ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ

igmdimarxeio

igmdimarxeioΣε σύσκεψη στην έδρα της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, την οποία συγκάλεσε η Γ.Γ κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Σπύρος Κώστας.

Θέμα της σύσκεψης υπήρξε η οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπρόσωποι των Δήμων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων, του ΣΔΟΕ, καθώς και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλη την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον ζημιογόνος  σε οικονομικό επίπεδο, με παράλληλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το σύνολο των φορέων συμφώνησαν ότι η αύξηση των ποσοστών της παράνομης υλοτομίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση, που έχει επιπτώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Ως προς την καταπολέμηση του προβλήματος, αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός κοινού πεδίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων, των δημοσίων υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης, για να προστατευθούν τα δάση από παράνομες ενέργειες.

 Για το λόγο αυτό, συμφωνήθηκε η διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Δασαρχεία, ΣΔΟΕ κλπ) στις εισόδους των πόλεων και σε κομβικά σημεία, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο κάθε Δήμος, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κάποιο φαινόμενο παράνομης υλοτομίας εντός διοικητικών του ορίων, όπως αποφασίστηκε, οφείλει να προβεί σε αναφορά στις αρμόδιες αρχές, ενώ όταν υπάρχει αίτημα για ξυλεία που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών ενός νοικοκυριού, αυτό θα εγκρίνεται άμεσα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, σε συνεργασία με το Δασαρχείο.