”Βιτρίνα” το νυχτερινό κέντρο της Πρέβεζας για την εγκληματική οργάνωση με τα κλεμμένα αυτοκίνητα

KOSTAS TROMPOYKHS 13– Οι ανακοινώσεις του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Τρομπούκη
– Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις μάντρες της σπείρας

Ένας 43χρονος που γεννήθηκε στο Τορόντο, ζούσε στην Αθήνα και λειτουργούσε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην Πρέβεζα, είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος που έκλεβε αυτοκίνητα και θησαύριζε.

Το κέντρο της Πρέβεζας λειτουργούσε ως βιτρίνα και αποτελούσε το βασικό χώρο όπου στρατολογούνταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και αναζητούνταν πελάτες για την πώληση των παραποιημένων οχημάτων.

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στις φυλακές για άλλα αδικήματα, φαίνεται όμως ότι η εμπλοκή του με τα αυτοκίνητα είναι μακρά και η αστυνομία εξετάζει κι άλλες περιπτώσεις.

Τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δύο κάτοικοι της Πρέβεζας και ο άνθρωπος με την μάντρα στο Αγρίνιο έχουν συλληφθεί.

Οι δύο Πρεβεζάνοι ανήκουν στον εκτελεστικό πυρήνα της οργάνωσης, κι εντοπίστηκαν στην Άρτα, τη στιγμή που έκλεβαν φορτηγό, το οποίο θα μεταφόρτωναν σε όχημα οδικής βοήθειας για να το μεταφέρουν στη μάντρα όπου γίνονταν η αποσυναρμολόγηση.

Η εμπλοκή της εταιρίας οδικής βοήθειας στην όλη υπόθεση εξετάζεται.

Η σπείρα διέθετε συγκεκριμένη εσωτερική ιεραρχική δομή και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους στα επιμέρους στάδια κλοπής, μεταφοράς και αποσυναρμολόγησης των οχημάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης για να αποκρύπτουν ή/και να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Η Αστυνομία ήταν υποψιασμένη εδώ και μήνες όταν είχε γίνει αποδέκτης ενός απελπισμένου γράμματος από θύματα που είχαν χάσει τα αυτοκίνητά τους και πίστευε ότι ήταν θέμα χρόνου να βρει την άκρη του νήματος.

Κι αυτό συνέβη στην Άρτα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν οι άνδρες της Ασφάλειας εντόπισαν τους δύο νέους από την Πρέβεζα να επιχειρούν να κλέψουν ένα φορτηγάκι 4Χ4.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σάββατο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και του Τμήματος Ασφάλειας καθώς μπαίνει τέλος στην τριετή δράστη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημείωσε δε ότι απαιτηθεί έρευνα αρκετών ημερών για να αποκαλυφθούν όλες οι διαστάσεις και η δράση του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τρομπούκης, η εγκληματική οργάνωση, διέπραττε κλοπές και αποσυναρμολογήσεις οχημάτων, τα οποία είτε διέθετε προς πώληση τα ανταλλακτικά τους, είτε τροποποιούσε τους αριθμούς αναγνώρισης τους και τα έθετε στην κυκλοφορία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού

Ως μέλη της σπείρας έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 25, 35, 39 και 43 ετών, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι τρεις.

Ο τέταρτος είναι ο 43χρονος με το κέντρο διασκέδασης στην Πρέβεζα, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» και συντονιστής – στρατολόγος της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Επιπλέον, σε βάρος του 39χρονου ιδιοκτήτη συνεργείου – μάνδρας αυτοκινήτων στο Αγρίνιο, σχηματίστηκε δικογραφία και για παράνομη οπλοκατοχή.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, με γεωγραφικό πεδίο δράσης διάφορες περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας, της Αττικής και της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 25 ετών, οι οποίοι επιχείρησαν να κλέψουν Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο. Οι δύο συλληφθέντες είχαν μεταβεί στο σημείο με όχημα εταιρείας οδικής βοήθειας, στην οποία εργαζόταν ως υπάλληλος ο 35χρονος, με σκοπό να μεταφορτώσουν σε αυτό το κλεμμένο φορτηγό.

Από την μεθοδική αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ηγετικό μέλος της οργάνωσης είναι 43χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πρέβεζα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» για τις παράνομες δραστηριότητές του, ενώ στρατολογούσε μέλη, τα οποία, κατόπιν παραγγελίας του, επέλεγαν και έκλεβαν συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα οχημάτων.

Στη συνέχεια, τα κλεμμένα οχήματα, πάντα υπό την καθοδήγηση του 43χρονου, μεταφέρονταν με τη χρήση άλλων οχημάτων ως προπομπούς, προκειμένου να ελέγχουν τη διαδρομή και το δρομολόγιό τους, σε συνεργείο – μάντρα αυτοκινήτων στο Αγρίνιο, ιδιοκτησίας του 39χρονου συλληφθέντα.

Στο συνεργείο είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους, είτε τοποθετούν σε αυτά εξαρτήματα που προέρχονταν από ιδίου τύπου τρακαρισμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια τα διοχέτευαν στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Τα επισκευασμένα αυτοκίνητα τα πουλούσαν σε μικρότερες τιμές από αυτές που διατίθενται στην αγορά, προκειμένου να πετύχουν άμεση πώλησή τους, ενώ από κάθε όχημα αποκόμιζαν όφελος από 600 ευρώ έως 2000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί δεκαοκτώ κλοπές οχημάτων, που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, στον υπαίθριο χώρο του συνεργείου – μάντρα οχημάτων του 39χρονου στο Αγρίνιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• δύο οχήματα (ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και ένα Ι.Χ. Φορτηγό), για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή την 21-10-2013 και 10-09-2013 στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και στο Τμήμα Ασφάλειας Κολωνού αντίστοιχα,

• πληθώρα μη λειτουργικών αυτοκινήτων (τρακαρισμένα και μη), μερικά από τα οποία έφεραν αποκομμένους ή αλλοιωμένους αριθμούς πλαισίου,

• πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και τμημάτων αυτοκινήτων και

• κυνηγετική καραμπίνα και 135 φυσίγγια, τα οποία κατείχε παράνομα ο 39χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ διερευνάται και η τυχόν ύπαρξη συνεργών.DSCF4902.JPG
DSCF4908.JPG
DSCF4910.JPG
DSCF4935.JPG
DSCF4934.JPG
DSCF4934.JPG
DSCF4893.JPG
DSCF4922.JPG

DSCF4914.JPG
DSCF4886.JPG
DSCF4887.JPG
DSCF4889.JPG

DSCF4891.JPG