Οι μαθητές της Ελληνικής ομογένειας του Λυκείου Στουτγάρδης ζητούν να μείνουν τα ελληνικά σχολεία ανοιχτά.

Με σύνθημα «Δεν θα τους αφήσουμε να κλείσουν τα ΣΧΟΛΕΙΑ μας» μαθητές του Γενικού Λυκείου Στουτγάρδης ξεκίνησαν αποχή από τα μαθήματα τους και προέβησαν σε διαμαρτυρία στο Ελληνικό Προξενείο της περιοχής.

Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας να κλείσει τα σχολεία της ελληνικής ομογένειας.

Και όλα αυτά αφού στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έγινε η συγχώνευση των υπολοίπων Λυκείων της περιοχής με αυτό της Στουτγάρδης κλείνοντας παραδοσιακές κοιτίδες μάθησης της ελληνικής ομογένειας στην παροικία της Στουτγάρδης.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αφού δράσεις ετοιμάζουν και οι μαθητές ελληνικών σχολείων στις άλλες πόλεις της Γερμανίας σε συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τους κατά τόπους συλλόγους.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η λειτουργία ελληνικών σχολείων στη Γερμανία κράτησε ζωντανή την ελληνικότητα των απόδημων και πάντα έδινε το στίγμα πως το μέλλον αυτών των παιδιών όπως και των οικογενειών είναι ο πιθανός ο επαναπατρισμός τους.

Αυτή η προσδοκία του επαναπατρισμού στην ουσία ώθησε τους έλληνες ομογενείς όλα αυτά τα χρόνια να επενδύουν διαρκώς στην χώρα σε ακίνητα στις ιδιαίτερες τους πατρίδες κρατώντας ζωντανό τον κλάδο της οικοδομής αλλά και σε άλλες δραστηριότητες σε τουριστικές και αστικές περιοχές.

Η αποκοπή του ελληνικού στοιχείου της Γερμανίας από την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία στην ουσία αποτελεί επιδίωξη της ελληνικής πολιτείας να κόψει τους δεσμούς της με την ελληνική ομογένεια που ιστορικά χάρη στην δική της οικονομική δραστηριότητα δόθηκαν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις και οικονομικής δυσχέρειας της πατρίδας μας. Ωστόσο προξενεί εντύπωση ότι σε αυτή την κρίση η συμβολή των αποδήμων ζητήθηκε μόνο με την αυστηρή φορολόγηση των περιουσιών τους στην Ελλάδα.