Χότκοβα ή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς…

 

2011-01-04 22:15:32

 

Γράφαμε στις 25-10-2010 (http://www.vdella.com/newsdesk_info.php?newsPath=209_179_182&newsdesk_id=724) πως η φύση δεν περιορίζεται… και πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα άλυτο πρόβλημα… προσπαθώντας να εφιστήσουμε την προσοσχή κάποιων στο αρδευτικό έργο που γίνεται στη Χότκοβα…

 

Δύο μήνες μετά, συνάδελφοι από την Αθήνα… ασχολήθηκαν και αυτοί με το θέμα..

 

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ από τη REAL.GR με τίτλο “Χάθηκε μια λίμνη στη Θεσπρωτία” και αναρωτιόμαστε γιατί οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες κάποιων σ’ αυτόν τον τόπο εκφράζονται επιλεκτικά και κατά βούληση!

 

————————————————–

 

Χάθηκε μια λίμνη στη Θεσπρωτία

 

3/1/2011 2:45:00 μμ

 

Μία κατεστραμμένη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στη χώρα μας από την Ηγουμενίτσα:

 

 

 

πρόκειται για τον υγρότοπο της Λιμνοπούλας Παραμυθιάς, όπου εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αρδευτικού έργου Χότχοβας Θεσπρωτίας.

 

 

 

«Καταστράφηκε μία λίμνη. Τα πουλιά ήδη μετακόμισαν», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Θόδωρος Κομηνός, ο οποίος ετοιμάζεται να καταγγείλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσει αποκατάσταση του υγροτόπου.

 

 

 

Η νομαρχία Θεσπρωτίας, από την πλευρά της, τονίζει πως «οι περιβαλλοντικοί όροι τηρούνται μέχρι κεραίας» και ότι, αντιθέτως, με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο υγρότοπος θα αναβαθμιστεί.

 

 

 

Το έργο, το οποίο γίνεται για λογαριασμό της νομαρχίας Θεσπρωτίας, περιλαμβάνει την «κατασκευή αρδευτικού δικτύου, με σύστημα κλειστών αγωγών υπό πίεση, σε έκταση 3.100 στρεμμάτων».

 

 

 

Μπάζωσαν τον υγρότοπο

 

 

 

Ωστόσο, οι εργασίες κατασκευής δεν έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περιβαλλοντική μελέτη και στερούν χιλιάδες ζώα και πουλιά από το καταφύγιό τους, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 

 

 

«Η Λιμνοπούλα είναι ένα υγρό λιβάδι που πλημμυρίζει περιοδικά. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στάσεις διατροφής, ξεκούρασης και διαχείμασης για χιλιάδες υδρόβια πουλιά, με μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με την έκταση», τονίζει ο δασολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρήγας Τσιακίρης.

 

 

 

Στην «καρδιά» αυτού του υγρότοπου κατασκευάστηκε ταμιευτήρας με βάθος αρκετών μέτρων -αντίθετα με αυτά που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ο οποίος δεν αποτελεί πλέον κατάλληλο ενδιαίτημα για τα περισσότερα είδη υδρόβιων πουλιών που χρειάζονται ρηχές εκτάσεις για να τραφούν.

 

 

 

Επιπλέον, «με το υλικό των εκσκαφών μπαζώσανε και ό,τι απέμεινε από τον υγρότοπο, καταστρέφοντάς τον συνολικά», λέει ο ίδιος. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έκταση 470 στρεμμάτων ανατολικά του ταμιευτήρα θα έπρεπε να διατηρηθεί ως υγρολίβαδο.

 

 

 

«Πρόκειται κυριολεκτικά για μία “τρύπα στο νερό”, για την οποία κατασπαταθήληκαν δημόσιοι πόροι, αφού τα χρήματα που επενδύονται δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις τσέπες ούτε του κράτους ούτε των τοπικών κατοίκων», υποστηρίζει ο Ρ. Τσιακίρης.

 

 

 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε επανειλημμένα παρέμβει με επιστολές της, ενώ πρόσφατα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ.

 

 

 

Για «ολοκληρωτική και σκανδαλώδη καταστροφή του υγρότοπου» κάνει λόγο και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης.

 

 

 

Η περιοχή της Λιμνοπούλας δεν περιλαμβάνεται σήμερα στα όρια ευθύνης του φορέα, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την ένταξή της.

 

 

 

Τι απαντά η νομαρχία

 

 

 

«Ο βιότοπος όχι μόνο διατηρείται, αλλά και αναβαθμίζεται», αντιτείνει ο πολιτικός μηχανικός της νομαρχίας Θεσπρωτίας και επιβλέπων του έργου, Παύλος Αλεξίου.

 

 

 

Οπως εξηγεί, ο ταμιευτήρας, έκτασης 200 στρεμμάτων, θα αποθηκεύει τις χειμερινές παροχές και με τη λειτουργία υπερχειλιστών θα διοχετεύει νερό στον υγρότοπο και το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία ξεραίνεται.

 

 

 

«Τα 500 στρέμματα θα παραμείνουν υγρότοπος. Η επίχωσή τους με τα χώματα των εκσκαφών προβλεπόταν από την περιβαλλοντική μελέτη», τονίζει ο ίδιος.

 

 

 

Καταφύγιο σπάνιων πουλιών τον χειμώνα

 

 

 

Η περιοχή στην οποία γίνονται τα έργα περιλαμβάνεται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) «Λιμνοπούλα Παραμυθιάς», σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΚ, με κωδικό GR2120003 και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

 

 

 

Το ιδιαίτερο οικοσύστημα της Λιμνοπούλας είναι ένας χαρακτηριστικός υγρότοπος, ο οποίος προμηθεύει με νερό τη γύρω περιοχή και παρέχει υγρά λιβάδια για βόσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

 

 

Στον συγκεκριμένο υγρότοπο φιλοξενούνται το χειμώνα παπιά σε μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με την έκταση. Υπάρχουν επίσης αρπακτικά, όπως κραυγαετοί, ενώ αξιοσημείωτοι είναι οι πληθυσμοί των λευκοπελαργών που τρέφονται εκεί και φωλιάζουν στην γύρω περιοχή.

 

 

 

Είδη ενδημικών ψαριών, μεγάλοι πληθυσμοί αμφιβίων και βαλτοχελώνων, καθώς και ένα σπάνιο είδος ακρίδας περιλαμβάνονται μεταξύ των σημαντικών «κατοίκων» και «επισκεπτών» της περιοχής, που χρήζουν προστασίας.

 

 

 

 

 

ΤΗΣ ΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΡΑΓΚΑ

 

 

 

 

Πέρδικα: Το φυσικό αέριο “διχάζει” το ΠΑΣΟΚ

2010-12-28 20:36:07

 

Αγκάθι για το τοπικό ΠΑΣΟΚ το θέμα του φυσικού αερίου, αφού μετά τις παραιτήσεις των μελών της συντονιστικής επιτροπής της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Πέρδικα, ακολούθησε χθες Δευτέρα, άτυπη συγκέντρωση της ολομέλειας της Οργάνωσης.

 

Άτυπη γιατί η συντονιστική τελεί υπό παραίτηση και άρα δεν μπορεί να καλέσει σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ πουθενά στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπεται η σύγληση του οργάνου από μέλη και φίλους.

 

Τυπική ή άτυπη πάντως, η διαδικασία έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα, στην οποία παραευρέθηκαν 100 περίπου μέλη, φίλοι αλλά και πολίτες της Πέρδικας και δεν παρευρέθηκαν ο γραμματέας της Ν.Ε, ο βουλευτής του νομού και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος.

 

Οξυμένα είναι πλέον τα πνεύματα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ αφού η επικρατούσα άποψη είναι οι αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα του φυσικού αερίου αποτελούν εμπαιγμό για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην Πέρδικα, οι οποίοι είχαν ερμηνεύσει δηλώσεις στελεχώ του ΠΑΣΟΚ ως δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη χάραξη μέσω Πέρδικας του αγωγού και στην εγκατάσταση του συμπιεστή.

 

Έτσι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ “απειλούν” με μαζικές αιτήσεις διαγραφής από το κόμμα και στην ουσία διάλυση της Τοπικής Οργάνωσης της Πέρδικας.

 

Ήδη έχουν υποβληθεί στη Νομαρχιακή Επιτροπή οι παραιτήσεις των μελών της συντονιστικής. Η Νομαρχιακη επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εξετάσει αν θα κάνει δεκτές τις παραιτήσεις αυτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στις παραιτήσεις αυτές υπάρχουν και παραιτήσεις νεοκλεγέντων δημοτικών και τοπικών συμβούλων με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

Τηρούνται οι όροι προστασίας του Καλαμά;

2010-12-22 20:19:42

 

Ερώτηση για τό εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όσον αφορά την προστασία του ποταμού Καλαμά απήυθυναν, προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης (Β’ Αθηνών) και Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας).

 

Στην ερώτηση με θέμα «Μόλυνση του ποταμού Καλαμά στο Ν. Ιωαννίνων» οι βουλευτές, ρωτούν:

 

-Εφαρμόζεται μηχανισμός ελέγχου των βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων; Πόσες και ποιες βιομηχανίες πραγματοποιούν ορθά τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό και ποιες όχι; Ποια μέτρα λαμβάνονται κατά των ρυπαινουσών βιομηχανιών;

 

-Εκπληρώνει η χώρα μας τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ε.Ε για θέματα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων;

 

-Υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή νέας μονάδας στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων κατά τρόπο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα εξυπηρετούνται µε βόθρους;

 

Στο κείμενο της ερώτησης τους δίνουν μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί: «Ο ποταμός καταστρέφεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα βιομηχανικά απόβλητα, οι παράνοµες απορρίψεις ανεπεξέργαστων λυµάτων από βόθρους, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης των Ιωαννίνων και ο ανεπαρκής βιολογικός καθαρισμός της πόλης είναι οι κύριες πηγές μόλυνσης του ποταμού. Όπως καταγγέλλεται, μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις της Βιοτεχνικής Περιοχής Ιωαννίνων δεν είναι συνδεδεμένες µε το δίκτυο του βιολογικού καθαρισµού, ενώ αρκετοί δήµοι της περιοχής δεν διαθέτουν καν αποχετευτικό δίκτυο. Μετρήσεις έδειξαν ότι στον αγωγό που μεταφέρει τα λύματα από τη ΒΙΠΕ στην τάφρο της Λαψίστας βρέθηκε εξασθενές χρώμιο 1200% πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ μέσα στην τάφρο το μικροβιακό φορτίο θεωρείται ‘τεράστιο’ από τη στιγμή που εντοπίστηκαν 20.000 κολοβακτηρίδια σε ένα κυβικό χιλιοστό, όταν το όριο προβλέπει 2.000. Το αµµώνιο είναι 60 φορές περισσότερο από το επιτρεπόµενο, το µαγγάνιο 180% πάνω από το όριο, ο σίδηρος 350%, ενώ οι δείκτες απαιτούµενου οξυγόνου φτάνουν τις 400 φορές πάνω από το όριο. Ο βιολογικός καθαρισµός των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε µε πρόβλεψη να εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους και µόνο οριακά θα µπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της πόλης. Όμως, οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Όταν τα όμβρια ύδατα διοχετεύονται παράνομα στο δίκτυο των ακαθάρτων που καταλήγει στον βιολογικό καθαρισµό, το σύστηµα καταρρέει. Καταστρέφεται το βιολογικό ‘φορτίο’ που φυσιολογικά επιτρέπει την αποδόµηση των λυµάτων και τη µετατροπή τους σε ακίνδυνα νερά και οι ανεπεξέργαστες ακαθαρσίες ξεχειλίζουν και καταλήγουν στον ποταµό Καλαµά». Οι μετρήσεις που έδειξαν υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου και άλλων στοιχείων έγιναν πριν από περίπου δύο χρόνια από το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών).

 

 

 

 

Ήπειρος Τόπος να ζεις: Ανακοίνωση για ΧΥΤΥ

2010-12-22 19:50:46

 

 

Το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι ένα έργο που θα σημάνει την ορθολογική, με περιβαλλοντική ευαισθησία, διαχείριση των στερεών αποβλήτων της περιφέρειας.

 

Το δεύτερο τμήμα της μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

 

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην πρώτη φάση αποδεικνύεται σωστή και αποτελεσματική.

 

Τώρα είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση της επιστημονικής μελέτης σε διακριτά στάδια, ώστε τα επόμενα βήματα να στηρίζονται σε αποδεκτές από όλους αποφάσεις.

 

Επιμένουμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες που τέθηκαν εξ αρχής.

 

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία μας είναι αρνητική από την ανατροπή των βασικών δεδομένων και κανόνων στην διάρκεια εκπόνησης επιστημονικών μελετών.

 

Οι επιστημονικές μελέτες γίνονται για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα και όχι δεδομένο συμπέρασμα να προσπαθούμε να το καλύψουμε επιστημονικά.

 

Αυτή την στιγμή, που είναι από όλους αποδεκτό ότι το θέμα αντιμετωπίζεται επιστημονικά, δεν επιτρέπεται διαισθητική προσέγγιση επειδή μπορεί να φαντάζει λογική και «κοινωνικά εύπεπτη».

 

Στην επόμενη φάση της μελέτης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες υποδοχής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας από τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ που από την αρχή προσδιορίστηκαν.

 

Έστω και αν τα βήματά μας είναι όσο το δυνατό ταχύτερα ώστε η μελέτη να ολοκληρωθεί και οι εργασίες να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, μέσα στην οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, το έργο δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα.

 

Μέχρι τότε όλοι οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ θα λειτουργούν. Και πρέπει να λειτουργούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

 

Μερικοί από αυτούς, θα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους. Και αυτό ήταν από την αρχή γνωστό και αποδεκτό και αποτελούσε δέσμευση και κανόνα για τα επόμενα βήματα.

 

Αν η επιστημονική ανάλυση, έστω και οριακά, μας οδηγεί στο ότι πρέπει να αναζητήσουμε και νέο ΧΥΤΥ για τις ανάγκες της επόμενης 25-ετίας, έτσι πρέπει να προχωρήσουμε.

 

Αν μας αρκούν οι απομένουσες δυνατότητες των ΧΥΤΑ που έχουμε και, πλέον, θα τους χρησιμοποιούμε σαν ΧΥΤΥ, να εξεταστούν μόνο τα αντίστοιχα σενάρια χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

 

Βασική όμως προϋπόθεση είναι η διαλογή στην πηγή.

 

Αυτό ήταν δεσμευτικό δεδομένο στην πρώτη φάση του προσδιορισμού της μεθόδου επεξεργασίας και επισημάνθηκε ξανά.

 

Από τώρα όλοι οι Αυτοδιοικητικοί φορείς πρέπει να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας να έχει παγιοποιηθεί στην συνείδηση των πολιτών η πρακτική της διαλογής στην πηγή.

 

 

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

2010-12-21 10:42:38

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια μέσω του ΕΣΠA

 

 

Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, αποκτούν οι Δήμοι και Δημόσιοι Οργανισμοί της Ηπείρου.

 

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας σε τοπική κλίμακα, υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον τομέα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική και άλλες».

 

Η πρόσκληση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000,00€, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποφάσεων (εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ήπειρο, αλλά και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων) της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας που αποδεικνύουν την πρόθεση της να στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική προσπάθεια για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

 

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

 

 

 

Προτάσεις για «Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια» σύμφωνα με την πρόσκληση, μπορούν να υποβάλουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Μονάδες Υγείας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν πιλοτικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (ΑΕΙ, σχολεία, νοσοκομεία, λοιπά δημόσια κτίρια) με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας μέσω της χρήσης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (και εναλλακτών). Τα γεωθερμικά συστήματα μπορεί να είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου και να καλύπτουν ανάγκες τόσο θέρμανσης όσο και δροσισμού.

 

Να σημειωθεί, πως οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων και όχι υπό κατασκευή ή ημιτελών. Αποκλείεται η χρηματοδότηση προτάσεων από ΟΤΑ για τους οποίους υπήρχε δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

 

 

 

 

Όχι στα ασφαλτικά είπε το ΝΣ Θεσπρωτίας

2010-12-20 23:16:36

 

 

Όχι στα ασφαλτικά είπε το ΝΣ Θεσπρωτίας

 

Εκ νέου όχι στη χωροθέτηση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας του Νομού Θεσπρωτίας, αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, στη συνεδρίαση του το απόγευμα της Δευτέρας 20/12. Το Ν.Σ., δέχθηκε το σκεπτικό των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί άλλα και τη γνώμη της υπηρεσίας ότι η δραστηριότητα μιας τέτοιας μονάδας είναι ασύμβατη με τις ήδη υπάρχουσες 25 επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου Επιτροπής Αγώνα Πέρδικας

2010-12-19 17:45:10

 

 

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου Επιτροπή Αγώνα Πέρδικας – Δήμου Ηγουμενίτσας

 

 

Μετά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ, που συνεχίζουν να υποτιμούν την βούληση και την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση των αγωγών φυσικού αερίου και του εργοστασίου συμπίεσης στο κέντρο της τουριστικής ζώνης του νομού, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, αλλάζοντας τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής σε βιομηχανική, κάτοικοι της Πέρδικας, με συμμετοχή νεοεκλεγμένων τοπικών και δημοτικών συμβούλων, σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2010, εξεδίωξαν το συνεργείο τοπογράφησης, που παράνομα και κρυφά, εκτελούσαν εργασίες στην περιοχή για την όδευση των αγωγών, προκαλώντας το μένος, την αγανάκτηση των πολιτών και την άμεση αντίδραση τους.

 

 

Αποστέλλουμε σήμερα μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ, ότι συνεχίζοντας να υποτιμούν την νοημοσύνη και την βούληση της τοπικής κοινωνίας, οδηγούν την λύση του προβλήματος στα άκρα…

 

 

 

 

 

 

ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ, ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ…

 

 

 

 

 

ΟΣΟΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΘΥΕΛΕΣ !!!

 

 

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ – ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

 

 

 

Θαλάσσια ρύπανση στην Ηγουμενίτσα

2010-12-17 09:09:48

 

 

Η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε χθες στις 13.45 για περιστατικό ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του παλαιού λιμένα από το Ε/Γ-Ο/Γ «POLARIS» σημαίας Κύπρου, το οποίο βρίσκεται πρυμνοδετημένο στην περιοχή.

 

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ρύπανση από πετρέλαιο (diesel oil) έκτασης 40 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

 

Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία προσήλθε ιδιωτικό συνεργείο απορρύπανσης, το οποίο επιλήφθηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Ο Πλοίαρχος και ο Β΄ Μηχανικός του πλοίου συνελήφθησαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθησαν ελεύθεροι, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

 

 

 

 

Παρουσίαση σχεδίου διαχείρισης Παμβώτιδας

2010-12-16 20:36:12

 

 

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας στην παρουσίαση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την Λίμνη Παμβώτιδα

 

 

 

Τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την στήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης οικονομίας ανέδειξε η Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με τη συμμετοχή και παρέμβασή της στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την παρουσίαση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη από την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ελένη Γιορταμάκη.

 

Με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (14/12/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ηπείρου ουσιαστικά τίθεται σε διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης».

 

Χρήσιμο «εργαλείο» χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας στην παρέμβαση της το Προεδρικό Διάταγμα που «ουσιαστικά θα καλύψει το ανεπαρκές καθεστώς προστασίας του πολύτιμου λιμναίου οικοσυστήματος, μέσα από τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων τους οποίους εδώ και χρόνια οφείλουμε στο περιβάλλον, τους φορείς αλλά και τους πολίτες της περιοχής. Επίσης, θα αποτελέσει το γνώμονα για να χαράξουμε από κοινού τον μελλοντικό καταστατικό χάρτη της Λίμνης Παμβώτιδας, ώστε μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων να αποτελέσει ένα αναντικατάστατο εργαλείο πράσινης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».

 

Θεώρησε δε, «δεδομένη» τη σύνδεσή του με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων επισημαίνοντας πως, «κατά τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού, προέκυψε η ανάγκη να μελετηθούν εκ νέου τα όρια την χωρικών εκτάσεων και να επανελεγχθούν οι ρυθμίσεις ως προς τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην περιοχή των Ιωαννίνων».

 

«Θα πρέπει απόψε εδώ να δεσμευτούμε, ότι θα συμμετάσχουμε ενεργά και αποφασιστικά στην εποικοδομητική διαβούλευση, που θα ακολουθήσει της σημερινής παρουσίασης και ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα αναγάγουμε το φυσικό λιμναίο περιβάλλον σε μοχλό ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και προστασία του» τόνισε, η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους εκπροσώπους τοπικών φορέων και τους πολίτες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

 

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφέρεια τους τελευταίους έντεκα μήνες σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων της Ηπείρου. «Μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως του ΕΣΠΑ, δώσαμε προτεραιότητα σε έργα που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και οριστικοποιήσαμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει για δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος», είπε.

 

Ειδικότερα, για τη λίμνη Παμβώτιδα η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προώθησε τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», την κατασκευή έργων στην Ήπειρο, που σε πρώτη φάση υπερβαίνουν τα 15 εκ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης στο Πέραμα Ιωαννίνων.

 

Αξιοποιώντας τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εντάχθηκαν προς υλοποίηση μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών που θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:

 

Ø Η Διαμόρφωση οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικάς,

 

 

Ø Η Αποκατάσταση οικοσυστήματος, επανασύνδεση πηγών στην περιοχή Αμφιθέας,

 

 

Ø Η Μελέτη δικτύου αποχέτευσης Δ.Δ Κουτσελιού – Λογγάδων – Βασιλικής – Καστρίτσας – Δροσοχωρίου,

 

 

Ø Η Αποχέτευση Αμφιθέας, συν. Αγίας Μαρίνας Κρύας και υπόλοιπο Κρύας.

 

 

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές πως για το μέλλον διαγράφεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αυτό της πράσινης οικονομίας. «Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά απλά και μόνο στη δημοσιονομική ανάκαμψη αλλά αφορά κύρια, στη στροφή όλων μας προς μια πράσινη οικονομία.

 

Μια οικονομία που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τη σημασία της βιοποικιλότητας ως αναντικατάστατο εθνικό κεφάλαιο και θα θέτει τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλοντος

2010-12-16 13:12:28

 

Την 13/12/2010 ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:00 στο γραφείο του Συλλόγου στην Ηγουμενίτσα συνεδρίασε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών Χώρων Ν. Θεσπρωτίας που εκλέχθηκε στις αρχαιρεσίες στις 1/12/2010, και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

 

 

 

Πρόεδρος: Νικολάου Μάρκος

 

Αντιπρόεδρος: Δημητρίου Βασίλης

 

Γραμματέας: Ζάγκα Χριστίνα

 

Ειδικός Γραμματέας: Δημητρίου Μάριος

 

Ταμίας: Καλατζή Μαρία

 

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Δημητρίου Αντώνιος

 

Μέλος: Θεολόγου Δαμιανός

 

Αναπληρωματικοί: Λύχνος Γεώργιος & Δήμα Άννα

 

 

 

 

Όχι στα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

2010-12-16 11:18:34

 

 

ΘΕΜΑ: «Εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων ασφαλτικών, πετρελαϊκών, μαζούτ, γαλακτωμάτων κ.λ.π. στην Λωρίδα Σαγιάδας»

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών χώρων του Νομού Θεσπρωτίας αποφάσισε να εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, για τους παρακάτω λόγους:

 

– Μια μονάδα τέτοιου τύπου θα συντελούσε στην υποβάθμιση της αισθητικής του τόπου της ευρύτερης περιοχής.

 

– Η λειτουργία της μονάδας δεν συμβαδίζει με τις χρήσεις και δραστηριότητες της περιοχής Λωρίδα Σαγιάδας.

 

– Καμία Μ.Π.Ε. δεν μπορεί να διαφυλάξει και να προστατεύσει μια τόσο ευαίσθητη περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.

 

 

 

 

Σε διαβούλευση η προστασία της Παμβώτιδας

2010-12-10 21:20:42

 

Σε ανοιχτή διαβούλευση τίθεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ Ηπείρου.

 

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας, και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ν. Ιωαννίνων, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης», έχει ως στόχους:

 

«Την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητά τους στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), νομού Ιωαννίνων, που υπόκεινται σε ενεργό διαχείριση για τη διασφάλιση της διατήρησης των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και ειδών που απαντώνται σ΄αυτήν και που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον λόγω της ποιότητας των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών, με σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη έργων και δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, με το χαρακτηρισμό της ως περιοχή ‘Οικοανάπτυξης’».

 

Μέσω του σχεδίου επιδιώκεται “η λήψη αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση ή η αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό διατήρησης των τύπων οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, καθώς και της άγριας ορνιθοπανίδας και οι περιοχές αναφοράς οι οποίες όπως περιγράφονται λεπτομερώς, αλλά και επί χάρτου είναι:

 

Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την άγρια ορνιθοπανίδα καθώς και Τόπους Κοινοτικής Σημασίας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Φύση 2000 (Natura 2000) με την επωνυμία: «Ευρύτερη περιοχή πόλης Ιωαννίνων» που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.-SPA ) για την άγρια ορνιθοπανίδα, «Λίμνη Ιωαννίνων (Παμβώτιδα)», η οποία αποτελεί ταυτόχρονα Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την άγρια ορνιθοπανίδα καθώς και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως «Ειδική Ζώνη Διατήρησης», και «Όρος Μιτσικέλλι», η οποία είναι Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, κ.α.”