Εκπτώσεις: καλές τιμές αλλά…συγκράτηση του τζίρου…

logo-vdella

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων, εκπτώσεις τις οποίες ο εμπορικός κόσμος και της Ηγουμενίτσας περίμενε με την ελπίδα για άνοδο του τζίρου που έχει υποστεί κι άλλη μείωση αυτή τη δύσκολη, για όλους, χρονιά.

Τα πρώτα στοιχεία των εκπτώσεων δείχνουν συγκράτηση του τζίρου στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, που ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με το 2009, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηγουμενίτσας κ. Κ. Σκεύης.

Κατά μέσο όρο οι τιμές των προϊόντων, στην πόλη μας, είχαν έκπτωση 30% – 50%. Παραδοσιακά τον Αύγουστο οι τιμές πέφτουν κι άλλο, δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους οι καταναλωτές.

Η οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη – μισθωτού, συνταξιούχου, αυτοαπασχολούμενου – έχει επιδεινωθεί ραγδαία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά οι εμπορικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν όσο μπορούσαν, κρατώντας τις τιμές στα ίδια επίπεδα, παρά τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων, δηλώνει ο κ. Σκεύης.

Ουσιαστικά, με συνεχόμενες προσφορές, τα καταστήματα βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση εκπτώσεων. Αυτό, έχει κάποιο όφελος για τον καταναλωτή, αλλά σταδιακά αποδυνάμωσε τον θεσμό των εκπτώσεων. Ούτως ή άλλως η μεγάλη διάρκειά τους – οι θερινές διαρκούν ενάμιση μήνα – δεν δίνει την αίσθηση της αναμονής στο καταναλωτικό κοινό.

Φέτος, υπάρχουν ακόμη δυο παράγοντες που μειώνουν τις προσδοκίες: αφενός, η τουριστική κίνηση είναι μικρότερη κι οι επισκέπτες πιο επιφυλακτικοί στις αγορές τους, αφετέρου παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό των γάμων (λόγω κρίσης και αβεβαιότητας στα νέα ζευγάρια) που κατά κανόνα τελούνται τα καλοκαίρια κι ήταν πάντα πηγή εσόδων για το σύνολο σχεδόν της αγοράς.

Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση οδήγησε και το εμπόριο σε νέες πρακτικές και θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέτος οι εκπτώσεις είναι σε γενικές γραμμές οι καλύτερες και οι πιο ποιοτικές. Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν την τιμολογιακή πολιτική τους και δείχνουν να προσαρμόζονται στο νέο είδος κατανάλωσης: πιο ποιοτικά και πιο φτηνά.

Όπως τονίζει ο κ. Σκεύης, ανεξάρτητα από τους λόγους που υπάρχουν να στηριχθεί η τοπική αγορά από τους καταναλωτές, είναι σημαντικό οι τελευταίοι να κάνουν έρευνα αγορών πρώτα στα καταστήματα της πόλης μας χωρίς να παρασύρονται από φήμες που διαφημίζουν τα προϊόντα σε άλλες πόλεις ως πιο φτηνά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης κι η Εποπτεία Εμπορίου έκαναν σημαντικές προσπάθειες το τελευταίο διάστημα ώστε να ενημερώσουν και να προτρέψουν τους εμπόρους για να πραγματοποιήσουν αληθινές εκπτώσεις που φυσικά να μην είναι παραπλανητικές.

Είναι σημαντικός παράγοντας να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών κι οι έμποροι δείχνουν να το αντιλαμβάνονται.

Μεμονωμένα αρνητικά φαινόμενα μπορούν να υπάρξουν παντού και πάντα, αλλά θα ήταν άδικο αυτά να χαρακτηρίσουν όλη την αγορά. Εξάλλου, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καταναλωτές δεν πρέπει να διστάζουν να γνωστοποιούν αυτά τα φαινόμενα στον Εμπορικό Σύλλογο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε αναγγελίες που καλούν σε μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή σε ελάχιστα είδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι και στα υπόλοιπα είναι φτηνότερο το συγκεκριμένο κατάστημα από άλλα, ομοειδή.

Το καταναλωτικό κοινό μπορεί αυτό το καλοκαίρι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία των μεγάλων κι αληθινών ποσοστών εκπτώσεων, να δείξει εμπιστοσύνη στην τοπική αγορά και να την προτιμήσει ακόμη και πριν φύγει για τις δικές του καλοκαιρινές διακοπές. Επίσης, οι συμπατριώτες μας που μας επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα οι φοιτητές, ας ερευνήσουν την τοπική αγορά και πιστεύουμε πως δεν θα τους απογοητεύσει.

Οι οικονομική κρίση, παρά τις μεγάλες συνέπειες, φέρνει αληθινές ευκαιρίες αγορών για τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στο λιανεμπόριο.