Ε.Κ.Θ.: Ψήφισμα για τους μετανάστες

 

2010-12-01 10:40:23

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

 

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

 

Εμείς οι Αντιπρόσωποι των Σωματείων του ΕΚΘ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε, μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε, μας απασχόλησε και αποτέλεσε ειδικό θέμα συζήτησης, το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών – προσφύγων, με αφορμή την εγκληματική ενέργεια, που εκδηλώθηκε σε βάρος ομάδας εξ΄αυτών, από ανεγκέφαλο ρατσιστικών αντιλήψεων συντοπίτη μας, που σκοπό είχε την εν ψυχρώ δολοφονία τους και καταλήξαμε στις εξής αποφάσεις:

 

Καταγγέλουμε και καταδικάζουμε την αποτρόπαιη και βάρβαρη αυτή ενέργεια, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που καλλιεργείται από διάφορα φασιστικά κέντρα, πολιτικές δυνάμεις τύπου ΛΑΟΣ , ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και μερίδα ΜΜΕ.

 

Καταγγέλουμε τις Ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. γιατί:

 

 

1. με την συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. είναι συνυπεύθυνες για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των λαών του ΙΡΑΚ, και των άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.

 

2. την αντιμεταναστευτική πολιτική που άσκησαν και ασκούν και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε. (Συνθήκη Σένγκεν – Δουβλίνο 1 – Δουβλίνο 2 – Frontex κ.λ.π) φέρουν την κύρια ευθύνη για τις τραγικές απάνθρωπες άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί πρόσφυγες, ανάμεσα τους μητέρες με μικρά παιδιά.

 

3. αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που θρέφει και στηρίζει τα διάφορα κυκλώματα δουλεμπορίου. Καταγγέλουμε τους νομαρχιακούς και δημοτικούς άρχοντες του Νομού μας που με την ανοχή τους, στην ουσία συγκατάθεση τους σε αυτήν την πολιτική και με την αδιαφορία τους έχουν συμβάλλει και είναι αυνυπεύθυνοι για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας και που τείνει να πάρει τραγικές διαστάσεις.

 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας που στην πλειοψηφία τους ούτε ρατσιστές είναι, ούτε διακατέχονται από κανενός είδους ξενοφοβία να συνταχτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τα τοπικά κρατικά όργανα:

 

 

1. να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα που χρειάζονται έτσι ώστε, για όσο διάστημα αυτοί οι άνθρωποι παραμείνουν στον τόπο μας, να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οργανωμένα κέντρα υποδοχής που να τους εξασφαλίζουν φαγητό, ύπνο, καθαριότητα, υγιεινή και ασφάλεια από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

2. η κυβέρνηση να δώσει σε όσους επιθυμούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσει να ταξιδέψει ελεύθερα σε όποια χώρα επιθυμεί.

 

 

Καλούμε την εργατική τάξη του Νομού μας, τον εργαζόμενο κα πολύπαθο λαό, να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΚΘ και να προσφέρουν ότι μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από το υστέρημα τους σε είδη που έχουν άμεσα ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι ( κουβέρτες – παπούτσια – απορρυπαντικά – φασόλια – μακαρόνια – ρύζι), όχι από οίκτο η φιλευσπλαχνία, αλλά δείχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

 

 

 

 

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Απεργία 15 Δεκέμβρη

2010-12-01 10:37:13

 

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

ΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ – ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

 

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

 

 

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι,

 

το νέο κύμα επίθεσης σε όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συμφωνία με την <τρόϊκα> της ΕΕ. Και το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες 100 μέρες.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίσει στην εργοδοσία την παραπέρα <ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας>, να κτυπήσει δηλαδή στην καρδιά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Το Υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει νόμο που θα προβλέπει ότι οι <επιχειρησιακές συμβάσεις> θα υπερισχύουν των κλαδικών ακόμη και αυτής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

 

Ακόμη θα νομοθετήσει την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών.

 

Θα ενισχύσει παραπέρα την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άρα την υπονόμευση του 8ωρου και του 7ωρου.

 

Θα επεκτείνει την δοκιμαστική περίοδο για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους δύο που είναι σήμερα στους 12 μήνες.

 

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο προβλέπεται νέα μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου.

 

Θα επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από μηδενική βάση.

 

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο και την ανεργία από τον χώρο των πρώην ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρώτα και κύρια οι συμβασιούχοι και έπεται συνέχεια

 

Συναδέλφισες, συνάδελφοι, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να μειωθούν τα ελλείμματα και τα χρέη. ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.

 

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να φτηνύνει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής μας δύναμης και να αυξηθούν έτσι τα κέρδη της εργοδοσίας.

 

Την κρίση και τα ελλείμματα δεν τα δημιουργήσαμε εμείς.

 

Εμείς είμαστε οι μόνοι δημιουργοί όλου του παραγόμενου πλούτου σ΄ αυτήν την χώρα και τον λεηλατούν μια χούφτα καπιταλιστές, λεηλατώντας έτσι την ζωή μας.

 

Την κρίση και τα ελλείμματα να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι.

 

Συναδέλφισες – συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ, η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας, βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Το πρόβλημα της επιβίωσης ορθώνεται βουνό μπροστά μας.

 

Δεν πάει άλλο! Η εργατική τάξη η θα ορθώσει το ανάστημα και την δύναμη της, η, η εργοδοσία και οι πολιτικοί της εκφραστές θα την σταυρώσουν. Για αυτό ο αγώνας για την υπεράσπιση του μεροκάματου μετατρέπεται εκ των πραγμάτων σε αγώνα ζωής και θανάτου για μας.

 

Συνάδελφε οικοδόμε που δουλεύεις στο λιμάνι για μήνες απλήρωτος, ρισκάροντας την ζωή σου κάθε μέρα για να πλουτίζουν τα αφεντικά, ως πότε θα σκύβεις το κεφάλι;

 

Συναδέλφισα και συνάδελφε που εργάζεσαι στις επιχειρήσεις της Ένωσης, του Δήμα, στα εργοτάξια του Λέφα και του Αχέροντα και εσύ για μήνες απλήρωτος, ως πότε θα ανέχεσαι να σε κοροϊδεύουν; Δεν φτάνει η αγανάκτηση και η οργή που νοιώθεις. Ούτε θα βρεις λύση στα προβλήματα σου, όσο μένεις περιχαρακωμένος στον εαυτό σου.

 

Οργανώσου στο Σωματείο σου, συσπειρώσου στο ΠΑΜΕ γιατί μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη και δράση μπορούμε να βρούμε διέξοδο, να περάσουμε στην αντεπίθεση, να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση.

 

Διώξε τον φόβο και την μοιρολατρία από πάνω σου που χρόνια τώρα σου έχει καλλιεργήσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

 

Πάρε μέρος στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, πάρε μέρος στην συγκέντρωση που διοργανώνουν τα ταξικά Σωματεία του ΠΑΜΕ.

 

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε την δύναμη να το επιβάλλουμε.

 

Η δύναμη μας βρίσκεται στον Συλλογικό οργανωμένο αγώνα, με σωστό περιεχόμενο και προσανατολισμό, όπως αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια στο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

 

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

ώρα 10.30 ,προστά στον ΟΤΕ

 

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

 

 

 

Αντ.Αρ.Συ.Α. Πρέβεζας

2010-11-30 21:37:02

 

Όχι στην επιστράτευση των ναυτεργατών! Κάτω η αντεργατική πολιτικη

 

 

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την προκλητική αντιδημοκρατική και αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, η κυβέρνηση του Μνημονίου, που έχει υπογράψει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που έχει απαγορεύσει τις αυξήσεις των μισθών, που θεωρεί εχθρική κάθε εργατική κινητοποίηση και «νόμο» τα αιτήματα των εργοδοτών, να προχωρά στη «νέα εποχή» με το σκουριασμένο οπλοστάσιο των πλέον αντιδραστικών πλευρών του ελληνικού κράτους.

 

Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών:

 

– Για να μην περάσει, να ακυρωθεί στην πράξη, η πολιτική επιστράτευση, να συνεχιστεί η απεργία στα καράβια.

 

– Για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, να σπάσει το «απαγορευτικό» του Μνημονίου, που επιδιώκει να καταργήσει κάθε μισθολογική αύξηση.

 

Aντ.Αρ.Συ.Α Τοπική Επιτροπή Πρέβεζας

 

 

 

 

Απεργούν οι συντάκτες στα μέσα ενημέρωσης

2010-11-29 21:53:18

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

 

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

 

 

 

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ και ύστερα από σχετικές αποφάσεις των ΔΣ της και των Ομοσπονδιών του κλάδου αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής 24ώρης απεργίας την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 από τις 6 π.μ μέχρι τις 6 π.μ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου 2010.

 

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ μεθοδεύσεις.. Υπογραμμίζουμε, επίσης, τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις μέχρι τώρα αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, οι οποίες ενημερώνουμε ότι θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστικά απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με τις μαζικές απολύσεις. Αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο την δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων.

 

Καλούμε τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μετάσχουν δυναμικά στην συγκέντρωση στις 11 η ώρα το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στην πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους. Στο σκοτεινό μέλλον που επιφυλλάσσεται αντιτάσσουμε το αγωνιστικό μας παρόν.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

 

 

 

 

Από τη Ν.Α Πρέβεζας κ� την Ένωση Νέων Αγροτών

2010-11-29 18:17:04

 

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα την κοινή αγροτική πολιτική της Ευρώπης, την αγροτική κοινωνία και τον συνεργατισμό

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

Η Νομαρχιακή Αυτ/ση Πρέβεζας και η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας σας προσκαλούν

 

την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 10:30

 

στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά)

 

για ενημέρωση των νέων αγροτών με θέματα:

 

• «ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»,

 

Ομιλητής ο κ. Μιχαηλίδης Δημήτριος , τεχνικός σύμβουλος της Π.Ε.Ν.Α. και

 

• «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ»,

 

Ομιλητής ο κ. Δαουτόπουλος Γεώργιος , καθηγητής του Α.Π.Θ.

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α Πρέβεζας

 

 

 

 

 

 

57 μετανάστες σε 2 φορτηγά!

2010-11-28 22:56:22

 

 

Συνελήφθη, την Κυριακή στις 01:30, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 47χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του χώρου του φορτίου, επιμελώς κρυμμένους, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, είκοσι (20) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

 

Στις 06.15 της Κυριακής, στο ίδιο λιμάνι συνελήφθη 49χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, επιμελώς κρυμμένους, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, τριάντα επτά (37) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

 

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω φορτηγά οχήματα.

 

 

 

 

Μια προτομή στη μνήμη το αδικοχαμένου Σωτήρη

2010-11-28 20:13:51

 

Έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής στους χώρους του κεντρικού λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

 

 

 

Το ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου λιμενικού ΚΕΑ Σωτήρη Τατσάκη τελέστηκε σήμερα Κυριακή το πρωί στο χωριό του εκλιπόντος Φασκομηλιά όπου παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος, εκπροσωπώντας την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σούλη Κωνσταντίνος εκπροσωπώντας την Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ. καθώς και εκπρόσωποι της αρχών του τόπου,

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου λιμενικού ΚΕΑ Σωτήρη Τατσάκη παρουσία όλων των αρχών και των φορέων, φίλων και συναδέλφων όπως και της οικογένειας του αδικοχαμένου Σωτήρη σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης στο χώρο του κεντρικού λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

 

 

 

 

 

 

Η Ετήσια Έκθεση χειροτεχνημάτων της Φλόγας

2010-11-28 20:08:40

 

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσας στέλνοντας μήνυμα ανθρωπιάς

 

 

 

Εγκαινιάστηκε σήμερα Κυριακή παρουσία των επίσημων αρχών και φορέων η καθιερωμένη ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων της ΦΛΟΓΑΣ Ηπείρου τα έσοδα της οποίας πηγαίνουν στις ανάγκες που απαιτεί ο αγώνας κατά του καρκίνου του παιδιού

 

Τα μετάξια, οι βελόνες και οι χρυσοκλωστές δίνουν και φέτος τη μάχη τους στον αγώνα του παιδιού κατά του καρκίνου.

 

Οι γυναίκες της ΦΛΟΓΑΣ Ηπείρου στρατολόγησαν βελονιά τη βελονιά, εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια βελονιές και τις έκαναν πολύτιμα κεντήματα-έργα τέχνης, ανεκτίμητης αξίας.

 

Στην ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων Ηγουμενίτσας, 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, με κάθε αγορά σας συμβάλλετε και εσείς στη λειτουργία του “Σπιτιού των παιδιών της Φλόγας” που βρίσκεται στην Αθήνα όπου φιλοξενούνται οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.

 

Στην έκθεση εκτός από τα κεντήματα μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα είδη, όπως τοπικά προϊόντα που προσφέρονται από φορείς και ιδιώτες, καθώς και χειροποίητα δώρα που με αγάπη περισσή κατασκευάζουν μαθητές σχολείων και ευαισθητοποιημένοι φίλοι της φλόγας.

 

 

 

 

 

 

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Μετανάστες

2010-11-28 19:53:14

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Μιχάλη Γ. Τσάκαλου” Η σύγχρονη ελληνική μετανάστευση μεταξύ θεωρίας και εμπειρίας”

 

Όπου γη πατρίδα : οι ‘Ελληνες μετανάστες μέχρι τη δεκαετία του ’60

 

“Τη φρικιώδη κατάστασιν των Ελλήνων αναγιγνώσκομεν εν τη Δέμβερ του Κολοράδου συναδέλφω “Νέα”. Κατά την εν συναδέλφον ταύτην, ήτις δημοσιεύει εν πλάτει την έκθεσιν του εκεί αστυάτρου, 800 Έλληνες ζώσιν υπό τους χειρίστους της υγιεινής και ανθρωπότητος κανόνας.

 

Η αστυνομία εύρε περί τους 25 Έλληνας κοιμώμενους και διαιτωμένους εις εν στενότατον δωμάτιον.

 

Αμέσως η αστυνομία εξεδίωξε τούτους εκείθεν και απολύμανε καταλλήλως το δωμάτιον τούτο, εξ ού ηπειλείτο η υγεία του περίοικου πληθυσμού. Ένεκα τούτου η συνάδελφος εφημερίς επιτίθεται δρυμήτατα κατά των Ελλήνων, λέγει δ’ ότι εκ της ελεεινής τούτων υγιεινής καταστάσεως απειλείται η υγεία όλης της πόλης”.

 

Μη μου πείτε…

 

…δεν μοιάζει πολύ με ανακοίνωση “αγανακτισμένων κατοίκων”; (βλέπε Άγιος Παντελεήμονας).

 

Μόνο που είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα και εναντίον Ελλήνων μεταναστών. Το απόσπασμα είναι από την εφημερίδα Αστήρ του Σικάγου με ημερομηνία 5/3/1909. Αναφέρεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Μιχάλη Γ. Τσάκαλου Η σύγχρονη ελληνική μετανάστευση μεταξύ θεωρίας και εμπειρίας, από τις εκδόσεις Αιγέας.

 

Το βιβλίο είναι επίκαιρο (και χρήσιμο) σε μια εποχή αντιμεταναστευτικής υστερίας. Σε μια περίοδο που τα “παράθυρα” της πρωινής ζώνης της τηλεόρασης βρίσκονται υπό κατάληψη από δεξιούς και ακροδεξιούς ρατσιστές, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες μετανάστες στις χώρες υποδοχής τους.

 

Όταν κάποιος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χώρα αποστολής μεταναστών, η πιο κλασσική αντίδραση των εθνικιστών ρατσιστών (και όχι μόνο…) είναι να περιγράφουν την ελληνική μετανάστευση με ωραιοποιημένο τρόπο. Περιγράφουν μια εντελώς ψευδή-μαγική εικόνα Ελλήνων μεταναστών που ήσαν (υποτίθεται) καλοδεχούμενοι στις χώρες υποδοχής γιατί “εργάζονταν τίμια” και “δεν έκλεβαν ούτε βίαζαν ούτε σκότωναν όπως οι ξένοι που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα”.

 

Η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική.

 

Οι Έλληνες μετανάστες ήσαν θύματα άγριου ρατσισμού όπως είναι σήμερα οι μετανάστες στην Ελλάδα. Στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ (αλλά και αργότερα στην Αυστραλία) αντιμετωπίζονταν ως φυλετικά κατώτεροι:

 

“Η έννοια του λευκού που σήμερα περιλαμβάνει κάθε άτομο ευρωπαϊκής καταγωγής, τότε περιοριζόταν αποκλειστικά για τους ανθρώπους με αγγλοσαξονική ή βορειοευρωπαϊκή προέλευση.

 

Οι Έλληνες θεωρούντο φυλετικά ανάμεικτοι, γενετικά κατώτεροι από τους δήθεν αμιγείς προγόνους τους, και, ως εκ τούτου, ανίκανοι ακόμα και να προσεγγίσουν τα επιτεύγματά τους. Στο βαθμό που αυτοί οι συγγραφείς έβλεπαν τους Έλληνες σαν κατώτερους και μη λευκούς και τους περιφρονούσαν γι αυτό η συμπεριφορά τους ήταν καθαρά ρατσιστική” (σ. 196).

 

Στις ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια αρνήθηκαν να δώσουν την αμερικανική υπηκοότητα σε Έλληνες, αποφαινόμενα ότι αυτοί ανήκουν στην κίτρινη φυλή! Το 1913 στην είσοδο ενός εστιατορίου στην Καλιφόρνια έγραφε: “Αμιγές Αμερικανικό! Όχι ποντίκια, όχι Έλληνες”.

 

Αλλά και στην Αυστραλία τα πράγματα για τους Έλληνες δεν ήταν καλύτερα. Στα 1925 ο υφυπουργός προεδρίας του Queensland έγραφε:

 

“Οι Έλληνες της Βόρειας Κουϊνσλάνδης είναι γενικά ανεπιθύμητοι και δεν αποτελούν καλούς μετανάστες. Ζουν στις πόλεις της περιοχής και επιδίδονται σε επιχειρήσεις καφενείων, πανδοχείων και άλλων λιγότερο ευυπόληπτων δραστηριοτήτων. Δεν είναι γεωργοί και δεν συνεισφέρουν τίποτα στον πλούτο ή την ασφάλεια ατής της χώρας.

 

Δεν επιδίδονται σε καμιά χρήσιμη εργασία η οποία θα διεκπεραιωνόταν λιγότερο καλά χωρίς τη βοήθειά τους.

 

Συνοδευόμενος από έναν αξιωματικό της αστυνομίας, επισκέφτηκα κάμποσες από τις λέσχες και τα πανδοχεία τους, που βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε άθλια κατάσταση. Το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο από των άλλων αλλοδαπών. Κοινωνικά και οικονομικά αυτός ο τύπος του μετανάστη συνιστά απειλή για την κοινότητα στην οποία εγκαθίστανται και θα ήταν προς όφελος της πολιτείας, αν η είσοδός τους απαγορευόταν ολοσχερώς”. (σ. 228).

 

Επιπλέον, όπως σήμερα υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα “παράνομα”, το ίδιο συνέβαινε και με Έλληνες μετανάστες. Οι Έλληνες μετανάστες που ήσαν “λαθραίοι” στις ΗΠΑ και την Αυστραλία το διάστημα 1950-1974 (τόσο πρόσφατα οι Έλληνες ήσαν μετανάστες…) υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50.000. Η παρακάτω περιγραφή αποδίδει τα αισθήματα ενός “λαθρομετανάστη”:

 

“Ένας λαθρομετανάστης που εγκατέλειψε το πλοίο του το 1966 και εργαζόταν κρυφά σε ελληνικό εστιατόριο είχε πει: Όλοι εμείς οι λαθραίοι βλέπουμε δυο εφιάλτες. Ο ένας είναι ότι θα πεθάνουμε στην Αμερική ξένοι και ανεπιθύμητοι, και ο άλλος είναι ότι θα μας πιάσει το Ιμιγρέσο (immigration service) και θα μας στείλει πίσω στην Ελλάδα να πεθάνουμε εκεί”. (σ. 160).

 

Αλλά το ιδεολόγημα που καταρρέει εντελώς, είναι η υποτιθέμενη νομιμοφροσύνη των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες υποδοχής. Σε μελέτες που είχαν εκπονηθεί στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 παρουσιάζουν τους Έλληνες ως τους πλέον επιρρεπείς στη διάπραξη απεχθών εγκληματικών πράξεων. Στο σύνολο των αδικημάτων οι Έλληνες προηγούνται τόσο των Ιταλών όσο και των Ρώσων. Οι Έλληνες κατηγορούνται ότι οι περισσότερες από τις παραβατικές πράξεις τους αναφέρονται σε ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί, επιθέσεις, κλοπές, ληστείες και εμπορία ναρκωτικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές από αυτές τις μελέτες είναι μονομερής και σηκώνουν πολύ συζήτηση για την αντικειμενικότητά τους. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις μελέτες εγκληματικότητας που αφορούν την παραβατικότητα των μεταναστών στην Ελλάδα. Πάντοτε οι μετανάστες (είτε Έλληνες είτε όποιας άλλης φυλής και χρώματος) ήσαν θύματα ρατσισμού και αδίστακτης δυσφημιστικής προπαγάνδας.

 

Ο τελικός στόχος το ρατσισμού δεν είναι άλλος από την οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών που επειδή έχουν σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα σε σχέση με τους ντόπιους, εύκολα γίνονται θύματα υπερεκμετάλλευσης. Έτσι για την άρχουσα τάξη επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος: η διάσπαση των εργαζομένων σε ντόπιους και ξένους και το οικονομικό ξεζούμισμα και των δυο.

 

«Στον εργασιακό χώρο οι Έλληνες, μαζί με άλλους κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ως απεργοσπάστες και ότι αγνόησαν τους αγώνες των εργαζομένων παραβιάζοντας τις συνθήκες και τα δικαιώματά τους προς όφελος των εργοδοτών. Αναφέρονται μάλιστα τακτικά περιπτώσεις σε Αμερική και Αυστραλία της παραβίασης της κυριακάτικης αργίας και της νυχτερινής υπερωριακής εργασίας. […]

 

Η ζωή τους βασιζόταν στην καθημερινότητα. Απεργίες και στάσεις εργασίας ήταν αντίθετες με τους σκοπούς τους, που ήταν η συλλογή χρημάτων όσο το δυνατόν συντομότερα. Γι’ αυτό το λόγο η συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες ήταν περιορισμένη». (σ 229-30).

 

Τελειώνω την παρουσίαση του βιβλίου μ’ ένα απόσπασμα από την περιγραφή μιας Ελληνίδας εργάτριας στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1960:

 

“Όταν ήρθα να δουλέψω στη Φίλιπς, είχα κάτι μάτια να! Και επειδή είχα τόσο καλά μάτια, ο προϊστάμενος μου ανέθετε όλη τη λεπτή δουλειά. Δεν μετακινήθηκα ποτέ σε άλλο πόστο. Επί δέκα χρόνια καθόμουνα σκυμμένη πάνω σε κείνα τα μικρά λαμπερά εξαρτήματα και τα διάλεγα. Ήμασταν δυο. Αν φτιάχναμε μαζί 15.000 κομμάτια την ημέρα, εγώ έκανα τα 11.000. Οπότε καταλαβαίνεις! Την άλλη γυναίκα την άλλαξαν γρήγορα, αλλά εμένα μ’ αφήσανε.

 

Πολλές φορές ζήτησα να μου δώσουν άλλη δουλειά, γιατί κουραζόμουν πολύ να κάνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Αλλά τότε ο προϊστάμενος μου έλεγε: Όχι εσένα δεν σ’ αλλάζουμε με καμιά κυβέρνηση. Εσύ κάνεις 11.000 κομμάτια. Είσαι η καλύτερη εργάτρια μας. Και όταν τον είδα τελευταία και του είπα ότι έχω σχεδόν τυφλωθεί στα δυο μάτια, μου είπε: Τι λες, κορίτσι μου, δεν το περίμενα να χάσουμε τέτοια καλή εργάτρια….” (σ. 175-76).

 

Τα σχόλια περιττεύουν…

 

 

 

Άγγελος Κ

 

 

 

 

Μια προτομή για τον αδικοχαμένο Σωτήρη

2010-11-27 17:10:02

 

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου λιμενικού ΚΕΑ Σωτήρη Τατσάκη

 

Στο μνημόσυνο του αδικοχαμένου λιμενικού ΚΕΑ Σωτήρη Τατσάκη Φασκομηλιά την Κυριακή το πρωί θα παραβρεθούν ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος, εκπροσωπώντας την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σούλη Κωνσταντίνος εκπροσωπώντας την Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ., οι οποίοι έπειτα θα τιμήσουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου λιμενικού ΚΕΑ Σωτήρη Τατσάκη που θα γίνουν την ίδια μέρα Κυριακή 28-11-2010 και ώρα 13.00 στο χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο χώρο του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας.

 

 

 

 

Εμπορικός Σύλλογος: Συνεδρίαση

2010-11-27 10:29:14

 

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

Κυρά Βασιλικής 13 – 46100 Ηγουμενίτσα

 

Τηλ. 2665022468 & Fax. 2665028796

 

Email: esigoumenitsa@yahoo.gr

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας θα συνεδριάσει, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 21:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, με θέματα:

 

 

 

1. Ενημέρωση δράσεων προηγούμενου διαστήματος

 

2. Παραίτηση κι αντικατάσταση μέλους Δ.Σ.

 

3. Ταμειακή κατάσταση Συλλόγου

 

4. Ματαίωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

 

5. Καθυστέρηση καταβολής συνδικαλιστικού πόρου για το 2010 από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

 

6. Κάλεσμα ΕΣΕΕ για κοινή δράση συμπαράστασης στις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκέμβρη

 

7. Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς

 

8. Απόφαση ΕΣ Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκέμβρη

 

 

 

Η συνεδρίαση θα είναι ανοικτή για όποιους εμπόρους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και να παρέμβουν, όπως και για τα τοπικά ΜΜΕ.

 

 

 

 

 

Ηλεκτρονικό το ημερήσιο �Βήμα�

2010-11-26 19:59:00

 

“Χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 διάβασαν «Το Βήμα» περίπου 90.000 αναγνώστες. Εξ αυτών μόνον 8.000 διάβασαν την έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Οι συντριπτικώς περισσότεροι, πλέον των 82.000, αναγνώστες προτίμησαν την ηλεκτρονική έκδοση.”

 

Με τη φράση αυτή το ημερήσιο βήμα ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της έντυπης έκδοσής του και τη στροφή της ιστορικής εφημερίδας στην ηλεκτρονική μορφή…

 

 

 

 

Συμβαίνει δηλαδή και στην Ελλάδα ό,τι έγινε σε όλες τις προηγμένες χώρες. Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τις καθημερινές εφημερίδες και ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μέσω του Ιnternet. Στo Διαδίκτυο βρίσκουν εύκολα, άνετα, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι ή το γραφείο τους, όλες τις ειδήσεις και πληροφορίες που χρειάζονται για την πληροφόρησή τους αλλά και για την εργασία τους ή τη διασκέδασή τους.

 

 

 

Εφημερίδες με παράδοση και ιστορία βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να καταρρέουν καθώς οι αναγνώστες τους επιζητούν την ενημέρωσή τους μέσα από τους ηλεκτρονικούς διαδόχους των, οι περισσότεροι των οποίων είναι τα sites που αυτές οι ίδιες οι εφημερίδες δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια!…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο ΝΙΜΙΤΣ ο Αλ. Παπαδόπουλος

2010-11-25 13:48:23

 

Στο νοσοκομείο «Νίμιτς» μεταφέρθηκε εσπευσμένα το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο οποίο βρισκόταν για την παρουσίαση του βιβλίου του.

 

Αν και αρχικά οι γιατροί θεώρησαν ότι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος υπέστη ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο, οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι επρόκειτο για ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο.

 

Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας για προληπτικούς λόγους απ’ όπου αναμένεται να εξέλθει αύριο, αφού ολοκληρωθεί και ο κύκλος των απαραίτητων εξετάσεων.

 

Έχει πλήρη επαφή και επικοινωνία με το περιβάλλον, τους θεράποντες ιατρούς και τους οικείους του και ήδη έχει δεχθεί επισκέψεις.