Υπερχείλισε ο Καλαμάς.. Έκλεισε ο δρόμος στη Βρυσέλλα

KALAMAS PLH15Σε λίμνη μετέτρεψαν τα νερά του Καλαμά τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Θεσπρωτίας.

Ο ποταμός υπερχείλισε στην περιοχή της Βρυσέλλας και διακόπηκε η κυκλοφορία στο δρόμο προς Φιλιάτες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς εξακολουθεί να βρέχει, γεγονός που μπορεί να κάνει τα προβλήματα μεγαλύτερα τόσο στον Καλαμά όσο και στον Αχέροντα.

Στο λιμάνι

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Super Fast II προς το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω ανατροπής ενός φορτηγού και ενός επικαθήμενου στο γκαράζ του πλοίου λόγω της θαλασσοταραχής κατά την διάρκεια του δρομολόγιου από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα.

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αφού ελεγχθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, θα επιτραπεί ο απόπλους του, πιθανότατα το πρωί της Κυριακής.

Προβλήματα σε ολόκληρη την Ήπειρο!

Χιόνι, χιονόνερο και καταιγίδες, δημιουργούν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Τα καιρικά φαινόμενα, χτύπησαν με πρωτοφανή ένταση την περιοχή της Άρτας και ειδικότερα το Δήμο Νικολάου Σκουφά, όπου απειλούνται ακόμη και ολόκληρη οικισμοί.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συγκλήθηκε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εκτίμησε το μέγεθος των προβλημάτων. «Δεν έχουν προηγούμενο όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες. Η ένταση της καταιγίδας, που συνεχίζεται είναι πρωτοφανής και δεν προλαβαίνουμε να παρεμβαίνουμε για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ποταμοί και χείμαρροι υπερχείλισαν, γέφυρες υπέστησαν ζημιές, πλημμύρισαν σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», δήλωσε στο Epiruspost ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές προέρχεται από την κατάρρευση γέφυρας στον ποταμό Κομπατέικο.

Το μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα οικισμοί να αποκοπούν και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.

Έκτακτο ΣΝΟ και μέτρα

Αργά το απόγευμα συνεδρίασε το ΣΝΟ Άρτας, παρουσία και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

«Τα προβλήματα είναι σοβαρά. Εστιάζονται κυρίως στο Δήμο Νικολάου Σκουφά και Άρτας. Προχωρήσαμε σε κλείσιμο δρόμων, εκεί όπου η κατάσταση είναι επικίνδυνη ενώ από το πρωί συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων θα προχωρήσουν με αναλυτική καταγραφή των ζημιών», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς.

Στη συνεδρίαση έγινε εκτίμηση της κατάστασης για το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα.

«Το πρωί θα επανέλθουμε προκειμένου να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων αν συνεχιστεί η βροχόπτωση με την ίδια ένταση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Στο όριο ο Αχέροντας

Ο Αχέροντας βρίσκεται στο όριο της υπερχείλισης. Μεγάλο μέρος στο Φανάρι έχει μετατραπεί με λίμνη. Οι ποσότητες νερού που κατεβαίνουν είναι τεράστιες.

Το μεσημέρι χρειάστηκε η παρέμβαση από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πάργας προκειμένου να γίνουν εργασίες ενίσχυσης στα αναχώματα.

Καναλάκι και Καστρί μοιάζουν με απέραντη λίμνη όπως και μεγάλο μέρος του κάμπου στο Φανάρι.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά

Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων.
Σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο εργάζονται 30 μηχανήματα για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου.
Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δέκα με δεκαπέντε εκατοστά.

Από το Σάββατο, αργά το απόγευμα, καταγράφεται ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων σε όλες τις ορεινές περιοχές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, όπως και στο λεκανοπέδιο όπου τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα δείχνουν ότι ενισχύονται.

Tα μεγαλύτερα ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, έχουν ως εξής:

Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς 81.8 mm
Δερβίζιανα Ιωαννίνων 72.4 mm
Δασικό Χωριό Άρτας 72.0 mm
Ιωάννινα 67.2 mm
Ζαγοροχώρια Πάπιγκο 56.2 mm