Eιδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Σύσκεψη για την Αρχαία Νικόπολη

Σε συνάντηση εργασίας που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο την ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης παραβρέθηκε τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν αρχαιολόγοι του ΥΠ.ΠΟ. καθώς και εκπρόσωποι από την Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Άρτας – Πρέβεζας, έγινε συζήτηση επί της προμελέτης που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα για τις αλλαγές στο οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε όπως καταργηθεί το σημερινό τμήμα της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Φιλιππιάδας που διέρχεται από τον Αρχαιολογικό χώρο και το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τους οδηγούς και η κίνηση των οχημάτων να διοχετευτεί μέσω της οδικής σύνδεσης με την παραλιακή οδό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δημιουργία τριών νέων κόμβων. Ο ένας στη θέση «Ακρίβη», που βρίσκεται στη διασταύρωση της σημερινής εθνικής οδού με την επαρχιακή οδό που καταλήγει στην παραλιακή και οι άλλοι δύο στο Μονολίθι και στο Μύτικα αντίστοιχα.

Κατ΄ αρχή υπήρξε θετική ανταπόκριση για τις προτεινόμενες αλλαγές από την προμελέτη κατά την συνάντηση εργασίας, την τελική όμως απόφαση θα κληθεί να πάρει το Κ.Α.Σ.. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να καταστεί δυνατή το έργο στο ΕΣΠΑ.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων συνεδρίασε στα Γιάννινα με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννης, ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μ. Τζίμας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Φ. Μπλέτσας. Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης εξέφρασε τη στήριξη της Ένωσης στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως τα μέλη της Ένωσης βρίσκονται στο πλευρό τους στον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Στη συνεδρίαση τέθηκε

και το ζήτημα του ορισμού τιμών γάλακτος, αλλά και η συνεχής αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.

Υπό κατάληψη και οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία πραγματοποιήθηκε χθες 06/09, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχωρούν στην κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου από την Τετάρτη 7/9 έως και την Τρίτη 13/9, υπερασπιζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο».

Παράρτημα του ΚΑΠΗ Πρέβεζας

Σημαντική βοήθεια στους ηλικιωμένους του Ελαιώνα και της ευρύτερης περιοχής θα προσφέρει η λειτουργία παραρτήματος του ΚΑΠΗ Πρέβεζας σε αίθουσα των Εργατικών Κατοικιών του ΚΕΓΕ. Οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να προσέρχονται στον χώρο αυτό δύο φορές την εβδομάδα(Δευτέρα και Τετάρτη) και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους από τον γιατρό του ΚΑΠΗ. Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης με την πρωτοβουλία αυτή καλύπτεται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ελαιώνα οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν στο κεντρικό ΚΑΠΗ

Εκδηλώσεις για το κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Η Π.Σ.Ε. ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τριήμερου κύκλου εκδηλώσεων ακριβώς τις ημέρες που συμπληρώνονται 400 χρόνια, στους τόπους που περιγράφουν την ηρωική διαδρομή του επαναστατικού κινήματος του 1611.Έτσι προσκάλεσε σε συνδιοργάνωση, θέτοντας υπό την αιγίδα της τις εκδηλώσεις των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ιερά Μονή Διχουνίου και τη Θεσπρωτία ενώ διοργανώνει την την κεντρική εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ. Η εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα εθνικά και κοινωνικά μηνύματα της επετείου, έχει χαρακτήρα πολυθεάματος, συνταιριάζοντας ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο με μουσική, χορό και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Παιδική ζωγραφική στην Άρτα

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Παιδική Ζωγραφική των μαθητών της Στ’ Δημοτικού του Δήμου Αρταίων» θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011 και ώρα 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας Γ. Μόραλης. Πρόκειται για έργα των παιδιών που συμμετείχαν στις 14 Μαΐου στον 1ο παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που συνδιοργάνωσε η Πινακοθήκη με την Εικαστική Πρωτοβουλία Άρτας. Τα 2 καλύτερα έργα θα βραβευθούν από την Εικαστική Πρωτοβουλία με βραβείο αξίας 400 και 200 € ενώ τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν από την Δημοτική Πινακοθήκη. Εικαστικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τα παιδιά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23/09/11.

Πυρκαγιές στην Ήπειρο

Συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο η φωτιά κοντά στο χωριό Πάδες Κόνιτσας, καίγοντας πυκνή δασική έκταση από πεύκα.

Χθες εκδηλώθηκε φωτιά και στο Γαρδίκι Λαψίστας Ιωαννίνων και γρήγορα πήρε διαστάσεις, απειλώντας και πτηνοτροφεία που βρίσκονται στην περιοχή.

τέλος, υπό έλεγχος τέθηκαν χθες το βράδυ φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι σε δασικές εκτάσεις στο Σκάνδαλο και στο Γαρδίκι του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας. Για την κατάσβεσή τους, εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα επιχείρησαν και δύο αεροσκάφη.