Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι – Κόμβος Γκρίκας: Αιτήματα… ξεχασμένα!

Ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ένα μήνα η σύνδεση της «Ιόνιας» Οδού με την Εγνατία, στο ύψος των Ιωαννίνων, μιας «Ιόνιας», που όπως είναι γνωστό σε κανένα της σημείο δεν… ακουμπά το Ιόνιο, αφού… στη χάραξή της επελέγη η ενδοχώρα της Άρτας και των Ιωαννίνων και όχι η παραθαλάσσια, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Την ίδια στιγμή τα Γιάννενα διεκδικούν την επέκταση της… «Ιόνιας», μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κακαβιά, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί εξ’ αρχής για αυτόν τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού.

Τα νεότερα για τον άξονα αυτό αναμένεονται από Σεπτέμβριο, όπως ανακοινώθηκε τον π. Απρίλιο μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργού Χρ. Σπίρτζη και του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή. Τότε  συμφωνήθηκε να διαβιβαστεί ο φάκελος του έργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση  προκειμένου να ενταχθεί στον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF). Τον Σεπτέμβριο και μετά τη σχετική έγκριση,  το έργο  θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, καμία κινητικότητα δε φαίνεται να υπάρχει για το εδώ και πολλά χρόνια, αίτημα της Θεσπρωτίας για σύνδεση της Εγνατίας Οδού και του Λιμένα Ηγουμενίτσας με το Μαυρομάτι.

Από το 2011 η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει εκφράσει διάθεση να αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό της εκπόνησης της μελέτης για την κατασκευή του οδικού άξονα που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τα ελληνο-αλβανικά σύνορα (Μαυρομάτι- Σαγιάδα), αλλά ακόμα… δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότηση για τη μελέτη αυτή, όπως άλλωστε  φάνηκε και κατά την πρόσφατη (Τετάρτη 17 Μαΐου 2017) συνάντηση των Δημάρχων Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου και Φιλιατών κ. Σπυρίδωνα Παππά, στα γραφεία της Εγνατίας Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα την πορεία της μελέτης για τον οδικό άξονα, που θα συνδέει το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το Τελωνείο Μαυροματίου, συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης της πόλης της Ηγουμενίτσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Εγνατίας Α.Ε. και έγινε… «αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων λύσεων και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της μελέτης προκειμένου να προχωρήσει το εν λόγω έργο». 

Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκεται το ζήτημα του κόμβου Γκρίκας για την είσοδο και έξοδο στο ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας, ενός κόμβου που κρίνεται απαραίτητος (και) για τη Λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου (Επιχειρηματικού Πάρκου) που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας με την Περιφέρεια και το Δήμο Σουλίου στο χώρο του ΒΙΟΠΑ.

Είναι βέβαια πολύ πιθανόν η Εγνατία ΑΕ να… προσδοκά στην ΟΛΗΓ ΑΕ να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, ή διαφορετικά να αναλάβει και τις διαδικασίες μελέτης και κατασκευής του κόμβου αυτού.

Εκτός βέβαια κι αν περιμένει να ολοκληρωθεί το Εμπορευματικό Κέντρο και μετά αρχίσει να… μελετάει την αναγκαιότητα κατασκευής του κόμβου!

Γεγονός παραμένει ότι δύο σημαντικά έργα για τη Θεσπρωτία, την εξωστρέφειά της, την ολοκλήρωση βασικών υποδομών… παραμένουν στα συρτάρια της Εγνατίας Οδού ΑΕ, απλά και μόνον ως… αιτήματα!  Χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και κατά πόσον προτίθεται να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους!

πηγή: Εφημερίδα “Θεσπρωτική”