Ανησυχία στους Φιλιάτες για το κλείσιμο υπηρεσιών

logo-vdella

Ανησυχία επικρατεί στο Δήμο Φιλιατών σχετικά με τη φημολογία περί κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών που εδρεύουν στην πόλη των Φιλιατών.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ψήφισμα το οποίο απευθύνει προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας  και δια  Βίου Μάθησης, το Υπουργείο  Εργασίας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και το Διοικητή του ΙΚΑ, με το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για τη φημολογούμενη κατάργηση σχολικών μονάδων και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και της ΔΟΥ.

Στο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υποστηρίζει πως αυτό θα σήμαινε και το οριστικό μαράζωμα του Δήμου Φιλιατών.

Οι φήμες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Στις υπηρεσίες αυτές συμπεριλαμβάνονται υποκαταστήματα ΙΚΑ – ΔΥΟ – Δημόσιων τραπεζών σε ακριτικές κωμοπόλεις όλης της χώρας αλλά και της Ηπείρου.

Το ΕΠΑΛ Φιλιατών

Η πρόταση κατάργησης του ΕΠΑΛ Φιλιατών στηρίζεται στο αιτιολογικό ότι λειτουργεί με κατευθύνσεις οι οποίες υπάρχουν και στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι μικρή (20 km περίπου) ενώ αναφέρεται πως υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα καθώς στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο με παλαιές προδιαγραφές.

Ανάλογη πρόταση για κατάργηση σχολείων έχει γίνει και για το Γυμνάσιο της Πέρδικας, της Νεράιδας αλλά και το Εσπερινό Γυμνάσιο στην Παραμυθιά.

Ο «Καλλικράτης» στην Εκπαίδευση προκαλεί όμως αντιδράσεις τόσο στους τοπικούς «άρχοντες» όσο και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας.

Μάλιστα πρόσφατα η Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Ηπείρου με ανακοίνωσή της έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα επισημαίνοντας «ότι η διαδικασία του σχεδιασμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012 βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των οποίων η γνώμη θα συντελέσει στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Τη στιγμή αυτή βρίσκεται στο στάδιο όπου οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κάνουν τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό της  λειτουργίας των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας τους, έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους του μαθητές. Ιδιαίτερα για τις ορεινές περιοχές στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν πάντα τις προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ’ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει ιδιαιτεροτήτων.»

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών αναφέρει:

«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών, ανησυχεί  έντονα μετά την φημολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για κλείσιμο  διάφορων υπηρεσιών που εδρεύουν στην  πόλη των Φιλιατών  ,όπως είναι το ΕΠΑ. Λ [ Επαγγελματικό Λύκειο] Υποκατάστημα ΙΚΑ –Δ.Ο.Υ

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα δρομολογήσει την οριστική ερήμωση  του Δήμου Φιλιατών .

Δεν είναι  δυνατόν σε ένα Δήμο ορεινό, μειονεκτικό και δυσπρόσιτο να υποχρεώνονται οι δημότες του να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να  εξυπηρετούνται  και να  επιβαρύνονται οικονομικά και μάλιστα  σε  εποχή με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές θα  αναγκασθούν να διακόψουν τη φοίτησή τους  εάν  διακοπεί η  λειτουργία του ΕΠΑ.Λ.

Ενόψει  της κυοφορούμενης   επένδυσης   στην πόλη  των Φιλιατών το υποκατάστημα  του ΙΚΑ πρέπει να ενισχυθεί  και όχι να καταργηθεί και να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να  εξυπηρετούνται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία κατάργηση υπηρεσίας στο Δήμο Φιλιατών γιατί αυτό  θα  σημάνει και το οριστικό  μαράζωμα του  Δήμου μας.
Ο Δήμος   χρειάζεται ειδικά  κίνητρα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για να φέρουν ανάπτυξη και να δώσουν ζωή στην περιοχή μας.
Εξάλλου στη φιλοσοφία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ εμπεριέχεται  και η παροχή κάθε υπηρεσίας [παιδεία – υγεία κ.λ.π] να  παρέχονται  εντός  των ορίων  των Καλλικρατικών Δήμων

Εκφράζοντας  και τη βούληση όλων των δημοτών μας, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί τους ώστε να αποτρέψουμε το κλείσιμο των υπηρεσιών και την  υποβάθμιση  της περιοχής  μας».