Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο Υδροηλεκτρικό φράγμα στον Καλαμά

kalamas

kalamas– Μετά από Λαϊκή Συνέλευση που έγινε την Κυριακή 16/3/2014 στο Παλιοχώρι

Μετά από Πρόσκληση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Γολάς και Παλαιοχωρίου του Δήμου Φιλιατών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/3/2014 στο Παλιοχώρι, Λαϊκή Συνέλευση με την συμμετοχή αρκετού κόσμου από τα τριγύρω χωριά. Στην αρχή ο Πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Γολάς κ. Σοκόλης καλωσόρισε τον κόσμο και έκανε σύντομη ενημέρωση.  

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσιος και οι τρείς  αντιδήμαρχοι από τον Δήμο Φιλιατών (Σωτηρίου, Μπεράτης,  Βλάχος),  οι οποίοι ενημέρωσαν για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Δήμου και για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που εξέδωσε η ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Στην συνέχεια εκπρόσωποι από την ομάδα πολιτών (Αλεξίου, Φώτσης, Δημητρίου) έκαναν τοποθετήσεις για το ιστορικό, τις συνέπειες του έργου και για τις παραπέρα ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κόσμος της περιοχής.

Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος  με ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκ μέρους πολιτών και κατοίκων της περιοχής. Την συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων εξέφρασαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε Ψήφισμα και αναδείχτηκε Συντονιστική Επιτροπή  ενάντια στο Υδροηλεκτρικό φράγμα στον Καλαμά, (στην οποία συμμετέχουν εκτός από πολίτες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και  οι τρεις Πρόεδροι των Τ.Κ. Γολάς, Παλιοχωρίου και Κοκκινιάς), η οποία θα αναλάβει την υπόθεση της καλύτερης ενημέρωσης και οργάνωσης του κόσμου  της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την αγωνιστική του κινητοποίηση για την αποτροπή του καταστροφικού αυτού έργου για το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων της περιοχής.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συγκεντρωμένοι σήμερα 16/3/2014, στο Παλιοχώρι Φιλιατών, ανταποκρινόμαστε σε πρόσκληση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Γολάς και Παλαιοχωρίου του Δήμου Φιλιατών, για να αποφασίσουμε τις παραπέρα ενέργειές μας στο ζήτημα της κατασκευής Υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στον Καλαμά στην περιοχή μας.

1. Διακηρύσσουμε για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη απόφασή μας να υπερασπιστούμε την ποιότητα της ζωής μας, αντιστεκόμενοι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ακύρωση αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής μας.

2.  Λέμε «ΟΧΙ» στην τυχοδιωκτική αντίληψη εκμετάλλευσης του Καλαμά, λέμε «ΟΧΙ» στην διαστρέβλωση της έννοιας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της αειφορικότητας, λέμε «ΟΧΙ» στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας από την διορισμένη εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ως ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.  

3.  Λέμε «ΝΑΙ» στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ, όπως πραγματικά μικρών ΥΗΕ, μετά από συνολική, οικολογική θεώρηση του Καλαμά και σωστό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων, με ουσιαστική αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και διασφάλιση πραγματικών οικονομικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.

4. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, μαζί και περιφρόνηση για την στάση και τις ενέργειες της Γ. Γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και των υπηρεσιακών συνεργατών της και τους καλούμε να ανακαλέσουν την σχετική ΑΕΠΟ

5. Δηλώνουμε ότι, αν δεν ανακληθεί η  ΑΕΠΟ, θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας καθώς και ότι μετά την προσδοκώμενη δικαστική μας δικαίωση, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις αστικές ευθύνες που ανέλαβε με τις πράξεις του.

6.  Θεωρούμε θετική την στάση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών για την στήριξή του.

7.  Καλούμε όλους τους συμπολίτες, που νοιάζονται για τον Καλαμά, σε συσπείρωση  και εγρήγορση και σε συνεργασία με τα κινήματα συμπολιτών για τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου.

8.  Αναδεικνύουμε Συντονιστική Επιτροπή που θα αναλάβει την υπόθεση της καλύτερης ενημέρωσης και οργάνωσης του κόσμου  της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την αγωνιστική του κινητοποίηση για την αποτροπή του καταστροφικού αυτού έργου για το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων της περιοχής.