Επιστολή του Δημάρχου Ιωαννιτών στους βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων

ioadhmarxeio

ioadhmarxeioΕπιστολή στους πέντε βουλευτές του νομού Ιωαννίνων απέστειλε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. Η επιστολή απευθύνεται στην κ. Μερόπη Τζούφη και στους κυρίους, Γιάννη Καραγιάννη, Χρήστο Μαντά, Γιάννη Στέφο και Κώστα Τασούλα, με σκοπό την ενημέρωση τους σχετικά με  τις θέσεις, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών, για μια σειρά μείζονα ζητήματα που αφορούν στο Δήμο μας κι εν γένει στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στόχος η συνεργασία και ο συντονισμός για την προώθηση τους. «Πιστεύω ειλικρινά ότι η  συνεργασία και ο συντονισμός όλων μας, είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Μπέγκας.

Τα θέματα τα οποία ο Δήμαρχος Ιωαννιτών χαρακτηρίζει «πρώτης προτεραιότητας» είναι:

–Ο χωροταξικός σχεδιασμός, όπου όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή, «…πρέπει να λάβουν τέλος οι  παλινωδίες  πολλών ετών, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Παμβώτιδας  και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων…»

–Η Αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου, όπου υπογραμμίζει πως «είναι απαραίτητη η εκπόνηση μιας νέας υδρολογικής μελέτης για το Λεκανοπέδιο, καθώς έχει αλλάξει η γεωμορφολογία του εδάφους, ώστε να υποδειχθούν νέοι τάφροι, διατομές, ταμιευτήρες κι εν γένει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».  Κι  επίσης πως «είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του θυροφράγματος της λίμνης με ένα σύγχρονο υπερχειλιστή που θα βοηθάει στην πιο γρήγορη και ορθή παροχέτευση των υδάτων στην Λαψίστα, ταυτόχρονα με τη δημιουργία λεκάνης ηρεμίας κατάντι του τεχνικού».

–Η Λίμνη Παμβώτιδα, με το  Δήμαρχο Ιωαννιτών να ενημερώνει πως ο Δήμος καταρτίζει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, επικεντρωμένο στην παραλίμνια  ζώνη,  που θα υποβάλει στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου και πως η  Περιφέρεια Ηπείρου καταρτίζει την Διαχειριστική Μελέτη (Master Plan) λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν για τη λίμνη.

«Είναι πλέον καιρός να δράσουμε όλοι συντονισμένα για τη σωτηρία της Λίμνης και την ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

–Η συνέχιση λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η στήριξη του « πολιτικά, οικονομικά, διοικητικά, ώστε να ασκήσει αποτελεσματικά και σε συνεχή βάση το έργο που του έχει ανατεθεί». Όπως υπενθυμίζει ο Δήμαρχος, το ισχύον αυτή τη στιγμή νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την κατάργηση του Φορέα στο τέλος του 2015.

–Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με το Δήμαρχο να επισημαίνει πως μετά την κατασκευή της Εγνατίας, όταν ολοκληρωθεί και η Ιόνια οδός, το αεροδρόμιο θα απαξιωθεί πλήρως, αν δεν εξυπηρετήσει τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αποκτήσει πτητική αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου ραδιοβοηθήματος.

Ο κ. Μπέγκας ενημερώνει τους βουλευτές για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος για το Αεροδρόμιο και μεταξύ άλλων για τη σύσκεψη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που προκάλεσε το Νοέμβριο. Μια σύσκεψη από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΥΠΑ, καθώς κατέστη σαφές πως η ΥΠΑ θεωρεί αδύνατη την εγκατάσταση του συστήματος  ILS στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα καταλληλότητας άλλου τύπου σύγχρονου ραδιοβοηθήματος. Έτσι η ΥΠΑ δεσμεύθηκε να επισπεύσει τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης «διαδικασιών και εμποδίων», PCB, που θα διερευνήσει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέου τύπου ραδιοβοηθήματος.  Επίσης δεσμεύθηκε, με βάση την ανωτέρω μελέτη, να επιλεγεί το κατάλληλο ραδιοβοήθημα και να διερευνήσει την τάξη μεγέθους κόστους  του ραδιοβοηθήματος.

–Η παραχώρηση Δημόσιων Χώρων, με το Δήμαρχο Ιωαννιτών να

ενημερώνει τους βουλευτές πως με πρόσφατη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ζητάει  «άμεσα να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών, εκτάσεις που είναι ταυτισμένες με το Δήμο και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, πέραν του κοινόχρηστου χώρου».

Συγκεκριμένα:

  1.  Το Γιαννιώτικο Σαλόνι
  2.  Το Πάρκο Λιθαρίτσια
  3. Οι στρατιωτικές Φυλακές
  4. Το Στρατόπεδο Βελισαρίου
  5. Έξι παραλίμνια οικόπεδα στην περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων (βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΑΙΠΕΔ στην κατηγορία «Ακίνητα προς Αξιοποίηση»)
  6. Έκταση στους Αμπελόκηπους (τέθηκε σε διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και η προθεσμία προσφορών έχει λήξει στις 14 Ιανουαρίου)

Σημειώνει δε στην επιστολή πως τις παραλίμνιες εκτάσεις στις «στρατιωτικές φυλακές», και στην περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων, ο Δήμος Ιωαννιτών τις συμπεριλαμβάνει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, διότι παρ’ ότι ανήκουν στο Δημόσιο, «θεωρούμε ότι είναι περιοχές ταυτισμένες με το Δήμο κι ένας συνολικός σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου δεν είναι δυνατόν να τις εξαιρεί».

Στην  επιστολή που απευθύνει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, στους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων καταλήγει σημειώνοντας πως: «Προσβλέπω στον συντονισμό των ενεργειών μας, ώστε από κοινού αλλά και ο καθένας από τη θέση στην οποία υπηρετεί τον τόπο μας, να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».