Τα τοπικά προϊόντα της Ηπείρου προϋπόθεση για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι παράγουμε, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο αξιοποίηση του μόχθου μας, την προβολή και προώθηση των καρπών της θεσπρωτικής γης.

Είναι επίσης σημαντικό ο φορείς να μπορούν να συνεργάζονται ως προς τον κοινό σκοπό μεταξύ τους και αυτού του τύπου οι συνεργασίες που ξεκινούν έστω και πιλοτικά μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων να παίρνουν σάρκα και οστά, ώστε να αποτελέσουν ένα νέο τρόπο προβολής και αξιοποίησης των θεσπρωτικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα “ΙΟΝΙΑ ΠΥΛΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ’ που τρέχει  στο πλαίσιο της δράσης Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας (ΤΟΠΣΑ) δίνει αυτή την προοπτική καθώς τονίζει τη διάσταση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας διοργάνωσε σχετική ημερίδα με θέμα την προώθηση και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων της Θεσπρωτίας την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 10π.μ στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Είναι ίσως ο μοναδικό δρόμος που μας μένει όχι μόνο στη Θεσπρωτία, αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς να μελετήσει και να βρει τους τρόπους για την καλύτερη δυνατή προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου.

Η συνεργασία της Περιφέρειας, των Δήμων, των παραγωγικών φορέων, αλλά και του Οργανισμού Λιμένος που διαθέτει τη δυναμική, τους τρόπους και τα οικονομικά μέσα να στηρίξει την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου, ένας τρόπος να δόθουν περεταίρω κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης τους και εν τέλει της προώθηση τους στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση τροφίμων στο Μόναχο είναι επίσης ένας δρόμος προς την σωστή κατεύθυνση αλλά και απόδειξη ότι τα τοπικά μας προϊόντα έχουν την ποιότητα να αντέξουν στην αγορά της Ευρώπης. Εκείνο που μας λείπει έιναι ίσως η συστηματοποίση και ο συντονισμός. Είναι βήματα που πρέπει να διανύσουν σε πνεύμα συνεργασίας όλη οι φορείς μέχρι να καταλήξουν στην μορφή που μπορεί να πάρει το σχήμα εξωστρέφειας των τοπικών μας προϊόντων.

Διαβάστε και τα σχετικά θέματα:

Εξέτασαν την προοπτική της προώθησης των τοπικών προϊόντων

Τα Ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα κέρδισαν τις εντυπώσεις στη Διεθνή Έκθεση Food and Life του Μονάχου Γερμανίας