Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

10-12-09 19:26:55

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 

Η θέση του Συλλόγου μας για καθαίρεση και απομάκρυνση των άχρηστων αναχωμάτων δικαιώνεται σήμερα και από τις πρόσφατες πλημμύρες και καταρρίπτεται πλέον με τον πιο καταλυτικό τρόπο η θέση εκείνων που αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους.

 

Τα αναχώματα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πλημμύρες, διότι περιόρισαν τη Λίμνη κατά 6.000 στρέμματα που αντιστοιχεί στο 27% της επιφάνειάς της, μειώνοντας σημαντικά την υδροχωρητικότητά της.

 

Απέκοψαν την επικοινωνία της με τις καταβόθρες, αλλά και τις αμφίδρομες πηγές του Μιτσικελίου. Οι πηγές λειτουργώντας αντίστροφα, θα οδηγούσαν τα πλημμυρικά ύδατα στον υπόγειο ορίζοντα, αποθηκεύοντάς τα για το καλοκαίρι.

 

Οι ζημίες και η ταλαιπωρία των κατοίκων θα αποφεύγονταν εάν οι Διοικούντες εφάρμοζαν το Διαχειριστικό Σχέδιο της Παμβώτιδας, το οποίο επίσης προτείνει την καταστροφή των αναχωμάτων.

 

Ο Σύλλογός μας, αποβλέποντας στην αποκατάσταση του Οικοσυστήματος, αγωνίζεται για την απομάκρυνση των αναχωμάτων και για την οριοθέτηση της Λίμνης στα φυσικά της όρια, αντιμαχόμενος την ακαταλόγιστη άρνηση της Διοίκησης.

 

Τώρα που η Παμβώτιδα με τις πλημμύρες της μας προειδοποίησε και έστειλε μήνυμα για τον απαιτούμενο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, τώρα που έδειξε και υπερέβη τα φυσικά της όρια, τα οποία αμφισβήτησαν εσχάτως οι Διοικούντες, ελπίζουμε ότι θα τους συνετίσουν οι καταστροφές που προκάλεσαν στους συμπολίτες μας. Καιρός είναι πλέον αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους να σεβαστούν την φύση και την κατακραυγή του κόσμου και να προβούν άμεσα στην λήψη μέτρων (απομάκρυνση των αναχωμάτων, καθαρισμό και διάνοιξη των καταβοθρών και των τάφρων απορροής, μερική αποκατάσταση λίμνης Λαψίστας), ώστε να λειτουργήσει ομαλά το οικοσύστημα.

 

Ο Σύλλογός μας τον Φεβρουάριο του 2007 με πρόταση – αίτημα προς τον τότε Περιφερειάρχη κ. Πανοζάχο εζήτησε την ένταξη στο Δ’ Κοινοτικό Πρόγραμμα την κατασκευή έργων για την αποκατάσταση του Οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, τα οποία θα αποκαθιστούσαν την απολεσθείσα (από την ανύψωση του βυθού, από τα αναχώματα και τα μπαζώματα) υδροχωρητικότητα, η οποία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια κυβικών μέτρων. Ο κ. Πανοζάχος αδιαφόρησε. Ελπίζουμε σε θετική αντιμετώπιση από τον νέο Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Ίδομεν.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρχονται βροχές, έρχονται μπόρες

2010-12-09 17:58:33

 

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 10.12.2010 με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες (που θα φθάνουν στα πελάγη τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ), καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια που θα πέσουν αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

 

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

 

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής 10.12.2010 στα βόρεια και από το απόγευμα στα δυτικά.

 

Ιδιαίτερα στην Αττική προς το μεσημέρι της Παρασκευής 10.12.2010, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές, άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 8 και πιθανώς πρόσκαιρα και 9 μποφόρ, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά.Από το βράδυ της Παρασκευής 10.12.2010, τα φαινόμενα στην Αττική θα εξασθενίσουν και θα εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του Νομού.

 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (κυρίως στα βόρεια). Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου 11.12.2010.

 

Το Σάββατο 11.12.2010, στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπονται χιονόνερο ή χιόνι και τοπικές καταιγίδες. Στις περιοχές της Λήμνου, των Σποράδων, της Εύβοιας, των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

 

 

 

Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται εξασθένιση των ανέμων και από τη νύχτα εξασθένιση των φαινομένων.

 

 

 

 

Στο νομό Πρέβεζας

2010-12-08 17:59:09

 

ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

 

Σοβαρά κρίνονται τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο του νομού, από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Μετά τις οδηγίες του Νομάρχη κου Β. Ιωάννου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πρέβεζας και καταγράφηκαν οι σημαντικότερες ζημιές, για τις οποίες υπάρχουν κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια και οι οποίες είναι στα παρακάτω τμήματα:

 

-Τμήμα της 5ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Αγιά προς Πέρδικα, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Βρυσούλα προς Άνω Ρευματιά, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Πολυστάφυλλο προς Άσσο, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

Τμήμα της 10ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας από Άσσο προς Μελιανά και όρια Νομού, που έχουν σημειωθεί τοπικά κατολισθήσεις των ανάντη πρανών της οδού.

 

Προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης των ζημιών, με έγγραφο της Νομαρχίας ζητήθηκε η συνδρομή του ΙΓΜΕ, για την σύνταξη εδαφολογικών μελετών και εκθέσεων, προκειμένου να καθοριστεί επακριβώς τα μεγέθη των απαιτούμενων εργασιών. Παράλληλα, μηχανήματα της Νομαρχίας, αλλά και ιδιωτικά, τα οποία μισθώνονται κατά περίπτωση, έχουν προχωρήσει σε καθαρισμούς των δρόμων, άρση των καταπτώσεων, ενώ τοποθετούνται και σχετικές σημάνσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς παρά τους καθαρισμούς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν νέες καταπτώσεις βράχων ή μπαζών τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου, ενημέρωσε ήδη τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κα Γεωργακοπούλου για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και για την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών μόνο στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Ο κος Βασίλης Ιωάννου δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι αν κάποιος αναλογισθεί τα προβλήματα που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε γειτονικούς νομούς, όπως τα Ιωάννινα, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι οι υποδομές στο νομό μας (δρόμοι, πλημμυρικές ζώνες, αναχώματα, κλπ) άντεξαν και οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι περιορισμένες. «Ελπίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Ιωάννου, «οι ζημιές να σταματήσουν εδώ και να μην συνεχισθούν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα σταματήσουν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση και για όσο διάστημα εμείς έχουμε την ευθύνη, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκαθιστούμε τις ζημιές και κυρίως να προχωρούμε στις κατάλληλες σημάνσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν κίνδυνοι στην κυκλοφορία»

 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α Πρέβεζας

 

 

 

 

Καστοριά

2010-12-07 21:33:10

 

Υπό μελέτη η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ιταλία

 

 

 

Προκαταρκτική μελέτη για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, θα περνά από τη Δυτική Μακεδονία και μέσω της Αλβανίας θα καταλήγει στα παράλια της Αδριατικής διενεργεί η κοινοπραξία TAP που υποστηρίζεται από τους μετόχους Statoil (Νορβηγία), EGL (Ελβετία) και Ε.ΟΝ Ruhrgas (Γερμανία). Ο αγωγός θα μεταφέρει το αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Οι μελετητές ξεκίνησαν επαφές με τοπικούς φορείς προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε περιοχή, τις γεωλογικές της ιδιαιτερότητες, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους αναδασμούς και τις επεκτάσεις πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν ήδη τη νομαρχία Καστοριάς, ώστε να ενημερωθούν και τα μέχρι στιγμής σενάρια για τη διαδρομή του αγωγού είναι δύο. «Το πρώτο προβλέπει τη χάραξή του από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Πέλλας, της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Διποταμίας Καστοριάς, ενός χωριού που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια χάραξη παράλληλη σχεδόν με την Εγνατία Οδό, μέσω δηλαδή της Βέροιας, της Κοζάνης, της Σιάτιστας, της Καστοριάς και της Διποταμίας», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πολιτικός μηχανικός της νομαρχίας Καστοριάς, Στέλιος Κοτσάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού γνωμοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προταθεί η λύση που θα έχει τις λιγότερες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία του αγωγού, συνολικού μήκους 520 χιλιομέτρων, ο κ. Κοτσάκος επισήμανε πως θα έχει διάμετρο ένα μέτρο και θα τοποθετηθεί σε βάθος ενός μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους. Η δυναμικότητά του θα είναι δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο, ποσό που εκτιμάται ότι θα παρέχει επαρκή ενέργεια σε τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού στα είκοσι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Προβλέπονται τέλος, δύο σταθμοί συμπίεσης φυσικού αερίου, ο ένας κοντά στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος στις ακτές της Αλβανίας. Μιλώντας για τη σημασία της δημιουργίας του αγωγού ο νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο. «Σε αντίθεση με την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Πτολεμαϊδα που διαθέτουν τηλεθέρμανση, η Καστοριά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της θέρμανσης καθώς βιώνει τον χειμώνα οκτώ με εννέα μήνες το χρόνο. Άλλωστε η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και να ελαφρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά του νομού», προσθέτει. Π. Γιούλτση

 

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

Ολιγόλεπτο video από τις καταστροφές στον Αχέροντα

2010-12-04 21:01:05

 

Για δείτε το video κάντε κλικ εδώ

 

 

 

 

Πλημμύρισε ο Αχέροντας

2010-12-04 12:16:44

 

Εξ’ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, έντονα προβλήματα παρουσιάζονται σήμερα στην περιοχή του ποταμού Αχέροντα στο Νομό Θεσπρωτίας ο οποίος πλημμύρισε, ενώ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ξέσπασε και ανεμοστρόβιλος. Τα παραπάνω έχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν καταστήματα, οικίες αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες στις περιοχές της Γλυκής, Ποταμιάς, Ξηρολόφου και Γαρδικίου. Μεγάλη είναι και η καταστροφή του φυσικού τοπίου, αφού στην ένταση του ανεμοστρόβιλου υπέκυψαν αιωνόβια πλατάνια.

 

Τα φαινόμενα συνεχίζονται.

 

Στην περιοχή βρίσκονται τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της Ν.Α. Θεσπρωτίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Γ. Δρίκο αλλά και ο Αντινομάρχης Θεσπρωτίας κ.Παν. Γκάτζιας και ο Δήμαρχος Αχέροντα Θ. Παππάς.

 

 

 

 

Λίμνη Εγνατία!

2010-12-01 11:06:57

 

Η μεγάλη βροχόπτωση που έπληξε την Ήπειρο είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα κομμάτι της Εγνατίας Οδού στον κόμβο της Πεδινής προς Ηγουμενίτσα.

 

Οι δυο λίμνες που δημιουργήθηκαν από την μεγάλη νεροποντή αριστερά και δεξιά του δρόμου υπερχείλισαν και από τα δυο ρεύματα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με δυσκολία.

 

Συνεργεία της Εγνατίας προσπαθούν με κατασκευή αναχωμάτων να εμποδίσουν κι άλλα νερά να πλημμυρίσουν το οδόστρωμα!

 

 

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΓΑΣ

2010-11-29 21:37:47

 

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ !

 

 

 

Σας προσκαλούμε σε αγώνα για να προφυλάξουμε την ευημερία του τόπου μας.

 

Η επικείμενη διέλευση του αγωγού φ.α. ITGI ανάμεσα στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και Πάργα Πρέβεζας και κυρίως η εγκατάσταση εργοστάσιου συμπίεσης θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία και στη ζωή του τόπου και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης.

 

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ότι:

 

– Τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ περί μη βλαβερών συνεπειών των εγκαταστάσεων Φ.Α. δεν μας πείθουν (φυλλάδιο ενημέρωσης της Ε.Α.Δ. Πάργας, συνημμένο).

 

– Ο αγωγός φ.α. είναι TRANSIT δηλαδή δεν θα τροφοδοτήσουν τα σπίτια μας !

 

– Δεν θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, τα εργοστάσια θα χρειαστούν μόνο μια ντουζίνα εξειδικευμένους τεχνικούς. .

 

-Προβλέπονται με το ΙΤGI να γίνει και αγωγός διπλής ροής και ο αγωγός South Stream να ακολουθήσει την ίδια πορεία με άλλο εργοστάσιο συμπίεσης στην ίδια θέση.

 

Όλα αυτά σε μια περιοχή που ευημερεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τις όμορφες απόμερες παραλίες.

 

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας, και στην φτωχή Ήπειρο η μόνη περιοχή που δέχεται μαζικό τουρισμό (η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων, μιας και το γεωργικό εισόδημα – ελαιόλαδο – έχει καταρρεύσει) είναι αυτή μεταξύ Σύβοτα και Πάργα και τώρα ετοιμάζονται να την θυσιάσουν στον βωμό της δήθεν ανάπτυξης με ΤΟΥΣ αγωγούς και τα εργοστάσια…

 

Η θερμοκρασία της περιοχής θα ανεβεί και οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να κάψει όλη την καταπράσινη περιοχή μας και αλήθεια ποιος θα έρθει να κάνει διακοπές κοντά στα εργοστάσια αερίου;

 

Άμα δεχτούμε τώρα αυτό το έργο το μέλλον μας θα είναι εφιαλτικό!

 

Αυτό για την περιοχή μας δεν είναι ανάπτυξη, είναι δολοφονία!

 

Χρειαζόμαστε δυναμική στήριξη για να αποτρέψουμε το μαρασμό του τόπου μας !

 

 

 

Δηλώστε την στήριξη σας στέλνοντας ένα e-mail σε αυτή τη διεύθυνση:

 

againstpipelines@gmail,com

 

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να σας ενημερώνουμε άμεσα για εξελίξεις και δράσεις για να συμμετάσχετε ενεργά.

 

Είμαστε στο παρά πέντε για τις οριστικές αποφάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε δυναμικά για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε την καταστροφή της ευημερίας μας.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΓΑΣ

 

 

 

 

 

Και για την ιστορία…

 

 

 

Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα

 

συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο

 

αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006). Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει

 

στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού

 

συμπίεσης φυσικού αερίου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ

 

η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της

 

κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τις

 

ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

 

Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων εδώ και καιρό έχουνε εκφράσει

 

την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού

 

αερίου στην περιοχή τους, με Δημοψήφισμα στις 10/08/08 και με τις

 

τελευταίες αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και ψηφίσματα Γενικών

 

Συνελεύσεων .

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις 22/09/2008 αποφάσισε: “Δεν επιθυμεί

 

και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης φυσικού

 

αερίου και τη διέλευση του αγωγού στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας

 

και συγκροτεί επιτροπή αγώνα”.

 

Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Αγώνα Πάργας στον Αντιπρόεδρο της

 

Κυβέρνησης η ΔΕΠΑ δήλωσε ότι <<η προτεινομένη (…) χάραξη δεν διέρχεται

 

από τα διοικητικά όρια του δήμου Πάργας>> (18/05/10) και στις

 

17/09/2010 εγκρίθηκε, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η προμελέτη

 

περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού που

 

ορίζει το Βαρικό και την Ομπρέλα 2 ως θέσεις εγκατάστασης του

 

σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα.

 

Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την

 

ακτή και τη θέση Ομπρέλα 2.

 

Και οι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας

 

Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της

 

Πρέβεζας.

 

Η απόφαση κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσπρωτίας και

 

Πρέβεζας, αφού υπάρχει μικρό τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τα

 

διοικητικά όρια της Αγιάς.

 

 

 

Στις 19/11/2010 συνεργεία τοπογράφων της εταιρίας Ποσειδών Α.Ε μετρούσαν τις εκτάσεις στο Βαρικό

 

 

 

 

Καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού Πρέβεζας

2010-11-29 21:29:44

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΖΗΜΙΕΣ

 

Βασίλης Ιωάννου: «Πολλές οι ζημιές αλλά θα παραδώσουμε το οδικό δίκτυο του νομού μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση»

 

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Νομού. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας δόθηκαν σχετικές οδηγίες και άμεσα κλιμάκια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προχώρησαν σε αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών αλλά και στην εκπόνηση μελετών ώστε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης.

 

Την Δευτέρα το πρωί ο Νομάρχης, κος Βασίλης Ιωάννου, επικεφαλής του κλιμακίου, επισκέφτηκε περιοχές με έντονα προβλήματα, στους Δήμους Λούρου και Θεσπρωτικού και διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Συγκεκριμένα ο Νομάρχης επισκέφτηκε την 8η επαρχιακή οδό στην περιοχή της Άνω και Κάτω Ρευματιάς, όπου καταγράφονται έντονα φαινόμενα καθιζήσεων και καταπτώσεων του επαρχιακού οδικού δικτύου με κίνδυνο, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους μηχανικούς, να κλείσει ο δρόμος. Προβλήματα διαπιστώθηκαν επίσης στην 10η επαρχιακή οδό και σε κλάδους αυτής (περιοχές Παπαδάτων, Μελιανών, κλπ) και δόθηκαν σχετικές οδηγίες για την σήμανση των οδών προκειμένου να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα και μέχρι της αποκατάστασής τους.

 

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, ο Νομάρχης απέστειλε επιστολή στη Γενική Γραμματέα Ηπείρου κα Δ. Γεωργακοπούλου Μπάστα, αναφέροντας τις ζημιές και καταθέτοντας παράλληλα αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση. Την ίδια ημέρα ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας, στο οποίο συμμετείχε και ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου, για τις ζημιές που υπήρξαν και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

 

Ο κος Βασίλης Ιωάννου δήλωσε, μετά το πέρας της επιθεώρησης του οδικού δικτύου: «Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν, όπως διαπιστώσαμε, σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό, εθνικό αλλά και βασικό δίκτυο του νομού. Μεγάλες ζημιές είχαμε στην 5η επαρχιακή οδό, στην 8η και στην 10η και σε κλάδους αυτών των επαρχιακών οδών. Σήμερα, μετά από οδηγίες μας, κλιμάκια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν επισκεφτεί όλα τα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα, καταγράφονται οι ζημιές, και εκπονούνται μελέτες προκειμένου άμεσα να δοθούν όλοι οι δρόμοι προς χρήση. Θα επιχειρήσουμε, παρά το ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μήνα της θητείας μας να κάνουμε ότι το καλύτερο ώστε το οδικό δίκτυο του νομού να παραδοθεί σε καλή κατάσταση. Ενημέρωσα τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου για τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ σύντομα θα της αποστείλω και αναλυτικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών. Ευελπιστώ ότι θα τύχουμε έκτακτης χρηματοδότησης για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Όλοι διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες ζημιές, αφού είναι γνωστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν το νομό και την περιφέρειά μας, και τα οποία έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές βροχές. Απ’ ότι διαπιστώθηκε, οι υποδομές μας στο σύνολό τους άντεξαν, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και τα προβλήματα τα οποία καταγράφουμε. Όπως έχουμε δεσμευτεί, μέχρι τα τέλη του χρόνου να παραδώσουμε το νομό μας σε ετοιμότητα και όλες τις υποδομές μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.»

 

Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Πρέβεζας

 

 

 

 

 

 

ΓΓΠΗ: Συνεδρίαση για το ΧΥΤΥ

2010-11-29 19:21:46

 

 

Σε διαβούλευση με τους νέους αυτοδιοικητικούς τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

 

 

Το τεύχος της μελέτης που αφορά την επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) στην Ήπειρο παρουσίασε η μελετητική ομάδα στα μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (29/11/10) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας.

 

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής μετέφερε προς τα μέλη της, τη βούληση και οδηγία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σύμφωνα με την οποία πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την Επιτροπή να τεθεί η μελέτη σε διαβούλευση και να παρουσιαστεί στις νέες αυτοδιοικητικές πρωτοβάθμιες και περιφερειακές αρχές της περιοχής.

 

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη προκειμένου να παρουσιαστούν στις αυτοδιοικητικές αρχές τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να δημιουργηθεί έτσι η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές η μεθοδολογία επιλογής των χώρων, τα κριτήρια αποκλεισμού και επιλεξιμότητας των περιοχών που μπορούν να υποδεχθούν τις συγκεκριμένες υποδομές καθώς και τα σενάρια χωροθέτησης που προκύπτουν ανάλογα με την κεντροβαρικότητα των θέσεων και τα κόστη λειτουργίας και μεταφόρτωσης.

 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρευρέθησαν και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

 

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στη μελετητική ομάδα για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

 

 

 

 

 

ΓΓΠΗ: Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία

2010-11-29 19:16:58

 

 

Επιφυλακή και επαγρύπνηση για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

 

 

 

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα έδωσε κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Δημοσίων Έργων, και Δ.Ε.Σ.Ε.) να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από τα έντονα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ηπείρου.

 

Υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας επισκέφθηκαν από το περασμένο Σάββατο που δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, τα δημοτικά διαμερίσματα Μουζακαίων και Δαφνούλας του Δήμου Παμβώτιδας του Ν. Ιωαννίνων και εξέτασαν επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, το Νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, το δήμαρχο Παμβώτιδας Β. Πήχα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Δ/ντη της «Εγνατία Οδό Α.Ε.» καθώς και με το Δ/ντη του ΙΓΜΕ για να εξετασθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου και η παροχή, όπου χρειαστεί, άμεσης βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί και έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.