Εγνατία: Προκήρυξη για τους προσωρινούς σταθμούς Διοδίων

diodia

Δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για το έργο της εγκατάστασης προσωρινών σταθμών διοδίων, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε την Τρίτη 01/02 στην Εφημερίδα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ οι προσφορές κατατίθενται μέχρι τις 17 Μαρτίου. Έτσι παράλληλα εγκαθίστανται συμβατικά διόδια σε επιλεγμένες περιοχές ενώ προχωρά η υπόθεση των ηλεκτρονικών διοδίων με βάση χρέωση ανά χιλιόμετρο.

Οι δύο θέσεις σταθμών διοδίων που είναι ήδη σε λειτουργία είναι στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης (που αποδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ) και στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Μέχρι την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων θα έχουμε λειτουργία και άλλων «συμβατικών» σταθμών διοδίων στις θέσεις, όπως αυτές προτάθηκαν στο ΔΣ της Εταιρείας: Τύρια Ιωαννίνων, Μαλακάσι, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, Ίασμος Ροδόπης). Βέβαια, η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμα γίνει επίσημη απόφαση, αλλά αναμένεται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί άμεσα ώστε με την επιλογή του αναδόχου να υπογραφούν οι επιμέρους συμβάσεις που θα χωροθετούν τα προσωρινά διόδια.

 

Τα έσοδα

Η προκήρυξη της Εγνατίας Οδού αναφέρει τους φόρτους οχημάτων που δέχεται κάθε τμήμα της Εγνατίας Οδού, γεγονός που οδηγεί σε συμπεράσματα για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τα διόδια.  Αναλυτικά η προκήρυξη αναφέρει:

Ηγουμενίτσα – Καστοριά: 6.000 – 10.000 οχήματα

Καστοριά – Κλειδί (ΠΑΘΕ): 10.000-23.000 οχήματα

Κλειδί – Σέρρες (Κάθετος Άξονας): 28.000 – 70.000 οχήματα

Στρυμόνας – Κήποι: 6.000 – 15.000 οχήματα

Σύμφωνα με απαντήσεις που έχουν δοθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Υποδομών οι τιμές στους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των δρόμων με παραχώρηση. Το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση του δρόμου είναι 80 με 100.000.000 ευρώ και με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων θα αποπληρώνονται δάνεια που έχουν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Τα ηλεκτρονικά διόδια

Έληξε χθες η προθεσμία υποβολής προσφορών υποψηφίων αναδόχων για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει επιλεγεί και υπογράψει σύμβαση μέχρι το Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του συστήματος. Πρακτικά, μέχρι το τέλος του 2013 το σύστημα θα είναι έτοιμο προς χρήση.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Σύμφωνα με την προκήρυξη προβλέπεται ότι το νέο σύστημα θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό, θα ακολουθεί την τεχνολογία Multi Lane Free Flow που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν χωρίς να ανακόψουν ταχύτητα και χρεώνει αυτόματα το αντίτιμο στο χρήστη μέσω της ανάγνωσης των στοιχείων της ειδικής κάρτας (pass) που φέρει στο όχημα. Αντίστοιχα θα υπάρχει το σύστημα ANPR για οχήματα που δεν έχουν σχετική κάρτα, οπότε αναγνωρίζεται η πινακίδα τους.

Οι προδιαγραφές του έργου προβλέπουν την εγκατάσταση 35 ηλεκτρονικών σταθμών ανά κατεύθυνση που θα είναι μεταξύ τους διασυνδεμένοι ηλεκτρονικά με δίκτυο οπτικών ινών και θα χρεώνουν το σύνολο του οδικού άξονα. Το σύστημα θα είναι επεκτάσιμο και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για διπλασιασμό αυτών των σταθμών στο μέλλον. Παράλληλα θα είναι συμβατό με τα συστήματα που λειτουργούν στους υπόλοιπους δρόμους της χώρας τα οποία όμως εκμεταλλεύονται από ιδιώτες σε αντίθεση με την Εγνατία, γεγονός που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.

ΣΕΑ σε αναμονή

Μέσα στο 2011 αναμένεται να θα λειτουργήσουν τρεις νέοι ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Ημαθίας, στο Σώστη Ροδόπης και στο Αρδάνιο Έβρου. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένας στην Κουλούρα Ημαθίας.

Μέσα στο τρέχον έτος προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν και άλλοι τρεις νέοι σταθμοί στην Καρβάλη Καβάλας, στο Περιστέρι Ιωαννίνων και στον Πολύμυλο Κοζάνης. Οι ΣΕΑ στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού είναι απολύτως απαραίτητοι καθώς δεν υπάρχουν στα 670 χλμ ούτε παρκινγκ για τα οχήματα και τους επιβάτες, ούτε wc, ούτε πρατήρια υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα το όχημα να επιβάλλεται να εκτρέπεται της πορείας εκτός του αυτοκινητόδρομου.

Όχι στα διόδια στην Τύρια από το περιφερειακό συμβούλιο

Αρνητικά τοποθετήθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου στην εγκατάσταση σταθμού διοδίων στην Τύρια, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 09/02.

Ο εισηγητής του θέματος Ν. Κώτσιος, ενημέρωσε το σώμα ότι η Εγνατία ΕΑ δημοσιοποίησε  τους δύο διαγωνισμούς, για τους 7 προσωρινούς σταθμούς διοδίων και για τα ηλεκτρονικά διόδια, με ορίζοντα λειτουργίας τους 20 μηνών. Ανάμεσα σε αυτούς τους προσωρινούς σταθμούς θα είναι ο ένας στην Τύρια κι ο άλλος στο Μαλακάσι.
Ο κ. Κώτσιος εισηγήθηκε να μην κατασκευαστεί ο σταθμός στην Τύρια μέχρι να μπουν τα ηλεκτρονικά διόδια, που θα καταργήσουν έτσι κι αλλιώς τα επόμενα δύο χρόνια τους προσωρινούς σταθμούς διοδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσιος το κόστος των προσωρινών σταθμών για τα δύο αυτά χρόνια θα είναι υψηλό (14 εκατ. Ευρώ), ενώ οι τοπικοί χρήστες στην Τύρια δεν έχουν εναλλακτικό τοπικό δίκτυο, αφού οι υπάρχοντες δρόμοι δεν αρκούν (Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα κλπ), οπότε θα πληρώνουν ολόκληρα τα διόδια την ώρα που θα κάνουν μικρές, τοπικές διαδρομές.
Η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αθηνά Ιωάννου, στην εισήγησή της για την παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις» τόνισε ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η καθιέρωση διοδίων αναλογικά με τη διαδρομή που διανύει ο οδηγός. «Θέση μας είναι η ηλεκτρονική, χιλιομετρική χρέωση. Λέμε όχι στον σταθμό της Τύριας γιατί επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα και στους Θεσπρωτούς που μετακινούνται τοπικά» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ζιώβας κάνοντας τοποθέτηση για το θέμα συνολικά των διοδίων τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει ένας επιπλέον σταθμός, αλλά ποιος θα επωμιστεί το κόστος. «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει κανένας σταθμός και να καταργηθούν όλα τα διόδια» σημείωσε.

Ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», επεσήμανε ότι: «Έργα που κατασκευάστηκαν με δημόσιους πόρους δεν μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιωτικές εταιρίες. Ο έλεγχος των δρόμων πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο. Δεν συζητάμε για άνοιγμα διοδίων και λέμε όχι στην Τύρια και σε άλλα διόδια», κατέληξε.
Ο κ. Νίκος Ζήκος, από την παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, ανέφερε πως: «Δεν αναπτύχθηκε η περιοχή μας από την Εγνατία και δεν είχε οφέλη στην παραγωγή, εκτός από τη συντόμευση της διαδρομής. Το κόστος θα πρέπει να το πληρώνουν εκείνοι που διακινούν εμπορεύματα» σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης επεσήμανε την αναγκαιότητα των ηλεκτρονικών διοδίων. «Δεν είμαι κατά των διοδίων, κάθε δρόμος χρειάζεται συντήρηση», είπε και οριστικοποίησε την πρόταση της πλειοψηφίας: «Όχι διόδια στα όρια της Ηπείρου ούτε στην Εγνατία, ούτε στην Ιόνια».