Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ για το φλεγόμενο πλοίο

Η ΑΝΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC της εταιρείας VISEMAR di Navigazione SRl, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.»

Συναγερμός σε Ελλάδα και Ιταλία

Στην περιοχή έσπευσαν τρία ελικόπτερα  AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναχώρησε επίσης η φρεγάτα Ναυαρίνο.

Στις 9:15 αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Νωρίτερα, ένα ακόμα πυροσβεστικό σκάφος επιχείρησε να προσεγγίσει την περιοχή, αλλά δεν κατάφερε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Επίσης ένα πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα.

Από τις 10:00, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το πλοίο βρίσκεται στον ιταλικό τομέα ευθύνης.

Στις 13:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή σπεύδει ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο. Όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η όλη επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει έως 4 ώρες.

Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι ιταλικά ελικόπτερα έχουν φτάσει στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.

Συνολικά οι διασωθέντες αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 56, ενώ περίπου 100 παραμένουν στη σωστική λέμβο του πλοίου και οι υπόλοιποι στο κατάστρωμα του.