Οι φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται στην Ήπειρο

logo-vdella

logo-vdellaΚατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται μία σειρά φορείς του Δημοσίου.
Καταργούνται η «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», το «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών», το «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», ο «Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού-Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς-Εθνικής Χαρτοθήκης».

Στους φορείς που συγχωνεύονται ανήκουν:

  • Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» καταργείται, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης» (ΕΛΟΤ) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από το συνιστώμενο ΝΠΙΔ, με την επωνυμία «Οργανισμός Διαπίστευσης, Τυποποίησης και Μετρολογίας».
  • Το «Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» εντάσσεται στο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης»
  • Συγχωνεύεται με απορρόφηση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης» από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών».
  • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Επίσης:

  • Καταργούνται και συγχωνεύονται 29 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε εννέα, η κατάργηση τεσσάρων επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς και η αυτοτελής διατήρηση 5 φορέων λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών.
  • Καταργούνται οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ), οι οποίες λειτουργούν εφεξής ως αποκεντρωμένες διευθύνσεις των 13 νέων συνιστώμενων ΜΚΦ στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας
  • Καταργούνται τα υφιστάμενα Κεφαλαία Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) και συγχωνεύονται σε ενιαίο συνιστώμενο ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών».
  • Καταργούνται οι υφιστάμενες Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, και παραμένουν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, εκείνες που εδρεύουν σε πόλεις, οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων.

Συγχωνεύονται οι ΔΕΘ ΑΕ, HELEXPO AE και ΟΠΕ ΑΕ και ταυτόχρονα δημιουργείται με έδρα τη Θεσσαλονίκη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Εκθέσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών ΑΕ.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

  • η αυτοδίκαιη λήξη για το Ελληνικό Δημόσιο αζημίως της θητείας του προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορέων
  • η αναγκαστική μεταφορά του υπηρετούντος προσωπικού από τους καταργούμενους φορείς σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τα αιτήματα των φορέων (αποφεύγοντας έτσι τη σύσταση νέων θέσεων και τον χαρακτηρισμό των μεταφορών ως προσλήψεις), καθώς και η μεταφορά του προσωπικού από τους συγχωνευόμενους φορείς στους συνιστώμενους με το νόμο αυτό φορείς.
  • η κάθε είδους περιουσίας τους, καθώς και των ταμειακών τους υπολοίπων.

Ειδικά στην Ήπειρο:

– Το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου», που ιδρύθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 ( 207 Α`) η οποία προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2002 ( 197 Α΄) και το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου», που ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα ( 49 Δ) συγχωνεύονται και συνιστούν νέο ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Πίνδου». Στο νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, της περιουσίας (ενεργητικό –παθητικό), των θέσεων και του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται με την παράγραφο αυτή, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, στα οποία ο φορέας που συνιστάται υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχός τους. Ο φορέας που συνίσταται έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999 ως ισχύει και του ν. 1650/1986. Η έδρα του φορέα διαχείρισης είναι οι Ασπράγγελοι Ιωαννίνων.

– Το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού», το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», και το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα», που ιδρύθηκαν με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (207 Α`) η οποία προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2012 (197 Α συγχωνεύονται και συνιστούν νέο ν.π.ι.δ, με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου». Στο νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, της περιουσίας (ενεργητικό –παθητικό), των θέσεων και του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται με την παράγραφο αυτή, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, στα οποία ο φορέας που συνιστάται υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχός τους. Ο φορέας που συνιστάται έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999, ως ισχύει, και του ν. 1650/1986. Η έδρα του φορέα διαχείρισης είναι η Άρτα.

– Το ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» που ιδρύθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2002 καταργείται και οι αρμοδιότητές του περιέρχονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας.

– Τα τέσσερα ν.π.δ.δ., που υπάγονται στην «Περιφέρεια Ηπείρου», ήτοι το «Κέντρο Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας», το «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα)», το «Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων» και το «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων- Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» Ιωαννίνων», συγχωνεύονται και συνιστούν νέο ν.π.δ.δ., με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ». Το «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» αποτελείται από τέσσερεις αποκεντρωμένες διευθύνσεις, με την ονομασία «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ», «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α.Μ.Ε.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ», «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» και «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α.Μ.Ε.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Οι Διευθύνσεις έχουν την έδρα τους στην έδρα των αντίστοιχων ν.π.δ.δ. που συγχωνεύτηκαν.