Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ενημερωθείτε με μια ματιά για τις σημαντικότερες ειδήσεις από την Ήπειρο.

Ρυθμίσεις στην Κενάν – Μεσαρέ

Στην παραλαβή της δεύτερης φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη περιλαμβάνει την πρόταση για την κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης και αφορά μόνο στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων κι όχι στο σύνολο του νέου Δήμου, καθώς η ανάθεση της είχε γίνει προ Καλλικράτη.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων έγινε εκτενής συζήτηση για τις ρυθμίσεις που χρειάζονται στην Κενάν Μεσαρέ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μέρος των προβλημάτων των κατοίκων.
Η Κενάν Μεσαρέ, είναι έργο που έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας μπορούν να φέρουν το Δήμο σε δυσμενή θέση έναντι της Κοινότητας και να απαιτηθεί η επιστροφή του συνόλου των χρημάτων.
Ωστόσο με απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων και του Δημοτικού Συμβουλίου θα ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:
-Τοποθέτηση πινακίδων ορίου ταχύτητας, διαβάσεων και προειδοποίησης επικινδυνότητας.
-Έλεγχος ταχύτητας από το Τμήμα Τροχαίας σε καθημερινή βάση.
-Δημιουργία διαβάσεων πεζών σε ένα επιπλέον των υπαρχόντων σημείων.
-Προσωρινή ρύθμιση στον κόμβο Νικοπόλεως με απαγόρευση αριστερής στροφής προς Κενάν Μεσαρέ και κατεύθυνση των οχημάτων προς κυκλικό κόμβο με παράλληλη παραχώρηση προτεραιότητας στην αριστερή στροφή προς Νικοπόλεως. Η προσωρινή ρύθμιση θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Τα αποτελέσματά της θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί η τοποθέτηση ή μη φωτεινών σηματοδοτών.
Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνουν διαπραγματεύσεις με την διαχειριστική αρχή ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα κι άλλων παρεμβάσεων χωρίς να ανακύπτει κίνδυνος επιστροφής της χρηματοδότησης.

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΣΕΑ Περιστερίου

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της Εγνατίας στο Περιστέρι υπέγραψαν υ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία του αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη χιλιομετρική θέση 2+400του Τμήματος «Περιστέρι-Ανθοχώρι». Η συνολική έκταση του ΣΕΑ θα είναι 26 στρέμματα, από τα οποία 14,5 στρέμματα καταλαμβάνουν το πράσινο και ο περιβάλλων χώρος..

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Την Πέμπτη 19-05  και ώρα 12.00 μ.μ.  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή  της Περιφέρειας Ηπείρου με 17 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Διαμαρτύρεται η Λαϊκή Συσπείρωση

Διαμαρτύρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» για μη εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι συνεχίζεται “η τακτική απαξίωσης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την πλειοψηφία του κ. Καχριμάνη”. Επισημαίνει ότι δεν τίθενται προς συζήτηση οι προτάσεις-εισηγήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με προβλήματα των κατοίκων της περιοχής Ηπείρου. 
Εκκρεμεί για πέντε μήνες η πρόταση για τα αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνουν, ενώ απορρίφθηκαν άλλες τρεις προτάσεις της για τα εξής θέματα:
– Πυροπροστασία και προβλήματα πυροσβεστών
– Αγωγός φυσικού αερίου στην Πέρδικα
– Αύξηση της δυναμικότητας υδρογεώτρησης στη θέση Σβάρα του τ.δ. Μελιγγών Δήμου Δωδώνης,
“Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι οι πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γίνονται ενοχλητικές” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών & Αειφόρος Ανάπτυξη στη Θεσπρωτία

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Ν. Θεσπρωτίας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών & Αειφόρος Ανάπτυξη» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα, την προσεχή Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και ώρα 10.00 π.μ.

Συνελήφθησαν κλέφτες χαλκού

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ Πρέβεζας, του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου και του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού διενεργούσαν ελέγχους το βράδυ της Δευτέρας στον Λούρο, και κάποια στιγμή επιχείρησαν να ελέγξουν ένα φορτηγό ιδιωτικής χρήσης.
Όμως ο οδηγός του οχήματος αντί να σταματήσει ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη και μετά από πέντε χιλιόμετρα το όχημα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν τέσσερις Βούλγαροι που επέβαιναν σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί εντόπισαν στο φορτηγό 200 κιλά καλωδίων χαλκού, βέργες χαλκού και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε διαρρήξεις.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση οι δράστες είχαν διαρρήξει αντλιοστάσια στην περιοχή του Ωρωπού και του Καναλακίου Πρέβεζας,  αφαιρώντας χαλκό και προκαλώντας ζημίες συνολικής αξίας 200.000 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη πέντε ατόμων, ως δραστών των κλοπών στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Λάμαρης, προέβη σε συγχαρητήρια δήλωση.

Η ΔΩΔΩΝΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Oι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών, το οποίο ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι αύριο  Τετάρτη πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με την επιτροπή που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί, ώστε να υπάρξει συνάντηση άμεσα με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν θα προχωρήσει σε εκλογή «συμπαραστάτη» ο Δήμος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη, αφού προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες προκειμένου να εκλέξουν τον Συμπαραστάτη τους, έχει παρέλθει και μια ενδεχόμενη εκλογή του εκπρόθεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί αμέσως άκυρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δήμων της χώρας δεν έχει εκλέξει Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, οι περισσότεροι λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 που πρέπει να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος κι έτσι το Υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

ΟΧΙ, από τους κατοίκους της Κοσμηράς σε ΧΥΤΥ

Συνέλευση φορέων και κατοίκων της Κοσμηράς, πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση άποψης επί της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής περί χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και ΧΥΤΥ, σε τρεις περιοχές στο οροπέδιο Τσούκας Κοσμηράς. Η συνέλευση ομόφωνα κατέληξε ότι δεν δέχεται την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην περιοχή και θέτει ερωτήματα προς τον Δήμο Ιωαννιτών για τις προτάσεις που έκανε για την περιοχή.

Καθαρισμός του Αμβρακικού από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει φέτος για 16η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο θέμα των Προστατευόμενων Περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνουν καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 22 [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας] και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας).

Εξ’ άλλου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τον Αμβρακικό, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που ήταν ομιλητές, παρουσίασαν τα προβλήματα του Αμβρακικού ενώ κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από τους φορείς της περιοχής για δράσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Τα συμπεράσματα από αυτήν την προημερίδα όπως και των αντίστοιχων που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. σε Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα, θα κωδικοποιηθούν, θ’ αξιολογηθούν με ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιαστούν στην κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα όπου θα κληθεί και η πολιτική ηγεσία καθώς και όλα τα κόμματα για να πάρουν θέση όπως είπε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου.

Αντιδρά η ΕΙΝΗ στις «συνενώσεις» των Νοσοκομείων

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) με ανακοίνωσή της τοποθετείτε επί της προτάσεως του υπουργείου για τη διοικητική συνένωση των νοσοκομείων. Η ανακοίνωση της Ένωσης υποστηρίζει ότι η βασική μελέτη για την κατάσταση των νοσοκομείων σήμερα στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διαπιστώνει ότι η μελέτη που έγινε από ομάδα «σοφών» κινείται στη λογική του μνημονίου και ως εκ τούτου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο δημόσιο διάλογο. Κάνει, δε,  λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό, σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.