Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Τα χρέη των Δήμων της Ηπείρου

Τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρέη των Δήμων, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρέη παρελθόντων ετών για τους 18 δήμους της Ηπείρου ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ποσά, τα στοιχεία των οποίων τηρούνται στη βάση δεδομένων του υπουργείου, η οποία πάντως ενημερώνεται με ευθύνη των ίδιων των δήμων.  Η κατάσταση για τις 4 πρωτεύουσες της Ηπέιρου έχει ως εξής:

– Αρταίων του Ν. Άρτης: 1.963.846 ευρώ μακροπρόθεσμες και 3.239.292 ευρώ βραχυπρόθεσμες.

– Ηγουμενίτσας του Ν. Θεσπρωτίας: 2.425.550 ευρώ και 6.599.599 σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Ιωαννιτών του Ν. Ιωαννίνων: 33.155.531 ευρώ και 22.422.807 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

– Πρέβεζας του Ν. Πρεβέζης: 4.960.820 ευρώ και 4.536.044 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

Κεραυνός χτύπησε άνδρα στη ΔΩΔΩΝΗ

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, 48χρονος άνδρας που χτυπήθηκε από κεραυνό στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο άτυχος άνδρας, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του μπροστά από το αρχαίο θέατρο. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρό επισκέπτη του χώρου και από μέλη του συνεργείου της αναστήλωσης που βρίσκονταν εκεί ενώ άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

 

Άρση της ασυλίας του Θ. Οικονόμου

Την άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη, Πέμυς Ζούνη και του Αθ. Οικονόμου αποφάσισε η Βουλή μετά από ονομαστική μυστική ψηφοφορία.
Για τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου υφίσταται δίωξη, σχετική με επαγγελματική του δραστηριότητα προ διετίας, όταν διαπιστώθηκε ότι στην καφετέρια που είναι συνιδιοκτήτης στα Ιωάννινα, είχε περισσότερα τραπέζια από όσα έλεγε η άδειά του. Ήδη όμως έχει ζητηθεί η τροποποίηση της άδειας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, τονίζοντας πως θεωρεί ότι η ασυλία πρέπει να καλύπτει μόνο την πολιτική και βουλευτική δράση του βουλευτή. Επισήμανε δε ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να μην χρειάζεται να στέλνει τέτοιες υποθέσεις η Εισαγγελία κατευθείαν στη Βουλή, ενώ μπορούν και πρέπει να παίρνουν κανονικά τη δικαστική οδό. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 186 βουλευτές, κατά 17 βουλευτές και 7 παρών. 4

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε η έγκριση ανάθεσης μελέτης και των όρων του Συμφωνητικού Ανάθεσης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. για το έργο: «κατάρτιση υποβολής φακέλου πρότασης για το ορεινό ενεργειακό χωριό» προκειμένου να καταστεί ώριμη η υποβολή πρότασης στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» του ΥΠΕΚΑ. Η ανάθεση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή προχώρησε στην έγκριση των αιτήσεων για ανανεώσεις περιβαλλοντικών όρων μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση «Όρμος Σαλαώρας» και αύξηση δυναμικότητας μιας άλλης μονάδας στη θέση «Λασκάρα» που βρίσκονται εντός του Αμβρακικού κόλπου, απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση  των «Ενεργών Πολιτών του Αμβρακικού».  

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με σημαντικότερο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ηπείρου, συνεδριάζει την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (6 μ.μ)  το  Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης το Σώμα θα εκλέξει τους εκπροσώπους του για την Γ.Σ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Εξ’ άλλου την Παρασκευή και ώρα 09.30 π.μ.  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  με 26 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ευρωπαϊκή εκδήλωση «Βραδιά Ερευνητή 2011»

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιλέχθηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή εκδήλωση «Βραδιά Ερευνητή 2011» στα Γιάννενα. Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή και να κάνει ευρύτερα γνωστό το επιστημονικό και το κοινωνικό έργο που επιτελεί. Η πρωτοβουλία «Βραδιά Ερευνητή» ξεκίνησε το 2005 κι από τότε, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά και την καθημερινή ζωή του ερευνητή. Μόνο το 2009, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Βραδιά Ερευνητή 2011», θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, στα Γιάννινα, στο Βόλο, στην Πάτρα και την Αθήνα.
Στα Γιάννινα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 6 το απόγευμα και 10 το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν «Το Σπίτι των Επιστημών»! Το Σπίτι φιλοξενεί τρεις εφαρμοσμένες επιστήμες, τη Χημεία, τη Βιολογία και τη Φυσική, όπου ερευνητές των οικείων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθητές θα διεξάγουν πειράματα επίδειξης, θα εξηγούν στους επισκέπτες εντυπωσιακά πειράματα, τα οποία θα προβάλλονται σε οθόνες, και θα συνομιλούν με το κοινό.

 

Συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων

Συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε χθες στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Λώλης.Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους Διευθυντές των σχολείων, σημειώνοντας ότι επιθυμία του Δήμου είναι να έχει καλή, διάφανη και συνεχή συνεργασία μαζί τους. Ζήτησε από τους ίδιους να υπάρξει προγραμματισμός ώστε να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο αυτό, προβλήματα που τυχόν θα ανακύπτουν. Ο κ. Φίλιος σημείωσε ότι μικροπροβλήματα καθημερινότητας που μπορεί να ανακύπτουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, μέσα από την συνεργασία των διευθυντών με τις δύο σχολικές επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τόνισε πως ο Δήμος είναι πρόθυμος να συνδράμει και στο ζήτημα των φωτοτυπιών βιβλίων

 

Ολοκληρώθηκε ο Α’ κύκλος εκπαίδευσης των αγροφυλάκων

Παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα ολοκληρώθηκε χθες ο Α΄ κύκλος εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων για τους 40 υπαλλήλους της Αγροφυλακής, η οποίοι με πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη οποίας μετατάχθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως δασοφύλακες. Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας κάλεσε τους νέους δασοφύλακες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. Στον Α΄ κύκλο του προγράμματος εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων από τη Δευτέρα(5/9/11) και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη(7/9/11) οι 40 μεταταχθέντες αγροφύλακες καταρτίστηκαν για τις αρμοδιότητες και τα νέα τους καθήκοντα στις δασικές υπηρεσίες όπως:
•διαχείριση δασών-Δασικά προϊόντα,
•θηραματική διαχείριση και προστατευόμενες φυσικές περιοχές,
•στοιχεία ανάγνωσης χαρτών,
•κλίμακες χαρτογράφησης,
•δασικές παραβάσεις και στοιχεία δασικού δικαίου κ.α..
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο Β΄ κύκλος με την πρακτική τους εκπαίδευση.

94 κιλά ινδικής κάνναβης δεν… έφτασαν στον προορισμό τους

Έναν άνδρα και μια γυναίκα, Αλβανούς υπηκόους συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας χθες τα ξημερώματα, κοντά στα σύνορα στην περιοχή του Τσαμαντά Θεσπρωτίας.
Στην περιοχή γίνονται έρευνες για να εντοπιστεί και ο τρίτος συνεργός τους, οδηγός του αυτοκίνητου που μετέφερε τα ναρκωτικά. Ο οδηγός, στο μπλόκο των αστυνομικών δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και λίγο αργότερα εγκατέλειψε το όχημα και εξαφανίστηκε.
Οι συλληφθέντες προπορεύονταν με άλλο αυτοκίνητο, σε ρόλο προπομπού.  94 κιλά χασίς, συσκευασμένα σε πακέτα του ενός κιλού, βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο όχημα.