Στο έλεος των νερών και οι 4 Νομοί της Ήπειρου!

Δεν έχουν αρχή και τέλος τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ήπειρο η κακοκαιρία που πλήττει με ένταση την περιοχή από το πρωί του Σαββάτου.

Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και στους τέσσερις νομούς, οικισμοί κινδυνεύουν, δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση εξ’ αιτίας κατολισθήσεων και  καθιζήσεων λόγω του μεγάλου όγκου νερού.

Άρτα

Μεγαλύτερη παροχή νερού διοχετεύεται από τα ξημερώματα στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα.
Σε ανακοίνωση της, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, συνιστά την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητεί τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές.

Ταυτόχρονα το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε, και το μοναδικό μονότοξο γεφύρι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, αποτελεί παρελθόν…Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.

Δύο χωριά, το Νεοχώρι και η Ακροποταμιά εκκενώθηκαν στην περιοχή της Άρτας, όπως κι ένα μικρό τμήμα της πόλης, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από το Σάββατο το απόγευμα και συνεχίστηκαν σήμερα.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και σε άλλα χωριά, παρόχθια και κοντά στις εκβολές του Αράχθου όπου η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Αυτή την ώρα διοχετεύονται 1700 κυβικά το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι τοπικές αρχές στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας, για το οποίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστεί ζημιές.

Στην Άρτα βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ενώ επί ποδός είναι Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ κι Αστυνομία.

Θεσπρωτία

Ο Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας αλλά και στην παλιά ΕΟ Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων  στο ύψος της Κορύτιανης, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Γλυκής – Φαναρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αυτή τη στιγμή ρέει στον Καλάμα όγκος νερού που αγγίζει το 1 εκατομμύριο κυβικά την ώρα. Και παρόλο που το φράγμα είχε ανοίξει δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα η κοίτη δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον τεράστιο αυτό όγκο.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, έδωσαν πρόσβαση στη νέα γέφυρα του Καλαμά, μέσω τους παλιού δρόμου του Παραποτάμου, ώστε να μην αποκλειστεί το μοναδικό νοσοκομείου του Νομού στους Φιλιάτες, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας από τους Άγιους Πάντες και μετά αλλά και στην περιοχή του Πολύδροσου στα όρια του Νομού με τα Ιωάννινα.

Ιωάννινα

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στο ύψος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άθηνών (στην είσοδο της πόλης) και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δρόμους και υποδομές. Κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τη Νεοκαισάρεια με τη Μπάφρα, ενώ στο όριο να κλείσει βρίσκεται και η Εγνατία Οδός (στο ρεύμα προς την Ηγουμενίτσα) στο ύψος αμέσως μετά τον κόμβο των Ιωαννίνων, λόγω  των νερών που έφτασαν στο ύψος του οδοστρώματος. Σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.

Πρέβεζα

Παρόμοια η κατάσταση και στην Πρέβεζα όπου Λούρος και Αχέροντας βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον Κόμβο Καστρίου προς το Καναλάκι λόγω υποχώρησης αναχώματος. Προβλήματα κατολισθήσεων υπάρχουν σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.