Συνεργασία Περιφερειών Ηπείρου- Αργυροκάστρου για το INTERREG

perifereia

perifereiaΕλληνοαλβανική συνάντηση, με αντικείμενο τη νέα πρόσκληση που γίνεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG Ελλάδος – Αλβανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά τη συνάντηση,  συναποφασίστηκαν έργα και δράσεις οι οποίες θα προταθούν από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Αργυροκάστρου.

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Ανάπτυξης, κ. Τατιάνας Καλογιάννη, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αργυροκάστρου ήταν η Περιφερειάρχης κ. Μιμόζα Τσόμο. Μετά την ολοκλήρωση της, η κ. Τσόμο είχε συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε την αναγκαιότητα λειτουργίας του Τελωνείου Δρυμάδων καθώς και το ζήτημα της πυροπροστασίας.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Περιφέρειας – Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Δ.Ε. Π. Ηπείρου

 

Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου κ. Θωμά Μπέγκα, υπογράφτηκαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας και προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Στην υπογραφή παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος.

Η σύναψη του Συμφώνου Συνεργασίας έγινε  προκειμένου να προωθηθεί η διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Π.Ε. Ιωαννίνων και η υλοποίησή του Σχεδιασμού, καθώς ο Φορέας δεν διαθέτει προσωπικό, αναγκαία τεχνογνωσία και επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας για την εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων. Μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Συνεργασίας είναι:

Α) Η λειτουργία ΧΥΤΑ Ελληνικού διάρκειας ενός έτους μετά τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας του

Β)  Η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης μονάδας Α.Σ.Α. και υλοποίηση του έργου

Γ) Η εκπόνηση μελετών σταθμών μεταφόρτωσης και υλοποίηση έργων.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά τη κανονική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για ένα έτος, με τη χρηματοδότηση να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σύνδεσμο μέσω των εισφορών των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων. 

Στο Σύμφωνο Συνεργασίας υπογραμμίζεται ότι: «Κοινός στόχος των συνεργαζόμενων φορέων, είναι η με την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, ερειδόμενη στις αρχές της αμοιβαιότητας, της κοινής δράσης, της συνεισφοράς ενός εκάστου φορέα αντίστοιχα με τις δυνατότητες, την καταστατική του θέση κλπ, επίτευξη του κοινού σκοπού και στόχου, προς όφελος της περιοχής, του περιβάλλοντος και των πολιτών. Οι συνεργαζόμενοι με το παρόν φορείς, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων και σκοπών της κοινής δράσης, που συμφωνούν να αναπτύξουν με την υπογραφή του παρόντος συμφώνου κοινής συνεργασίας».

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Άρτα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις οδούς Αμβρακίας-Τζαβέλλα-Πύρρου», με δικαιούχο τον Δήμο Αρταίων. Το έργο, προϋπολογισμού 525.000 ευρώ, περιλαμβάνει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλης της Άρτας, με έμφαση στις υποδομές για τους πεζούς και τη ρύθμιση της στάθμευσης των οχημάτων στο κεντρικό τμήμα της πόλης.

Ειδικότερα, οι κυρίαρχες παρεμβάσεις αφορούν διαπλάτυνση πεζοδρομίων και στις δύο πλευρές του οδικού άξονα Αμβρακίας-Τζαβέλλα-Πύρρου με αυξημένο το πλάτος στην αριστερή πλευρά, ώστε η νέα υποδομή να συνδέεται επαρκώς με τα ήδη πεζοδρομημένα τμήματα του κυρίως κέντρου, και διευκόλυνση στην πρόσβαση των ΑμεΑ. Ακόμη, προβλέπεται διεύρυνση των πεζοδρομίων στην συμβολή των οδών Αμβρακίας-Τζαβέλλα με τις οδούς Μακρυγιάννη-Χαικάλη και Β. Πύρρου με την οδό Στουδίτου προς αποφυγή παράνομης στάθμευσης, τοποθέτηση κάθετης σήμανση με αντίστοιχες πινακίδες και στύλους στις διαβάσεις πεζών-ΑΜΕΑ και στους κυκλοφοριακούς κόμβους, καθώς και χυτοσιδηρά κολωνάκια.