Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Καλύπτονται όλα τα αιτήματα στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Ιωαννιτών

Σύσκεψη για τη μεταφορά των μαθητών στο ΥΠΕΣ

Μέτρα για τις καμένες εκτάσεις

Προβληματική η Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το ΤΕΕ

Παρουσιάστηκε στο Δήμο Δωδώνης η προμελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Εγγραφές στο σχολείο β’ ευκαιρίας

Καλύπτονται όλα τα αιτήματα στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Ιωαννιτών

Πλήρως οργανωμένοι και στελεχωμένοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου υποδέχονται την ερχόμενη Δευτέρα τα νήπια της περιοχής.

Στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας είχαν υποβληθεί 1346 συνολικά αιτήσεις. Με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων ακολούθησαν 56 ενστάσεις. Από αυτές, οι 36 δικαιώθηκαν και οι υπόλοιπες είκοσι απορρίφθηκαν, επειδή αφορούσαν σε νήπια κάτω του ενός έτους ή σε οικογένειες που διαμένουν σε άλλους δήμους.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου θα φιλοξενηθούν συνολικά 1165 νήπια. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππος Τσουμάνης, θα καλυφθεί και το σύνολο των υπολοίπων 181 αιτημάτων.

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας ολοκληρώθηκαν οι επισκευές σε όλους τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου. Τις ημέρες αυτές γίνεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Το Σαββατοκύριακο θα  ακολουθήσει απολύμανση και γενική καθαριότητα και το πρωί της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τα νήπια και τα βρέφη.

Οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στελεχώθηκαν με 56 νέους εργαζόμενους, που καλύπτουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Από αυτούς οι 20 θα εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενδεκάμηνης διάρκειας και οι υπόλοιπες 36 θέσεις καλύπτονται από πιστώσεις του ΕΣΠΑ.

 

Σύσκεψη για τη μεταφορά των μαθητών στο ΥΠΕΣ

Η επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και η μεταφορά των μαθητών από τους τόπους διαμονής τους στα σχολεία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον  Υφυπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο με τη συμμετοχή και της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Σε ότι αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμες όλες οι διαπιστωτικές πράξεις ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τους μεταφορείς. Όπως είναι γνωστό με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου δίνεται η δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών, από 1/9/11 έως 31/12/11 από τις Περιφέρειες (πρώην Ν.Α.), για τα δρομολόγια χωρικής αρμοδιότητας τους.

Μέτρα για τις καμένες εκτάσεις

«Ασπίδα» προστασίας για τις καμένες εκτάσεις αποτελούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στην οποία συμμετείχαν o Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης, και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τους συναδέλφους της Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι και η διάθεση πόρων ύψους 5 εκ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών, καλλιεργειών κλπ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εδαφών, η αποτροπή του κινδύνου καταστροφών από πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν μετά την καταστροφή των δασών, η προστασία των εδαφών για να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση, καθώς η τεχνητή αναδάσωση όπου αποτυγχάνει η φυσική αναγέννηση.

Προβληματική η Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το ΤΕΕ

Την λήψη μέτρων για την εθνική οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ με επιστολή της προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η διαπίστωση είναι πως ο δρόμος αυτός, ένας από αυτούς που σηκώνουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, άμεσα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε δεκατέσσερα τουλάχιστον σημεία για την άρση της επικινδυνότητας, τόσο στον συγκεκριμένο επικίνδυνο οδικό τμήμα, όσο και στους κόμβους Καστροσυκιάς, Λιμποχωβίτη, Παντοκράτορα, Λυγιάς, Βράχου και Λούτσας.

Τα μέλη της Ν.Ε τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά θεωρούνται ως τα ελάχιστα και άκρως απαραίτητα μέτρα που πρέπει να γίνουν και ότι μπορούν να γίνουν άμεσα γιατί το κόστος εκτέλεσης των εργασιών θεωρείται ότι είναι εφικτό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της περιφέρειας Ηπείρου.

Παρουσιάστηκε στο Δήμο Δωδώνης η προμελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, παρουσίαστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τους μελετητές και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, προκειμένου ο Δήμος να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για τη θέση που έχει προκριθεί προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωδώνης τόνισε ότι δεν είναι αρνητική στην επιλογή της θέσης αυτής, αρκεί να τηρούνται επακριβώς όλοι οι περιβαλλοντικοί και τεχνικοί όροι.

Εγγραφές στο σχολείο β’ ευκαιρίας

Συνεχίζονται για το σχολικό έτος 2011-2012 οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Ιωαννίνων που θα λειτουργήσει για 10η συνεχή χρονιά στο κτίριο του Μουσικού Γυμνασίου. Επίσης, λειτουργεί Παράρτημα του σχολείου στην Ηγουμενίτσα, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Κέντρου Εκπάιδευσης Ενηλίκων Ηγουμενίτσας, στη Νέα Σελεύκεια.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το Δημοτικό και δε φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Η διάρκεια φοίτησής τους στο σχολείο είναι 18 μήνες (δύο διδακτικά έτη).  Το ωράριο είναι απογευματινό (4.30-8.30) με ωρολόγιο πρόγραμμα 25 διδακτικών ωρών την εβδομάδα και παρέχεται απολυτήριος τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.