Νέα σελίδα για την κοινωνική πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών

Σε νέα φάση εισέρχεται η κοινωνική πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής. Ο Οργανισμός, με προίκα 6,8 εκατομμύρια ευρώ –χρηματοδότηση από το Δήμο- μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων, που θα δώσουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φίλιππας Τσουμάνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, καυτηρίασε την τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη αρχή και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις ουσίας που θα αλλάξουν το σημερινό τοπίο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, οι δράσεις που υλοποιούνταν κατά το παρελθόν, ήταν στην πλειονότητά τους επιφανειακές, ενταγμένες στην λογική εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Πρυτάνευσε μία κατακερματισμένη εικόνα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ως συνόλου, όπου η προσέγγιση στα κοινωνικά προβλήματα είχε τον χαρακτήρα κατασταλτικών δράσεων για την εξομάλυνση των κατά καιρούς προβλημάτων. Ο συντονισμός των υπαρχουσών φορέων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ήταν ανύπαρκτος», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Στον πρώην δήμο Ιωαννιτών, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, δεν λειτούργησε ποτέ κοινωνική υπηρεσία. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα γραφείο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο είχε στελεχωθεί με εργαζόμενους από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δηλαδή με οικιακές βοηθούς. Το γραφείο, όπως είπε ο κ. Τσουμάνης, δεν λειτούργησε ποτέ.

Η λειτουργία των ΚΑΠΗ, στηρίζονταν στην λογική της ψηφοθηρίας, ενώ παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, λειτουργούσαν χάρη στην προσπάθεια και το έργο του μόνιμου προσωπικού, αφού το περισσότερο ήταν συμβασιούχοι και άλλαζε κάθε δύο μήνες. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα συσσίτια λειτουργούσαν με πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουμάνης, είναι όλες οι δομές λειτουργούσαν στη λογική μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της παράταξης του κ. Γκόντα και της πελατειακής σχέσης.

Ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής καυτηρίασε τον τρόπο λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Τα 11 ΚΑΠΗ της πόλης λειτουργούσαν με τέσσερις μόνιμους και εννέα αορίστου χρόνου υπαλλήλους έναντι των 77 που προέβλεπε ο Οργανισμός που είχε συσταθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ακόμη πολλά από αυτά λειτουργούσαν σε χώρους ακατάλληλους και μικρούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ΚΑΠΗ το οποίο λειτουργούσε στον 3ο όροφο πολυκατοικίας με ενοίκιο 3.000 ευρώ περίπου.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί λειτουργούσαν σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς άδεια και με πολύ υψηλά ενοίκια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 5ου παιδικού, στο Αρχιμανδρειό, με ενοίκιο 4.500 ευρώ.

Στο πρόγραμμα των συσσιτίων υπήρχαν δικαιούχοι χωρίς φάκελο, χωρίς κανένα στοιχείο και δικαιολογητικά. Ήταν ένα πρόγραμμα που λειτούργησε βασιζόμενο στην πελατειακή σχέση, από τους σιτιζόμενους μέχρι τους προμηθευτές.

Ο κ. Τσουμάνης καυτηρίασε και την λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στη στελέχωση των κοινωνικών δομών, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την σωστή τους λειτουργία. Έτσι ουδέποτε έγινε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρά μόνο συμβάσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

«Η αποτελεσματική άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτει την λήψη γενναίων αποφάσεων και φυσικά ανάλογων μέτρων ώστε ο δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Ο Οργανισμός που συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την άσκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Στο νέο Νομικό Πρόσωπο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσουμάνης θα ενταχθούν δράσεις που αφορούν:

–          Στην προστασία της οικογένειας και του παιδιού

–          Στην προστασία των ηλικιωμένων

–          Στην προστασία των ευπαθών ομάδων

–          Στην λειτουργία ΚΗΦΗ

–          Στην παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

–          Σίτιση απόρων δημοτών

–          Προώθηση και ανάπτυξη εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης

–          Δημιουργία τράπεζας αίματος

–          Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου

–          Δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης

–          Δημιουργία και λειτουργία τμημάτων προληπτικής υγιεινής και παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

«Τα περισσότερα είναι δομές και δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλους Δήμους της χώρας και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν και στα Γιάννινα. Φυσικά απαιτείται ευαισθησία, γνώση και ακούραστη προσπάθεια. Τα διαθέτουμε και θα τα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.