Ιωάννινα: Σύσκεψη για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας

ioadhmarxeio

ioadhmarxeioΤα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και οι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος με αντιπροσωπεία των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Βίνης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας και ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» και βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.

Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρέστησε ομάδα κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Τζίμας –εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων- αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κατάσταση στο χώρο της κτηνοτροφίας είναι εκρηκτική και η χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και ειδικά στις ζωοτροφές και η μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ή οδηγούμαστε στη διάλυση. Διάλυση της κτηνοτροφίας σημαίνει κατάρρευση της οικονομίας στην Ήπειρο», τόνισε ο κ. Τζίμας.

Σχετικά με την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ο κ. Τζίμας επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων για αναβολή του διαγωνισμού πώλησης. «Εκθέσαμε τις απόψεις μας και πιστεύουμε σε πιο ουσιαστική στήριξη από το Δήμο», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε με έμφαση ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. «Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία αποτελούν τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Αν τα χάσουμε τότε θα έχει καταρρεύσει όλη η τοπική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Σχετικά με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τη Δωδώνη, για το Δήμο αυτό που προέχει είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της γαλακτοβιομηχανίας στην Ήπειρο, καθώς η παρουσία της είναι άμεση συνδεδεμένη με την τοπική κτηνοτροφία.

«Εάν η αναστολή του διαγωνισμού δεν επιτευχθεί τότε θα πρέπει να δούμε τι συμφέρει περισσότερο. Πάση θυσία, η Δωδώνη πρέπει να μείνει στα Γιάννινα, πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον τόπο μας και τους κτηνοτρόφους», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.