνη (1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας)

 

2η. Πίγγιου Ειρήνη (2ου ΓΕΛ Ηγουμείτσας)

 

3η. Κωνσταντίνου Άλκηστις (ΓΕΛ Παραμυθιάς)