Υλοποίηση του Έργου GRETA από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Το έργο GRETA “Γεωαναφερόμενες Πληροφορίες για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές βασιζόμενες σε Τηλεπικοινωνιακές Υποδομές” έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013” και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το ΕΤΠΑ και 25% από Εθνικούς Πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.650.000 EUR με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας να είναι 294.000 EUR.  

Το Εταιρικό Σχήμα, πέραν της  Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., αποτελείται από έξι (6) εταίρους οι οποίοι προέρχονται από την Ιταλία (Ένωση Δήμων της “Grecia Salentina” –  Ένωση Δήμων της “Terre di Acaya e di Roca” – Δήμος του Otranto – Οργανισμός Λιμένος Bari) και την Ελλάδα (Δήμος Νικολάου Σκουφά – Ινστιτούτο Τεχνολογιάς Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”).

Το έργο “GRETA” στόχευσε στην δημιουργία και παροχή καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών μέσω ασυρμάτων δικτύων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες ασφάλειας που δημιουργούν “ένα ασφαλές περιβάλλον για διακοπές και διαμονή”. Άλλοι στόχοι του έργου ήταν η ανάπτυξη υπηρεσιών που διευκολύνουν τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους καθώς και συνδράμουν στην αποδοτική προβολή και προώθηση της περιοχής. Τέλος, πολύ σημαντικό στόχο αποτέλεσε η ανάπτυξη σταθερών και αποδοτικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. 

GRETAΣτα πλαίσια του έργου Greta ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

Επέκταση Ασυρμάτου Δικτύου (WiFi) Δημόσιας Πρόσβασης στο Διαδίκτυο και Δικτύου Κορμού: Επεκτάθηκε και βελτιώθηκε το υφιστάμενο ασύρματο δίκτυο δημόσιας πρόσβασης στο διαδίκτυο, με στόχο την επίτευξη κάλυψης των χώρων συνάθροισης τουριστών και πολιτών. Με τη νέα του δομή, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας και στο Δρέπανο, καθώς και στα αγκυροβόλια της Σαγιάδας και των Συβότων.

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαδικτυακής Τηλεόρασης (WebTV): Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες θα παράσχει πολυμεσικό και πολυγλωσσικό περιεχόμενο στη νέα πλατφόρμα διαδραστικών υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης προς τους τουρίστες και τους επισκέπτες, αποσκοπώντας στη κατάλληλη τουριστική προβολή της περιοχής.

olig_logoΥλοποίηση Σύγχρονης Διαδικτυακής Εφαρμογής WebGIS: Αναπτύχθηκε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα http://www.greta-project.eu/webgis/ που αξιοποιεί διαδικτυακούς χάρτες για την προβολή σημείων ενδιαφέροντος με πλούσιο συνοδευτικό πολυμεσικό υλικό. Ο χρήστης μπορεί πλέον, να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες καθώς και οδηγίες πρόσβασης, προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την περιήγηση του.

Εφαρμογή Κινητών Τηλεφώνων (Mobile Application): Μια σύγχρονη εφαρμογή με ικανότητα δρομολόγησης και προβολής πολυμεσικού περιεχομένου, η οποία θα προβάλλει το τουριστικό απόθεμα της περιοχής, θα είναι σύντομα διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android.

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Αποστολής Σύντομων Γραπτών Μηνυμάτων (SMS): Αξιοποιώντας τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι πλέον εφικτή η αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων με χρηστικές πληροφορίες στο κινητό του χρήστη, που θα έχει δηλώσει ότι θέλει να λαμβάνει σχετική ενημέρωση. 

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαδικτυακής Τηλεφωνίας (VoIP): Στοχεύοντας στη μείωση των λειτουργικών του εξόδων ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας υλοποίησε ένα εναλλακτικό δίκτυο τηλεφωνίας νέας γενιάς μέσω του οποίου τα τηλεπικοινωνιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν δραστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας http://www.olig.gr/.

 

Αποποίηση ευθύνης: Αυτό το Δελτίο Τύπου έχει παραχθεί με την οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013”. Τα περιεχόμενα αυτού του Δελτίου Τύπου είναι αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση των Αρχών του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013”.