Ιωάννινα: Καταδικαστική απόφαση για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Σταυρακίου

filakes

filakesΜε απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την χώρα μας, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δικαιώνοντας ταυτόχρονα 13 κρατούμενους στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει, αποζημιώσεις στους προσφεύγοντες, για ηθική βλάβη, κάνοντας δεκτά τα επιχειρήματα των κρατουμένων. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι διαβιούσαν σε ελάχιστο χώρο μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους χωρίς εξαερισμό, χωρίς να διατίθεται καμία καρέκλα ή τραπέζι, ότι ο μόνος προσωπικός τους χώρος ήταν η επιφάνεια του κρεβατιού, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης ότι πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από ασθένειες, και κυρίως από έντονο στρες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία.

Στην προσφυγή των κρατουμένων γινόταν επίκληση και σχετικών διαπιστώσεων που είχε κάνει, μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Ιωαννίνων, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφευγόντων, στοιχειοθετούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

πηγή:ert.gr