ΤΕΙ Ηγουμενίτσας: 10 εισακτέοι επιπλέον στο Τουριστικών!!!

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΑυξημένος κατά περίπου 4000 θα είναι ο φετινός αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ 1123 Β΄/27-3-2018) η Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019».

Συγκεκριμένα για το Παράρτημα της Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ηπέιρου για το οποίο οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 10 – από 250 στους 260, προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην εισαγωγική κατεύθυνση της «Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» από 80 που ήταν πέρισυ σε 90 φοιτητές.

Στην Εισαγωγική κατεύθυνση της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου σε κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου γίνεται και η διάκριση ανάμεσα σε «Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή «Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών» ο αριθμός των εισακτέων παραμένει 170.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κατανομή αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εισήγηση του Τμήματος της Ηγουμενίτσας προς τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία είχε ζητήσει την αύξηση των εισακτέων στην κατεύθυνση της Διοίκησης Επιχειρήσεων από 170 σε 180 και – όπως κάθε χρόνο- περιόριζε τον αριθμό των εισακτέων στο Τουριστικών στους 40, συνεκτιμώντας τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μπορεί το υπάρχον δυναμικό του τμήματος να εξυπηρετήσει, κάτι που όμως ουδέποτε έγινε σεβαστό από το Υπουργείο Παιδείας.

Έτσι ο αριθμός των φοιτητών του παραρτήματος της Ηγουμενίτσας αυξάνεται κατά 10 σε σχέση με πέρισυ. Οι διαθέσιμες θέσεις καλύπτονται από επιτυχόντες κάθε έτος αλλά οι φοιτητές αυτοί τελικά δε μένουν στην πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, από το σύνολο των 240 επιτυχόντων, ενεγράφησαν στο τμήμα (και στις δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις) 221 φοιτητές εκ των οποίων τελικά παρέμειναν οι 90 περίπου, καθώς υπάρχουν 10 ομοειδή τμήματα στη χώρα και η πλειοψηφία των σπουδαστών ζητούν να μετεγγραφούν σε κάποιο τμήμα κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Έτσι στην Ηγουμενίτσα παραμένουν φοιτητές είτε ντόποιοι είτε από τις όμορες περιοχές και ελάχιστοι από κείνους που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή τους.

Ο Μάριος Κάτσης για τους 10 επιπλεον εισακτέους

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων ο Μάριος Κάτσης σχολίασε:

“Τα είχαμε πει. Όχι μόνο δεν έκλεισε το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, παίρνει και +10 θέσεις εισακτέων! 260 θέσεις του χρόνου από 250 πέρσι.

Οι ταμπέλες “ΚΛΕΙΣΤΟΝ” αλά Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου διαψεύστηκαν όπως πάντα.

Η μετάβαση στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο νέο τμήμα Πανεπιστημιακού επιπέδου δεν θα γίνει βίαια αλλά μεταβατικά διασφαλίζοντας φοιτητές, εργαζόμενους και υποδομές.”

Οι Εισακτέοι σε ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συνολικά αυξημένοι κατά 61 είναι ο αριθμός των εισακτέων του ΤΕΙ Ηπείρου στο σύνολό του και κατά 210 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται από 2888 σε 3098, ενώ στο ΤΕΙ από 1450 σε 1511.

Στο ΤΕΙ Ηπείρου αυξάνονται κατά 12,5% οι εισακτέοι σε 3 από τα 8 τμήματά του και συγκεκριμένα στο τμήμα: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ από 220 σε 248, στο Τεχνολόγων Γεοπώνων από 180 σε 203 και στο Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων από 80 σε 90.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει αύξηση εισακτέων σε όλα τα τμήματα πλην της ιατρικής που παραμένει στους 130 εισακτέους. Στα υπόλοιπα τμήματα ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται κατά 6%, αλλά σε Πληροφορικής, ΦΠΨ και Χημείας κατά 12%!

3966 εισακτέοι επιπλέον στις πανελλαδικές

Συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 74.692 ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.  Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Στο νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.