Ένταξη στο ΕΣΠΑ της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 τριών δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Οι δράσεις (με συνολικό προϋπολογισμό 645 χιλιάδων ευρώ), εντάσσονται στον Άξονα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων», με φορείς υλοποίησης του Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

  Ειδικότερα πρόκειται για τις δράσεις:

Ø  Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 276.150 ευρώ. Φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Ø  Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Αρταίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 190.676,64 ευρώ. Φορέας υλοποίησης ο Δήμος Αρταίων.

Με τις συγκεκριμένες δράσεις θα συνεχιστεί η λειτουργία και η αναβάθμιση του  Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Ιωαννίνων και του Δήμου Αρταίων (από τα συνολικά 14 που λειτουργούν πανελλαδικά), η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:

– Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.

– Δράσεις προώθησης στην απασχόληση.

– Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου.

– Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Πράξης «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας» (ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»), το Συμβουλευτικό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.

Ø  Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Πρέβεζας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 178.751.76 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

Με την ανωτέρω πράξη, θα συνεχιστεί η  λειτουργία και η αναβάθμιση  του Συμβουλευτικού Κέντρου Πρέβεζας. με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Ειδικότερα μέσω αυτούς θα παρέχονται  υπηρεσίες πρώτης γραμμής και άμεσης αρωγής και συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες-θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.),  ενώ  παράλληλα θα υλοποιούνται και θα αναπτύσσονται δράσεις  προώθησης στην απασχόληση και  δικτύωσης με την τοπική κοινωνία, όπως επίσης και παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.