Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Στα Γιάννενα θα βρίσκεται τη Μ. Παρασκευή ο Κ. Παπούλιας

Στα Γιάννενα θα βρίσκεται τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όπου και θα παρακολουθήσει την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γιορτάσει το Πάσχα στο Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας.

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για την οριοθέτηση πλημμυροπαθών περιοχών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις οριοθετήσεις περιοχών για την αποκατάσταση ζημιών από τις κατολισθήσεις του 2010 της Π.Ε. Ιωαννίνων και αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ειδικότερα οι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από κατολισθήσεις στην Π.Ε. είναι οι εξής: Δροσοχώρι, Δαφνούλα, Μουζακαίοι, Μάζια, Χρυσοβίτσα, Ανήλιο, Άρδοση, Σιστρούνι, Σενίκο, Πολύγυρος, Ιτέα, Πράμαντα, Ελληνικό, Δελβινακόπουλο, Ελεύθερο, Πλαγιά.
Οι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από τις πλημμύρες είναι οι εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:  Ελεούσα, Βουνοπλαγιά, Περάτη, Κουκλέσι, Μουσιωτίτσα, Πέραμα, Αμφιθέα, Πεδινή, Κατσικά, Βασιλική, Δροσοχώρι, Καστρίτσα, Κουτσελιό, Λογγάδες, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, Ανατολή και Νήσος.
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Γλυκή, Βρυσέλα, Κυπάρισσος, Κορίτιανη.
Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ν. Κοζάνης. Για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, ορίστηκε ημερομηνία έξι μηνών από τη δημοσίευση των αποφάσεων στο Φ.Ε.Κ, που έγινε στις 04/04/2011.

Να προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας οι μετανάστες ζητά ο Αλ. Καχριμάνης

Επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου είχε ο Περιφερειάρχης  Αλέξανδρος Καχριμάνης για το θέμα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αρχηγό για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα σε Κέντρα Φιλοξενίας οι μετανάστες που σήμερα διαβιούν περιμετρικά του λιμένος Ηγουμενίτσας.

Εντωμεταξύ συνάντηση με τον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κ.  Ιωάννη Ραχωβίτσα είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας  ο οποίος ζήτησε ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα. Ταυτόχρονα η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων έχει εξαγγείλει και νέα κινητοποίηση στο λιμάνι το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου.

Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι παρεμβάσεις στα αρδευτικά έργα

Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν:
Ο διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων του έργου: «Επισκευή Αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με Φ.Π.Α. καθώς και η διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών για τα έργα:
– Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου, με προϋπολογισμό 32.000 ευρώ.
– Αποκατάσταση αρδευτικού Λίθινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ.

– Αποκατάσταση βλαβών Αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταύρος Καλογιάννης. Στην Ερώτησή του ο κ.  Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
•Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
•Εάν προτίθενται να προωθήσουν την ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος στο ΤΕΕ.

Νεκρός βρέθηκε ο 60χρονος που είχε εξαφανιστεί στην Άρτα

Νεκρός βρέθηκε αργά το μεσημέρι, ο εξηντάχρονος που είχε εξαφανιστεί εδώ και δέκα ημέρες περίπου από το χωριό του στην Άρτα. Η σωρός του άτυχου 60χρονου εντοπίστηκε σε αύλακα κοντά στο χωριό του. Η σορός μεταφέρθηκε στα Γιάννινα, προκειμένου να διενεργηθεί γίνει νεκροψία – νεκροτομή ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και η αιτία του θανάτου του.

Κλοπές αναμεταδοτών της ΕΡΤ

Και άλλους τρεις αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης κι συγκεκριμένα των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΤ3, έκλεψαν άγνωστοι δράστες. Η κλοπή των μηχανημάτων συνολικής αξίας 30.000 ευρώ έγινε στα Άγναντα Άρτας.

Οριστική ένταξη του αποχετευτικού Πεδινής στο ΠΕΠ

Την οριστική ένταξη του έργου αποχετευτικού δικτύου Πεδινής, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου ανακοίνωσε η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκατομμύρια και θα καλύψει τις ανάγκες του οικισμού της Πεδινής, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Με βάση τα τεχνικά στοιχεία το αποχετευτικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα έχει συνολικό μήκος 19.950 μέτρα.

Μεταφορά του Εμπορικού Λιμανιού της Πρέβεζας σε νέα θέση προτείνει το ΤΕΕ

Υπέρ της μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού της Πρέβεζας σε νέα θέση, τάσσεται η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, η οποία και συζήτησε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της στη Πρέβεζα. Πάνω στο θέμα «Οι προοπτικές και το μέλλον του λιμανιού της Πρέβεζας». Το ΤΕΕ θεωρεί ότι «η διερεύνηση για την μεταφορά του εμπορικού λιμανιού σε νέα θέση και η μετατροπή και ανάπλαση του χερσαίου τμήματος του λιμανιού σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, ενταγμένο στον ιστό της πόλης ,σύμφωνα με το Μaster Plan,είναι πλέον αναγκαία».

Στην Ελληνίδα Επίτροπο Μ. Δαμανάκη τα προβλήματα του Αμβρακικού

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και τους βουλευτές νομού Άρτας Δ. Τσιρώνη και Π. Στασινό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή από την οποία απειλείται ο Αμβρακικός κόλπος και στις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο και χρηματοδότησής τους. Η Επίτροπος ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται το οικοσύστημα του κόλπου.

Υπόσχονταν… διορισμούς έναντι χρηματικού τιμήματος

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας 48χρονος Έλληνας κατηγορούμενος για απάτη και παράνομη οπλοκατοχή. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα ο συλληφθείς απέσπασε από άλλον Έλληνα το χρηματικό ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ υποσχόμενος τον διορισμό τριών συγγενικών του προσώπων στο Δημόσιο, ενώ απαίτησε επιπλέον το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ προκειμένου διορίσει στο Δημόσιο και τέταρτο συγγενικό πρόσωπο του παθόντα. Σε προσυμφωνημένη συνάντηση του καταγγέλοντα με τον δράστη, συνελήφθη από τους αστυνομικούς, μετά την παραλαβή του προσημειωμένου χρηματικού ποσού.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο όχημα του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) πιστόλι με γεμιστήρα με έξι φυσίγγια (6) και ένα κουτί που περιείχε τριάντα ένα (31) φυσίγγια.
Στα πλαίσια της διενεργούμενης προανάκρισης προέκυψε ότι ο ανωτέρω δράστης είχε διαπράξει και στο παρελθόν παρόμοιες απάτες σε βάρος Ελλήνων.

Λαϊκή Συνέλευση για το ΧΥΤΑ του Ελληνικού

Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πραγματοποίησαν οι φορείς της Περιοχής. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
-Να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας εναντίον του έργου.
– Να ζητηθεί η δέσμευση για λειτουργία του έργου μόνο 3 έτη να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Ιωαννίνων και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων παρουσία των φορέων του Ελληνικού και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
– Να εμπλουτιστούν τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα και με την αντίθεση στην κατασκευή ΧΥΤΥ στο Ελληνικό.

Καθαρισμός του Κάστρου της Άρτας από φορείς και κατοίκους τη Μ. Πέμπτη

Επιχείρηση καθαρισμού στο Κάστρο της Άρτας διοργανώνουν την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου, στις 10 το πρωί, Δήμος, πολιτιστικοί φορείς και εθελοντικές ομάδες ώστε ο χώρος αυτός να καταστεί επισκέψιμος εν’ όψει και του Πάσχα. Όπως σημειώνεται στο κάλεσμα του Δήμου Αρταίων: «Καλούνται όλοι να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την δράση, αποδεικνύοντας ότι και στον καιρό της κρίσης μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα όταν υπάρχει συνεργασία και διάθεση προσφοράς και εθελοντισμού”.

Η ομάδα της Ecomobility επισκέφθηκε το Δήμαρχο

Η ομάδα μαθητών του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό οικολογικής μετακίνησης Ecomobility, η καθηγήτρια που συντόνιζε το πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του σχολείου, επισκέφθηκαν χθες στο γραφείο του τον Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.
Ο Δήμαρχος συνεχάρη τις οκτώ μαθήτριες για την προσπάθειά τους και την επιτυχία τους, ενώ η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, αρμόδια για θέματα παιδείας, ανακοίνωσε ότι η εργασία τους θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει ο Δήμος, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.
Οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου, που θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες μετά τη διάκρισή τους, προτείνουν τρόπους μετακίνησης πιο φιλικούς στο περιβάλλον, που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.

Σύσκεψη για τις γιορτές Σουλίου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Σουλίου, στην Παραμυθιά  στο πλαίσιο της προετοιμασίας των «Εορτών Σουλίου 2011», που φέτος θα γίνουν την Κυριακή 29 Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος, εκπρόσωπος της Ι.Μ. Παραμυθίας, ο  Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, η Δήμαρχος Σουλίου κα. Μπραϊμη – Μπότση Σταυρούλα, ο Αντιδήμαρχος κ. Πανταζής, ο Διοικητής του 628 ΤΠ, ο Διοικητής της Τροχαίας, ο Διοικητής του ΑΤ Παραμυθιάς  και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την αρτιότερη  διοργάνωση των εορτών και αποφασίστηκε να υπάρξει, η καλύτερη δυνατόν συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου ώστε οι εορτές να γίνουν με κάθε λαμπρότητα αλλά μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων και συγκυριών. Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων που θέλουν να συνδράμουν στην διοργάνωση και στο τελετουργικό της εκδήλωσης. 

Σύλληψη οδηγού για μεταφορά 34 αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 46χρονου οδηγού φορτηγού οχήματος, προχώρησαν, λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Ο δράστης συνελήφθη λίγο πριν αναχωρήσει το επιβατηγό πλοίο για Ιταλία καθώς σε έλεγχο στο φορτηγό οι λιμενικοί εντόπισαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός του φορτίου, το οποίο αποτελούνταν από μονωτικά υλικά, 34 αλλοδαπούς, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.