Οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

ioadhmarxeio

ioadhmarxeioΤα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κυριάρχησαν στην ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενημέρωση έγινε με αφορμή την απόφαση της ΠΕΔ για την συμβολική αποχή του πολιτικού προσωπικού.

Οι συνεχείς περικοπές πόρων αλλά και η καθυστέρηση στην απόδοσή τους, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με τη νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις αποσπάσεις υπαλλήλων που έγιναν από τον Δήμο στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας σημειώνοντας ότι οι ίδιοι έθεσαν το ζήτημα της αξιολόγησης των υπηρεσιακών τους φακέλων, το οποίο εξετάζεται από τη Δημοτική Αρχή και παράλληλα καυτηρίασε την στάση ορισμένων συνδικαλιστών.

Από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα τέθηκε μεταξύ των άλλων, στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, το πρόβλημα που ανέκυψε με το πρόστιμο που επεβλήθη από την Κτηματική Υπηρεσία στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων.

Με αυτή την αφορμή, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οριοθέτηση της λίμνης. Το πιο χαρακτηριστικό είναι στους Λογγάδες όπου η κόκκινη γραμμή έχει τοποθετηθεί μέσα στο έργο του αναδασμού, γεγονός που έχει προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων. Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ο Δήμος θα παραστεί και θα την στηρίξει.

«Σε πολλές περιπτώσεις ορίζουν την κόκκινη γραμμή με λαθεμένο υψόμετρο. Σε κάποιες από αυτές η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίου», τόνισε ο Δήμαρχος κι έκανε σαφές ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε ότι ζητηθεί από το Ναυτικό Όμιλο.

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Χήτος και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, παρουσίασε πρόταση για τη λειτουργία ρομποτικών κάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Με βάση αυτή, τμήμα της πλατείας Μαβίλη θα μπορεί να παραχωρείται για εκδηλώσεις κι άλλες δράσεις, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση του Δημοτικού Θεάτρου με το Υπουργείο Πολιτισμού όπως και την τιμολογιακή πολιτική του ΔΗΠΕΘΙ κατά την θερινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε νέα μείωση των διδάκτρων στα ΚΔΑΠ κατά την θερινή περίοδο.

Έτσι η τιμή διαμορφώνεται στα 50 ευρώ το δεκαπενθήμερο  και στα 100 ευρώ ανά  μήνα για τα ΚΔΑΠ της πόλης και στα 35 ευρώ μηνιαίως για τα περιφερειακά.

Έτσι μετά την οριζόντια μείωση της τάξης του 10% που είχε γίνει το Μάρτιο σε όλες τις δομές του Πνευματικού Κέντρου, οι τιμές για τα ΚΔΑΠ μειώνονται ακόμη 10% κατά τη θερινή περίοδο.

Τα οκτώ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης θα λειτουργήσουν από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τρεις μετά το μεσημέρι. Λόγω δε των αυξημένων αναγκών τα ΚΔΑΠ της πόλης φέτος θα κλείσουν μόνο για μία βδομάδα –το Δεκαπενταύγουστο- και όχι δύο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος Δημοτικό Συμβούλιο κι απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφάσισε να ζητήσει 30 θέσεις δίμηνης απασχόλησης από τις 300 που έχουν εγκριθεί για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.