Κάθειρξη 85 ετών για τη δολοφονία του Μ. Ζαμπάτη

MARINOS XAMPATHSΠοινή κάθειρξης 85 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 56χρονο Αλβανό που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην δολοφονία του λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στην Κέρκυρα και στην αίθουσα του δικαστηρίου ζωντάνεψαν τα εφιαλτικά γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας, τον Απρίλιο του 1997, όταν σκάφος του Λιμενικού καταδίωκε ταχύπλοο αλβανικής συμμορίας.

Κατά την καταδίωξη οι Αλβανοί άρχισαν να πυροβολούν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 25χρονος Μαρίνος Ζαμπάτης, που υπηρετούσε στο κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμενικού.

Ο κατηγορούμενος, ένας από τρεις, είχε θεωρηθεί ύποπτος και πριν 17 χρόνια για συμμετοχή του στο επεισόδιο αλλά όταν το 1997 προσήχθη και ανακρίθηκε από τις λιμενικές αρχές δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία και αφέθηκε ελεύθερος.

Στη συνέχεια, μετά από βεβαιώσεις μαρτύρων εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος του από τον Ανακριτή Κέρκυρας και ο 56χρονος συνελήφθη το Νοέμβριο 2013 στην Κακαβιά, όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα και να έρθει στη χώρα μας.

Δεκαεπτά χρόνια λοιπόν μετά το χαμό του 25χρονου, αποδόθηκε δικαιοσύνη.