Σύγκρουση βουλευτών για το ΤΕΙ

tei igoumenitsas
tei igoumenitsasΠροβληματισμό και απογοήτευση προκάλεσε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 
Κι αυτό γιατί το σχέδιο παραπέμπει για το μέλλον, με χρονικό ορίζοντα το νωρίτερο το 2022, τη λειτουργία του Τμήματος Διαπολιτισμικής επικοινωνίας με έδρα την Ηγουμενίτσα. Μέχρι τότε το σχέδιο προβλέπει ότι οι καθηγητές του Τμήματος θα ενταχθούν σε άλλες σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου, αφήνοντας στην ουσία το υπό δημιουργία τμήμα χωρίς ακαδημαϊκό προσωπικό και λοιπό προσωπικό αλλά και χωρίς υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό αφού ειδικά για το τμήμα της Ηγουμενίτσας προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός του θα μεταφερθεί σε αλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα καθορίσει το Πανεπιστήμιο. 
Την εξέλιξη αυτή χαρακτήρισε “ταφόπλακα” για το τμήμα της Ηγουμενίτσας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιογιακας. 
Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι “διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι το τμήμα θα κλείσει”, υπόσχεται βελτιωτικές αλλαγές πριν την ψήφιση του σχεδίου στη Βουλή και προκαλεί τον κ. Γιογιακα να υπερψηφίσει το σχέδιο.
Δήλωση Μάριου Κάτση για το Πανεπιστήμιο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και το ΤΕΙ Ηπείρου:

Το σ/ν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που βγήκε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση, διαψεύδει παταγωδώς όσους για μήνες τώρα, στοιχιμάτιζαν την απουσία του Νομού Θεσπρωτίας από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ίδρυση και νομοθέτηση του τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, ενός τμήματος Πανεπιστημιακού επιπέδου, αποτελεί το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση που υλοποιεί η Κυβέρνηση για τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Το Υπουργείο διένυσε ήδη τη μισή απόσταση νομοθετώντας το. Τώρα είναι η σειρά των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, προκειμένου να αποφασίσουν τη βέλτιστη λειτουργία του νέου Τμήματος από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος καθώς και τους όρους της μετάβασης στη νέα εποχή.  Η διαβούλευση είναι ανοικτή, το Υπουργείο Παιδείας επίσης και η συνδρομή όλων απαραίτητη.

Η ΝΔ ωστόσο και ο βουλευτής της, κατώτεροι των περιστάσεων δεν φαίνεται μαθαινουν από τα λάθη τους. Συνεχίζουν την χαιρέκακη καταστροφολογία και συνεχώς διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Ας απολογηθούν πρώτα οι ίδιοι που το κόμμα τους, ανεξαρτήτως προσώπων,  δημιουργούσαν τμήματα στα χαρτιά όπως το Οπτικής και Οπτομετρίας, όταν καταργούσαν σχολές και συγχώνευαν τμήματα(Ιχθυοκομείας, Ξένων Γλωσσών), και όταν ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέλυε εν μια νυκτί καθηγητές και διοικητικούς  υπαλλήλους των ΑΕΙ. 

Η πλήρης ένδεια επιχειρημάτων, καταμαρτυρά την αδυναμία της να αρθρώσει πολιτικό λόγο με όραμα και έχει καταντήσει πλέον ένα συρρικνούμενο κόμμα διαμαρτυρίας ακροδεξιού λαϊκισμού. Αλήθεια, η ΝΔ έχει πρόγραμμα για την Παιδεία ή το αποκρύπτει εσκεμμένα γιατί είναι το ίδιο με της Κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζελου;

Υγ. Αν μέχρι το πέρας της διαβούλευσης και κατά τη νομοθέτηση γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις, δεσμεύεται ο συνάδελφος ότι θα το ψηφίσει ανεξαρτήτως τι θα κάνει το κόμμα του;

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

«Σήμερα προαναγγέλθηκε ο θάνατος του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα. Με παράπλευρες απώλειες τους διδάσκοντες και τους φοιτητές.

Οι πρώτοι θα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ του τμήματος στο οποίο θα μεταφερθούν υποχρεωτικά από την επόμενη χρονιά και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο οποίο θα εξακολουθούν να διδάσκουν.

Οι φοιτητές θα βιώνουν τα επακόλουθα ενός σταδιακού μαρασμού πριν το λουκέτο.

Η δημιουργία του νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, αν και όταν το αποφασίσει η Σύγκλητος, με προϋποθέσεις που παραμένουν άγνωστες.

Έτσι ο Υπουργός δε δεσμεύεται σε τίποτα και αρκείται να μοιράζει ψεύτικες ελπίδες.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τη δημιουργία του νέου τμήματος μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εξέλιξη του σημερινού.

Υπάρχει και έτοιμη πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών, και εξασφαλισμένο το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού.

Γι’ αυτό και το νέο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας πρέπει να ιδρυθεί την 1-10-2018.

Ο Υπουργός, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου και ο τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης πρέπει να λογοδοτήσουν για την εξέλιξη αυτή, πρώτα στους φοιτητές και τους διδάσκοντες, κι έπειτα στην κοινωνία της Ηγουμενίτσας.».