ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΣΒΔΕΝ ΠΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Συνάδελφοι

Τα προβλήματα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ είναι γνωστά.

Γνωστό είναι, επίσης, ότι η συγκυβέρνηση, μέσω του ΚΕΑΟ, προχωράει ήδη σε κατασχέσεις ακινήτων των οφειλετών.

Η ΕΣΕΕ, με τη συμβιβαστική της στάση, ακύρωσε τον διεκδικητικό χαρακτήρα των συνδικαλιστικών οργάνων, αναγκάζοντας τους ανασφάλιστους να στρέψουν την πλάτη στους εμπορικούς συλλόγους και να κινηθούν νομικά.

Έχουμε, πλέον, μεγάλη ευθύνη έναντι των συναδέλφων.

Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ εκτιμά ότι παρά τις όποιες συνδικαλιστικές μας διαφορές, μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε περισσότερες Ομοσπονδίες και Εμπορικοί Σύλλογοι, ώστε να δώσουμε πανελλαδική διάσταση στην αντίδραση κατά της αντιασφαλιστικής πολιτικής της συγκυβέρνησης, που θα είναι πολύπλευρη και θα έχει διάρκεια.

Καταρχάς, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων, με βάση τη λογική και την πραγματικότητα:

 1. 1.   Οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ούτε να ανταποκριθούν στις εξωπραγματικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς ψηφίζονται. Άρα, οι οφειλές πρέπει να «παγώσουν».
 2. 2.      Ταυτόχρονα, να καταργηθεί κάθε διάταξη περί κατασχέσεων.
 3. 3.   Οι οφειλές έχουν φορτωθεί με παράλογες προσαυξήσεις κι εξουθενωτικά πρόστιμα. Είναι δίκαιο να διαγραφούν και να επιβληθεί επιτόκιο στο επίπεδο εκείνου που δανείζεται ο ΟΑΕΕ.
 4. 4.   Επίσης, να αφαιρεθούν, αναδρομικά, οι οφειλές του κλάδου υγείας, για όσο καιρό ο ΟΑΕΕ αρνούνταν τη θεώρηση βιβλιαρίου.
 5. 5.      Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας, ανεξαρτήτως χρεών.
 6. 6.   Να διαχωριστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας κι οι αντίστοιχες εισφορές. Να μειωθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας κατά 50%, με προοπτική να καταργηθούν, μελλοντικά.
 7. 7.   Είναι παράλογο να παραμένουν οι εισφορές αμετάβλητες από το 2009, μετά από τις απανωτές αυξήσεις που τους επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και με το διαθέσιμο εισόδημα των ασφαλισμένων να μειώνεται σταθερά. Σήμερα, είναι αυτονόητη μια μείωση της τάξης του 30%, ενώ θα μπορούσαμε να προτείνουμε, αυτή η μείωση να έχει αναδρομική ισχύ, κλιμακωτά από το 2009.
 8. 8.   Για να ανταποκριθούν, επίσης, οι ασφαλισμένοι στις τρέχουσες εισφορές, θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Αφού, αυτό θα σχετίζεται με το ύψος της μελλοντικής σύνταξης, είναι φανερό, ότι οι ίδιοι θα μεταταχθούν σε ανώτερες κατηγορίες μόλις ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Και κάτι ακόμη, το οποίο θέτουμε υπόψη σας:

Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες, παράλληλα με την τρέχουσα εισφορά, να δίνουν ένα ποσό, ακόμη και 50€, από το «παγωμένο» χρέος τους.

Αυτό είναι αδύνατο σήμερα, αλλά θα ήταν εφικτό μετά την απαλλαγή του χρέους από πρόστιμα, προσαυξήσεις, τα ποσά του κλάδου υγείας, τη μείωση των εισφορών και την ελεύθερη επιλογή κατηγορίας.

Συμπερασματικά, οι διεκδικήσεις που προτείνουμε, θα έχουν τα εξής αποτελέσματα:

 • Θα σταματήσει να υπάρχει για τους ασφαλισμένους, ο «βραχνάς» του ασήκωτου χρέους κι ο κίνδυνος κατασχέσεων
 • Θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανασφάλιστων, μετά τις παραπάνω αλλαγές, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους
 • Ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει πραγματικά και λογικά χρήματα, αντί να αθροίζει παράλογα κι ανείσπρακτα χρέη. Εάν δε, καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις κι επιτραπεί στους ασφαλισμένους να πληρώνουν μέρος του χρέους τους, κατά το δοκούν, θα εισρεύσουν στο Ταμείο χρήματα, τα οποία στις παρούσες συνθήκες δεν θα εισπράξει ποτέ.

Συνάδελφοι

 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πλέον.

Σας καλούμε να διανείμετε την παρούσα επιστολή στα μέλη των διοικητικών σας συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συλλόγων και να συνεδριάσετε το συντομότερο.

Περιμένουμε να μας απαντήσετε για το περιεχόμενο των αιτημάτων που προτείνουμε, ώστε να συνδιαμορφώσουμε εκείνα που θα γίνουν καθολικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Παρακαλούμε να μας αναφέρετε τις μορφές δράσεις που προτείνετε, οι οποίες πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, πολύπλευρες και πανελλαδικές, ώστε να τεθεί το πρόβλημα του ΟΑΕΕ σε πρώτο πλάνο. Το ποιες θα είναι αυτές θα το συναποφασίσουμε – επαναλαμβανόμενες καταλήψεις τοπικών γραφείων ΟΑΕΕ, έκδοση κοινών ανακοινώσεων, πανελλαδική κινητοποίηση κλπ.

Πρέπει να δώσουμε τη μάχη διεκδικητικά κι όχι μόνο σε επίπεδο ανταλλαγής επιστολών με το Υπουργείο και τον Οργανισμό. Η συγκυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά. Δεν προχωρά σε τομές κι αποφάσεις υπέρ των ανασφάλιστων, γιατί δεν πιέζεται συνδικαλιστικά.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομική δικαίωση. Κι αν υπάρξει, η συγκυβέρνηση έχει τα όπλα να την ανατρέψει ή να μην πειθαρχήσει. Το είδαμε σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Συνάδελφοι

 

Πρέπει να «βγούμε μπροστά» στο πρόβλημα των ανασφάλιστων.

Σας καλούμε να επικοινωνήσετε με την Ομοσπονδία μας για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Αν το κρίνετε, θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε μια κοινή σύσκεψη ή να προκαλέσουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ.

Πείτε «όχι» στην αδράνεια του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, ενεργοποιήστε τα συλλογικά μας όργανα.

Ας γίνει η αρχή για μια κοινή προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και το άλλο μεγάλο θέμα, το φορολογικό.    

                                                                                              ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ