ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ ΕΚΟΨΕ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 1100 π.μ. στην αίθουσα τoυ Πνευματικού Κέντρου του Τ.Δ. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών,

η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου επί τη ευκαιρία του νέου έτους.

Εκτός των μελών της Δ.Ε. και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κος Χρήστος Κατσιούρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννου Αθηνά και Κάτσιος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Φιλιατών κος Μ. Παππάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννου Αθηνά και Κάτσιος Νικόλαος, οι Αντιδήμαρχοι: Ηγουμενίτσας κος Κ. Δημητρίου, Παραμυθιάς κος Δ. Μαμούρης, Φιλιατών κ.κ. Κωσταράς και Π. Στεργίου, ο Περιφερειακός Δκτης Λιμενικού Σώματος Ηπε΄ριου και Ιονίων Νήσων κος Σταμάτης Ράπτης, ο Δκτης Πυροσβεστικής κος Φ. Σπύρου, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης, οι Πρόεδροι Δημ. Συμβουλίων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Βουλευτής Θεσπρωτίας κος Ηλίας Βεζδρεβάνης, πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας κος Β. Γιόγιακας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων του Νομού, και πλήθος επιχειρηματιών.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κος Χ. Κατσιούρας, και ο Δήμαρχος Φιλιατών κος Μ. Παππάς.

Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν, καθώς δεν μπόρεσαν να παραστούν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κος Τίτος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Δ. Σιούφας, οι Βουλευτές κ.κ. Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρας) και Θ. Οικονόμου (Ιωαννίνων), η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κος Θ. Πιτούλης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος στην ομιλία  ευχήθηκε καλή χρονιά με οικονομική ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις και τον Νομό, και πάνω από όλα Υγεία. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, στην ύφεση ως αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής ατελέσφορης φοροεισπρακτικής πολιτικής σε όλα τα κοινωνικά στρώματα τονίζοντας ότι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παλεύουν μόνες τους έχει εξαντληθεί. Δήλωσε την υποστήριξη του Επιμελητηρίου στους Ιχθυοκαλλιεργητές του Νομού, κάλεσε σε ενότητα και συσπείρωση για κοινές δράσεις προκειμένου να στηριχθεί ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχείρησης, και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και μέλη του φορέα για την συμμετοχή τους στις επιμελητηριακές εκλογικές διαδικασίες του Δεκεμβρίου. Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης και ειδικά:

 • τον Δήμαρχο Φιλιατών κο Μηνά Παππά, για την παραχώρηση της αίθουσας και την προετοιμασία του χώρου,
 • τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Σαγιάδας κο Διογένη Λιούτση για τις ενέργειές του και την υποστήριξη που μας παρείχε
 • και τον Διευθυντή ΔΕΗ Ηγουμενίτσας κος Σπ. Μπότο για την βοήθειά του στην λειτουργικότητα του χώρου. 

Τυχερός της εκδήλωσης που κέρδισε μια Εκκλησιαστική Εικόνα ήταν η κα Τσάτσα Αικατερίνη.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρου Πάσχου έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας, και σας εύχομαι, προσωπικά,  εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Προσωπικού του Επιμελητηρίου, να έχετε ένα ελπιδοφόρο,  δημιουργικό νέο έτος, με υγεία, οικογενειακή και επαγγελματική ευημερία, τόσο σε σας που σήμερα βρίσκεστε εδώ, όσο και σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Η σημερινή εκδήλωση στην Σαγιάδα έχει σκοπό να δείξει την σημασία που δίνει ο φορέας μας στην Περιφέρεια και στον σημαντικό ρόλο που έχει για την ανάπτυξη του Νομού μας.

Συνάδελφοι,

Έφυγε μια ακόμη δύσκολη χρονιά, χειρότερη από το 2010, αλλά όπως δυστυχώς προδιαγράφετε, πολύ καλύτερη από το χρόνο που θα διανύσουμε.

Η κατηφόρα που άρχισε για τη χώρα μας συνεχίζετε. Τα επώδυνα μέτρα έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας. Οι επιβαρύνσεις, όπως κι αν έχουν βαπτισθεί, εξανέμισαν το μηδαμινό εισόδημά μας.

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά.

Η ύφεση που είναι αποτέλεσμα μιας ατελέσφορης και αναποτελεσματικής φοροεισπρακτικής πολιτικής, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχει φτάσει σε ύψος που δυστυχώς πλέον φοβούμαστε ότι δεν είναι αναστρέψιμο, ενώ η ρευστότητα έφτασε να είναι μηδενική.

Η συνεχής επιβολή νέων εξοντωτικών εισπρακτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης έχουν οδηγήσει τον επιχειρηματικό κόσμο σε πλήρες αδιέξοδο.

Σ’ αυτό το σκηνικό παρακολουθούμε την πολιτική ηγεσία να πελαγοδρομεί και να αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα στις πλάτες μας.

Τα επιμελητήρια της χώρας κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει με υπομνήματά μας, σε όλους τους αρμόδιους, από τον πρωθυπουργό έως τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ότι για να βγούμε από την κρίση απαιτούνται μέτρα που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία.

Αντ’ αυτού καθημερινά δεχόμαστε δυσάρεστες εκπλήξεις με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, την μη έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, τα τεκμήρια, την έξαρση του παραεμπορίου, την μείωση του αφορολογήτου, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την επιβολή φόρου επιτηδεύματος, το τέλος αλληλεγγύης, το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω της Δ.Ε.Η.,

που οδηγούν στο Τέλος της επιχειρηματικότητας.      

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικότητας, καθώς απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Είναι φανερό όμως ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παλεύουν μόνες τους έχει εξαντληθεί.

Οι αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλές.

Έχει πλέον χαθεί κάθε σταγόνα αισιοδοξίας, ότι, παρά τα σκληρά μέτρα, οι θυσίες του επιχειρηματικού κόσμου θα έπιαναν τόπο.

Δυστυχώς σήμερα στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνο αυτοί που πραγματικά ευθύνονται ή έχουν μερίδιο για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Στο στόχαστρο βρισκόμαστε όλοι.

Εμείς πάντα φωνάζαμε και φωνάζουμε

¾       Στηρίξτε την επιχειρηματικότητα

¾       Προστατέψτε την μικρή και μεσαία επιχείρηση,

¾       Μην αφήνετε το γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό κράτος να πνίγει κάθε φιλόδοξη προσπάθεια,

¾       Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για την άνθηση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μόνο μέσω αυτών, μπορεί να δοθεί διέξοδος και ανάπτυξη. 

Σ΄ αυτές τις πρωτόγνωρες οικονομικές συγκυρίες, η ανάγκη για ενότητα, συσπείρωση και κοινές δράσεις, προκειμένου να στηριχθεί ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχείρησης, που αφανίζεται, είναι περισσότερο επιβεβλημένη.   

Σε τέτοιες συγκυρίες πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011 και οι επιμελητηριακές εκλογές.

Τα μέλη μας, εφαρμόζοντας την ενότητα και συσπείρωση, πέρα από γραμμές και χώρους, κινήθηκαν σαν ένα σώμα σε αυτές τις εκλογές.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που με τίμησαν, συντασσόμενοι μαζί μου στο μοναδικό κοινό ψηφοδέλτιο που κατήλθε στον εκλογικό αγώνα, και τα μέλη μας που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, δίνοντας το στίγμα των διεκδικήσεων και ενεργειών που αναμένουν από εμάς. 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας πρέπει, και δίνει, καθημερινά τη μάχη για την στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας.

Δουλειά μας, είναι η προστασία του τοπικού εμπορίου,

 • η στήριξη της επιχειρηματικότητας,
 • Η Ανάδειξη των δυναμικών μας πεδίων,
 • Η Δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου, με την ευρεία έννοια του όρου, είτε μιλάμε για πωλήσεις αγαθών είτε παροχής υπηρεσιών όπως ο τουρισμός.

Στόχος μας είναι η εισροή ξένων κεφαλαίων στην περιοχή μας, μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, των νωπών γεωργικών προϊόντων, και λοιπών υπολογίσιμων μεγεθών για τις μικρές τοπικές κοινωνίες του νομού μας όπως η τυροκομία και μελισσοκομία, τα χυτήρια, και η κατασκευή οικοδομικών υλικών.

Το διάστημα που πέρασε αποδείξαμε έμπρακτα ότι δεν δεσμευόμασταν από κομματικές ταυτότητες ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, υπό την προϋπόθεση όμως να αναπτύσσετε σε συνεργασία, και όχι εις βάρος, άλλων επιχειρηματικών κλάδων, και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Είπαμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης φυσικού αερίου στην Πέρδικα, και πρόσφατα επαναλάβαμε, σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στην ευαίσθητη περιοχή της Σαγιάδας.

Στηρίζουμε έμπρακτα τον δυναμικό κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, διοργανώνοντας κοινές δράσεις και συγχρηματοδοτώντας ενέργειες για την προάσπισή του.

Διοργανώσαμε από κοινού με τον Σύλλογό τους ημερίδα για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό Ιχθυοκαλλιεργειών και Αειφόρος Ανάπτυξη, και ευτυχήσαμε να δούμε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που χαρακτηρίζει την περιοχή της Σαγιάδας κατάλληλη για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας.

Η στήριξη προς τους καλλιεργητές είναι δεδομένη, και θα παλέψουμε μαζί τους, με οποιαδήποτε μορφή αγώνα χρειασθεί ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και δυναμική λειτουργίας τους.

 Μέσα από την υλοποίηση διακρατικών προγραμμάτων, φιλοδοξούμε την προώθηση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και πέραν της Ιταλίας, προσεγγίζοντας νέες αγορές που θα διασφαλίσουν ένα σίγουρο μέλλον για τον κλάδο.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρούμε για την διείσδυση των νωπών αγροτικών προϊόντων σε περισσότερες αγορές, με ευνοϊκότερους όρους και προοπτικές ανάπτυξης, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά το εισόδημα των αγροτών μας.

Ο τουρισμός, που επηρεάζετε από πάρα πολλούς παράγοντες, πρέπει και πάλι να δώσει δυναμικό παρών την ερχόμενη περίοδο.

Τα πολλά μικρά καταλύματά μας, οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν για την επιβίωση της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού μας.

Η συμμετοχή του φορέα μας σε γενικές εκθέσεις κατά μήκος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ απέφεραν καρπούς.

Ιδιαίτερα η περυσινή συμμετοχή μας στην Έκθεση ελληνικών τουριστικών προορισμών στο ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συντάγματος, έδωσε μια ανάσα στον τουρισμό μας.

Η συμμετοχή μας στα διακρατικά προγράμματα IPA ADRIATIC και IPA Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013, θα μας δώσουν την δυνατότητα να πετύχουμε ακόμη περισσότερα οφέλη για τις επιχειρήσεις μας.

Παράλληλα και όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας, η υλοποίηση, μετά από πολυετή αιτήματα των επιμελητηρίων, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για ίδρυση επιχειρήσεων άμεσα κι από ένα  μόνο φορέα, είναι πλέον πραγματικότητα. 

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Ο φορέας μας οφείλει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

 • Ένα μακροπρόθεσμο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, καθώς το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον εμποδίζει τις επενδύσεις.
 • Να δοθεί έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τον κορμό του παραγωγικού ιστού.
 • την άμεση προκήρυξη απλοποιημένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα απευθύνονται στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις
 • Την προκήρυξη προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ
 • Την καλύτερη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου
 • Την διασφάλιση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων κι όχι την ασάφεια, καθυστέρηση και αμφιβολία για την αποπληρωμή των επενδύσεων.
 • Την σωστή λειτουργία του ΒΙΟΠΑΘΕ και ειδικά τώρα ενόψει των αναμενόμενων προγραμμάτων μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε αυτό.
 • Τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας – Μαυρομάτι που θα συνδέει το λιμάνι με την γείτονα χώρα δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές. Άλλωστε το Επιμελητήριο μας έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των δεσμών με την νότια Αλβανία.
 • Το Τελωνείο Μαροματίου, που παρά τις αρχικές προθέσεις και επιδιώξεις μας, κατέληξε αμφισβητούμενη η συνέχιση λειτουργίας του, που τελικά επιτεύχθηκε με την καθοριστική συμβολή του Βουλευτή μας κου Χρήστου Κατσούρα.

Ø              Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η προσπάθειά μας, για την δημιουργία υποδομών, και εργαλείων ανάπτυξης, είναι συνεχής.

Και στο σημείο αυτό θα επαναλάβω όπως κάθε χρόνο, ότι κι αν δημιουργήσουμε, όσα κι αν ετοιμάσουμε, δεν θα αξίζουν, και δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αν εμείς, που είμαστε οι αποδέκτες των ενεργειών αυτών, δεν κινητοποιηθούμε, και δεν τα εκμεταλλευθούμε.

Φίλες και Φίλοι,

Όπως τονίζουμε κάθε χρόνο, Καλούμαστε όλοι μας να διαμορφώσουμε προοπτικές, ώστε το Επιμελητήριο να συνεχίσει να είναι πραγματικά αρωγός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Όπως αντιλαμβάνεσθε και το 2012 θα πρέπει να δώσουμε νέες μάχες για την επιβίωσή μας.

Εμείς βέβαια θα τις δώσουμε, όπως κάθε χρόνο, και αισιοδοξούμε ότι θα τις κερδίσουμε.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και ειδικά τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Σαγιάδας κο Διογένη Λιούτση, τον Δήμαρχο Φιλιατών κο Μηνά Παππά και τον Διευθυντή ΔΕΗ Ηγουμενίτσας κο Σπύρο Μπότο.

Εύχομαι, το νέο έτος, να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας δημιουργικής, και παραγωγικής χρονιάς σε όλους μας.

Εύχομαι επίσης να εκπληρώσει τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις προσωπικές επιθυμίες σας.

Να επιτευχθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο οι στόχοι σας, και πάνω από όλα, να είστε Υγιείς.

Σας ευχαριστώ.

Εκ της Διοικήσεως

Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας