ΛΑΣΥ: Η Περιφερειακή Αρχή ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο

Οξεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή ασκεί η παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής αλλά και απόφαση του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην θέσει προς συζήτηση το αίτημα της παράταξης για τα προβλήματα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της περιοχής.

Η παράταξη κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι κρύβεται από τις δικές της ευθύνες καθώς οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται στην ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής.

«Κρύβεται από τις δικές τις ευθύνες καθώς οι περισσότερες «αγαπημένες» της Περιφέρειας γαλακτοβιομηχανίες, συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή και να επιβάλλουν μειώσεις 5 έως 10 λεπτά στο λίτρο γάλα. Με την τακτική αυτή, οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους, την στιγμή που η φέτα έχει εκτιναχθεί στα 13 €/κιλό» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Σημειώνει ακόμη ότι οι συνέπειες από τη νέα ΚΑΠ θα είναι δραματικές και είναι ενδεικτικές οι τεράστιες κινητοποιήσεις αγροτών στη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει με εχθρότητα τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, «πουλώντας» ως λύση την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, την συγκρότηση της διεπαγγελματικής φέτας, την εξωστρέφεια. Σε αυτήν την λογική στην χθεσινή συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής, αποφάσισε την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση FRUIT LOGISTICA 2024 στο Βερολίνο με κόστος 77.336,32 € που θα εκτοξευτεί στις 100.000 με τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής  για να εκθέσουν τα προϊόντα τους ελάχιστοι μεγαλοπαραγωγοί και μεγαλέμποροι, την στιγμή που οι βιοπαλαιστές «χαροπαλεύουν». Απόφαση ομόφωνη, μειοψηφούσης της ΛΑ.ΣΥ.ΗΠΕΙΡΟΥ» σημειώνει.

Παράλληλα αναφέρεται στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής κατά την οποία η Περιφερειακή Αρχή έδειξε εχθρότητα για το δικαίωμα των Ηπειρωτών στην ενημέρωση και τον δημόσια χαρακτήρα των συνεδριάσεων αυτών.

«Παρά την πίεση του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. να μεταφερθεί η συνεδρίαση στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία υπάρχει χώρος και εξοπλισμός, επέμεινε η συνεδρίαση να γίνει στο μικρό και ακατάλληλο γραφείο 215, στο οποίο δεν χωράνε δημοσιογράφοι και κοινό. Μάλιστα αρνήθηκε την ψηφοφορία για το θέμα που ζήτησε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ.Υ., έχοντας την συμπαράσταση του κ. Στέφου και Ζούμπα που «υποτάχθηκαν» στην επιθυμία του περιφερειάρχη να κρύβει τις συζητήσεις της περιφερειακής επιτροπής, αποτρέποντας στην πράξη την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού» επισημαίνει.

Η ΛΑΣΥ καυτηριάζει την επίθεση που δέχθηκε το Epiruspostαπό τον Περιφερειάρχη με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής. ToEpiruspostεπέλεξε να μην κάνει αναφορά στο συμβάν αυτό, το οποίο εκτυλίχθηκε παρόντων όλων των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αντιπεριφερειαρχών και άλλων μελών της Επιτροπής. Όμως πρόκειται για ένα συμβάν πρωτοφανές που δεν τιμά τον θεσμό του Περιφερειάρχη και εκθέτει τον ίδιο.

Η ΛΑΣΥ το σχολιάζει με τον εξής τρόπο:

«Η εχθρότητα αυτή πιστοποιήθηκε και με το οξύ περιστατικό απαράδεκτης φραστικής επίθεσης του περιφερειάρχη σε  δημοσιογράφο του epiruspost, στο τέλος της συνεδρίασης, από την οποία αξίωσε να σταματήσει να γράφει για την περιφέρεια, διότι είναι «άσχετη με τα θέματα της περιφέρειας»!!!, δείχνοντας απόλυτη δυσανεξία σε οποιαδήποτε κριτική. Επίθεση που η ΛΑ.ΣΥ. καταδικάζει απερίφραστα».

Με την ίδια ανακοίνωση αναφέρεται στο θέμα της Ακαδημίας και των έργων στον αύλειο χώρο και στην Πασχάλειο Σχολή του Καπέσοβου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η εχθρότητά της περιφερειακής αρχής ακόμα και για τους μικρούς μαθητές, φανερώθηκε στο αίτημα του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. να πάρει θέση για την επικινδυνότητα του αύλειου χώρου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που αποτελεί έργο της περιφέρειας. Στο μείζων αυτό θέμα που υπάρχουν καταγγελίες του συλλόγου γονέων ακόμη και για τραυματισμό μαθητή λόγω της κακής ποιότητας και μη ολοκλήρωσης του έργου, απάντησε ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει λάθη!!! και με θράσος  ανέφερε ότι, αυτό που τον απασχολεί περισσότερο τον ίδιο είναι τα συνθήματα που γράφονται στους τοίχους!!!, προαναγγέλοντας πρόστιμα και μηνύσεις!!!!.

Την ίδια εχθρότητα έδειξε και για τους κατοίκους του Καπεσσόβου οι οποίοι διεκδικούν με απόφασή του συλλόγου τους,  την συνέχιση της ενεργούς παρουσίας και δράσης τους στην Παχάλειο Σχολή, στο  κληροδότημα  δηλ. προς τους Καπεσσοβίτες. Στο θέμα αυτό που έθεσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. απάντησε με «ιδιοκτησιακό» ύφος ο περιφερειάρχης ανέφεροντας ότι «η περιφέρεια έσωσε την Πασχάλειο Σχολή, η περιφέρεια αγόρασε κάποια εκθέματα, η περιφέρεια θα κάνει κουμάντο στην Πασχάλειο Σχολή».

Θα αποδειχθεί στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, εάν συνεχίσει να δείχνει την ίδια εχθρότητα και για τις ανάγκες των χιλιάδων ασθενών του ΠΓΝΙ που κινδυνεύουν κάθε μέρα στο ακατάλληλο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επιστολή του Δ/ντή του ΤΕΠ προς την διοίκηση του ΠΓΝΙ. Η αυριανή απάντηση της περιφερειακής αρχής στην επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. θα καταδείξει εάν επιχειρήσει να βάλει ταφόπλακα στην επείγουσα ανάγκη για στελέχωση και επέκταση- ανέγερση νέου ΤΕΠ, ώστε να συγκεντρωθούνε τα 7 διάσπαρτα τμήματα του σε ενιαίο ασφαλές χώρο ή εάν θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την συγκέντρωση των εταιριών υψηλής τεχνολογίας σε έναν ενιαίο χώρο, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους με χορηγό την περιφέρεια