3 προτάσεις για Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στη Θεσπρωτία – Ποιές περιοχές είναι…

Συνολικά 14 μονάδες, θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, και Κέντρα Κράτησης σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

Στη Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας, ενώ και ένα Κέντρο Κράτησης θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία, στον Στάνο στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη.Εκτός σχεδιασμού μένουν τα Ιωάννινα και άρα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο της Βροσύνας όπως είχε ακουστεί το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της νέας Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα λειτουργούν οι παρακάτω μονάδες:
* Λακωνία, Σπάρτη – Κέντρο Κράτησης
* Χίος, Μερσινίδι – Κέντρο Κράτησης
* Σάμος, Βαθύ- Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
* Αμυγδαλέζα- Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
* Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια – Κέντρο Κράτησης
* Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
* Μονάδα Πέτρου Ράλλη- Κέντρο Κράτησης
* Ασπρόπυργος- Κέντρο Κράτησης
* Ροδόπη, Βένα- Κέντρο Κράτησης
* Έβρος, Φυλάκιο – Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
* Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις θέσεις είναι μια στο Κτήμα Βασιλικό, μία στην περιοχή Βατάτσα όπου υπάρχει και κτίριο περί τα 2000 τμ και μία στην περιοχή Λαδοχωρίου, που όμως θεωρείται απίθανο να γίνει.
* Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη-  Κέντρο Κράτησης
* Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη-  Κέντρο Κράτησης.
* Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.