Αντιγόνη Φίλη: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ… ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ;

sxoleio
sxoleioΜε ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζεται από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς η επανεκκίνηση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας στη Β΄θμια Εκπαίδευση που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει και  επανέρχεται ελπιδοφόρα μέσω του ΕΣΠΑ για τα σχολικά έτη 2012 – 2015.  
Σκοπός του προγράμματος είναι η μαθησιακή στήριξη των μαθητών που υστερούν στο σχολείο ώστε να εμπεδωθεί καλύτερα η διδακτέα ύλη και να βοηθηθούν ώστε να βελτιώσουν την επίδοσή τους στο σχολείο.  Συντελεί επίσης στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών, δίνοντας την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε έναν σημαντικό  υποστηρικτικό θεσμό στην εκπαίδευση. Υπόσχεται δε τη δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας αναπληρωτών καθηγητών.
Με μεγάλη όμως έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως αποκλείεται από τη διαδικασία το Γυμνάσιο Φιλιατών. Η επίσημη αιτιολογία των υπηρεσιών του Υπουργείου είναι ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών (140) και η έλλειψη όμορων σχολείων δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας. Σημειωτέον ότι στην πόλη λειτουργούν επίσης το Κέντρο Προστασίας Παιδιού και η Μαθητική Εστία, όπου φιλοξενούνται μαθητές που χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας και όχι τον αποκλεισμό. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης της πόλης  και ενός παραμεθόριου Δήμου πρέπει η Πολιτεία να δώσει οπωσδήποτε τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος στους Φιλιάτες. Αρκετά χτυπήθηκε αυτή η πόλη από πολιτικές αστοχίες του παρελθόντος που οδηγούν στην ερήμωσή της.