ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ” . ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ, 21-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Μουσικοθεατρική παράσταση προς τιμήν ενός από τα πιο άξια τέκνα της ελληνικής διασποράς, την εμβληματική τραγουδίστρια Μαρίκα Παπαγκίκα.

Η παράσταση περιλαμβάνει ανθολογία σημαντικών τραγουδιών της παράδοσής μας από το πλούσιο ρεπερτόριο της Μαρίκας σε συνδυασμό με θεατρική απόδοση πρωτότυπων κειμένων που αναφέρονται στην προσωπικότητα, την πορεία και το έργο της.

Το τραγούδι της εκφράζει την ψυχή της καθολικής Ρωμιοσύνης της εποχής της και η ζωή και η δημιουργική της πορεία έχουν αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού θρύλου. Η επίδοσή της ήταν θαυμαστή στα δημοφιλέστερα είδη μουσικής των αρχών του 20ου αι. δημοτικά, πρώιμα ρεμπέτικα, ελαφρά και άσματα της σχολής τη Σμύρνης. Οι ερμηνείες της είναι όλες συγκλονιστικές, καθηλωτικές, πρωτότυπες, μελωδικότατες, με τεχνική ιδιότυπη, εντελώς προσωπικής επινόησης, και με υψηλή δραματική χροιά που τις καθιστά υποδείγματα άρτιας τραγικής τέχνης που έρχεται από τα βάθη του ιστορικού χρόνου χωρίς κάποιο γνωστό προηγούμενο -ή και επόμενο- στη δισκογραφία του ελληνόφωνου κόσμου.

Γεννημένη στην Κω, ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο το 1913. Εκεί παντρεύεται τον μουσικό Κώστα Παπαγκίκα και κάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές εμφανίσεις της. Δύο χρόνια μετά ταξιδεύει στην Αμερική όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Γίνεται σύντομα διάσημη, διευθύνει κέντρα διασκεδάσεως τύπου καφέ-αμάν της εποχής και ηχογραφεί πάνω από 200 τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθιστώντας την πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής και ανοίγοντας τον δρόμο της στη μουσική βιομηχανία.

Η μυθική Μαρίκα, είναι η πρώτη ανάμεσα στις άλλες σημαντικές ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής, όπως η κυρία Κούλα και η Αμαλία Βάκα, και μια τέτοια μουσικοθεατρική παράσταση, εκδήλωση αναφοράς και τιμής στο πρόσωπό της, είναι ζήτημα χρέους του νεοελληνικού κόσμο στην πολιτιστική ιστορία του τον περασμένο αιώνα.

Με την ευγενική υποστήριξη της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για την παράσταση απαιτείται η προκράτηση θέσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα https://digitalculture.gov.gr/2022/07/gineka-prosfigas-archeo-theatro-gitanon/ από την οποία θα λάβετε προσωπικό Δελτίο Εισόδου το οποίο είναι απαραίτητο για την είσοδο στην εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μόνο με το αντίτιμο εισιτηρίου σε κάθε αρχαιολογικό χώρο. Για τη είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων ισχύει αντίτιμο εισιτηρίου 3 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (μειωμένο). Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και όσοι απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου παρακαλούνται να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω οδηγίες:

*Στον χώρο του αρχαίου θεάτρου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα ούτε η κατανάλωση φαγητού και ποτών

*Για λόγους προστασίας του αρχαίου μνημείου συνιστάται η αποφυγή υποδημάτων με αιχμηρό τακούνι.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70′

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Φίλιππος Ρέτσιος, πιάνο

Κώστας Γεδίκης, ούτι, μαντολίνο

Σωτήρης Μαργώνης,  βιολί 

Κώστας Κωνσταντίνου, κοντραμπάσο

Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρες

Δήμος Βουγιούκας, ακορντεόν

Περικλης Κατσώτης, κρουστά

Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

ΑΦΗΓΗΣΗ

ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΙΤΗΣ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΣΤΑΘΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
ΧΑΡΗΣ ΚΕΧΑΪΔΗΣ