Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

altΠραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα στην Περιφέρεια για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη – Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Οδ. Πότση, στην οποία παραβρέθηκαν η Διευθύντρια  Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη, οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, διευθυντές Γραφείων Εκπαίδευσης,  διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, δήμαρχοι – αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης – η οποία από πολλούς ομιλητές χαρακτηρίστηκε πολύ χρήσιμη –  έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, κατατέθηκαν προτάσεις και επισημάνσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών, που έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που διαπιστώνονται με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων, ζητώντας να ληφθεί πρωτίστως υπόψη και το ανάγλυφο των περιοχών στις οποίες προωθούνται αλλαγές. «Ως τοπική κοινωνία να δούμε και να προτείνουμε κατάλληλες λύσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι καταργήσεις των σχολείων είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις οφειλές του Ο.Σ.Κ.  και για τις μεταφορές μαθητών. Ειδικά για τις μεταφορές, σημείωσε ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους μεταφορείς για τις οφειλές των προηγούμενων μηνών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, τονίζοντας ότι αυτή έχει σκοπό την ανοικτή διαβούλευση με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων για το έτος 2011-2012.  «Οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης καταγράφονται και αμέσως μετά θα επεξεργαστούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει το θέμα ώριμο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και θα καταθέσει βελτιωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο και με δεδομένη τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου πως όπου χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην απόφαση», είπε ανάμεσα στα άλλα. «Ήταν ένας διεξοδικός διάλογος, στον οποίο κατατέθηκαν όλων οι απόψεις και δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το σημαντικό αυτό θέμα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Κολόκας.