Επιτέλους… Οικονομικοί επιθεωρητές στο Δήμο Φιλιατών!

ntoumazios

ntoumaziosΓια τον καταλογισμό των 3 εκ. της περιόδου Μ. Ντουμάζιου

Έξι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών και την υποβολή της σχετικής μήνυσης από τον πρώην Δήμαρχο Φιλιατών Μηνά Παππά και οχτώ χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του Μηνά Ντουμάζιου, ξεκίνησε επιτέλους η διαδικασία οικονομκής επιθεώρησης στο Δήμο για το ταμειακό έλλειμα των 3 εκ. ευρώ για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καταλογισμός ευθυνών.

Οικονομικοί επιθεωρητές, μετά από εντολή του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στο Δήμο και κάνουν φύλλο και φτερό το ταμείο του, προσπαθώντας να βγάλουν άκρη στο μπερδεμένο κουβάρι του ελλείματος.

Ο καταλογισμός του 1,7 εκ. και η δίκη που… αναβάλλεται

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Δήμο Φιλιατών φάνηκαν το 2009, όταν σημειώθηκε μία περίεργη κλοπή με λεία 80 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, μια περίοδο που είχαν σημειωθεί αρκετές κλοπές σε Δημαρχεία της Ηπείρου. Οι δράστες αυτών των διαρρήξεων συνελήφθησαν, αλλά ενώ ομολόγησαν τις πράξεις τους, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη κλοπή στο Δήμο Φιλιατών.

Στη συνέχεια και ενώ οι φήμες φούντωναν, ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν φύλλο και φτερό το ταμείο του Δήμου για την περίοδο 2008 και 2009, αποκαλύπτοντας μια μαύρη τρύπα που άγγιζε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παραδέχονταν ότι γίνονταν πληρωμές εξωλογιστικά, με προφορική εντολή δική του, υποστηρίζει όμως ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 106.000 ευρώ. «Αμφισβητώ το έλλειμμα του 1,6 εκατ. ευρώ και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για να δικαιωθώ», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του.

Η υπόθεση έφτασε στον Εισαγγελέα και με απόφασή του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για τον τότε δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, τους δύο αντιδημάρχους (δε βρίσκονται πια εν ζωή) και την υπεύθυνη του ταμείου. Η δίκη αυτή έχει αναβληθεί αρκετές φορές έως σήμερα λόγω ασθενείας κατηγορουμένου, μαρτύρων και … συνηγόρων! Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου 2015 για να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2016 και στη συνέχεια για τον Σεπτέμβριο του 2017, ακολούθως για τις 5 Μαρτίου 2018 και τέλος για το Δεκέμβριο του 2018!

Η υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενος ο κ. Ντουμάζιος, για υπεξαίρεση και απιστία, αφορά  μόνο στα 1,7 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταλογιστεί μετά από έλεγχο επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2008-2009.

Τα… ορφανά και… ακαταλόγιστα 3 εκ. Ευρώ!

Στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.

Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.

Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,7 εκατομμυρίου το οποίο είχε ήδη καταλογιστεί. Για τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια, που κατέγραψαν ως ταμειακό έλλειμμα οι ορκωτοί ελεγκτές, δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη οι υπεύθυνοι, παρότι πέρασαν έξι χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, έχει υποβάλλει από τον Μάιο του 2012 μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Η αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δεν κατάφερε να ορίσει επί μια εξαετία οικονομικούς επιθεωρητές ικανούς να ελέγξουν το ταμείο του Δήμου, καθώς η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Νομού δήλωσε αδυναμία να διενεργήσει το σχετικό έλεγχο.

Έτσι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο αρμόδιος ανακριτής, έδωσε εντολή σε επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών να έρθουν στη Θεσπρωτία και να διενεργήσουν το σχετικό έλεγχο, πράγμα που συμβαίνει το τελευταίο δεκαήμερο!

πηγή: Εφημερίδα Θεσπρωτική