”Όχι” από Σκουρλέτη στα σκουπίδια της Κέρκυρας!

Την προσπάθεια του Δήμου και φορέων της Κέρκυρας που επεδίωκαν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους εκτός νησιού με χρηματοδότηση μάλιστα από το κράτος, ακύρωσε στην πράξη ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης! Οι Κερκυραίοι εδώ και αρκετό καιρό αναζητούσαν λύση κυρίως στην Ήπειρο υποβάλλοντας μάλιστα και εγγράφως σχετικό αίτημα για την μεταφορά των απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει το νησί στους ΧΥΤΑ της περιοχής. Οι απαντήσεις από τους φορείς διαχείρισης για τους ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και στο Καρβουνάρι ήταν αρνητικές, ενώ την ίδια άρνηση είχαν εισπράξει και από την Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη αντιπροσωπεία του Δήμου Κέρκυρας και κατοίκων της περιοχής, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση… Ήλπιζαν μάλιστα σε λύση δια νομοθετικής ρύθμισης… Μόνο που το Υπουργείο έριξε… πόρτα στο αίτημά τους καθιστώντας σαφές ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει εντός διοικητικών ορίων νησιού!

Μάλιστα στην Κέρκυρα υπάρχει ολοκληρωμένος και αδειοδοτημένος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Λευκίμμη, όπου όμως οι φορείς δεν θέλουν να θέσουν σε λειτουργία λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος κατέστησε σαφές την ανάγκη για άμεση λειτουργία του ΧΥΤΥ στην Λευκίμμη καθώς η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει κονδύλια στην κοινότητα πέρα από τα πρόστιμα που μπορεί να επέλθουν.

Οι δύο υπουργοί έκλεισαν ουσιαστικά το θέμα, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης λύσης εντός των διοικητικών ορίων του Νησιού, ενώ έβαλε οριστικά πάγο σε κάθε άλλη λύση τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από την στιγμή κατά την οποία στο νησί υπάρχει ένας ΧΥΤΑ που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.