Αναβολή στην εκδίκαση της ένστασης του Θωμά Δήμα κατά της εκλογής του Βασίλη Γιόγιακα

Για τις 27 Σεπτεμβρίου 2017, αναβλήθηκε η εκδίκαση της ένστασης του Θωμά Δήμα κατά του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα.
Η υπόθεση αφορά αίτηση που κατέθεσε ο κ. Δήμας, στις 10 Φεβρουαρίου 2017, προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με την οποία ζητάει την έκπτωση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Θεσπρωτίας με τη ΝΔ κ. Βασίλη Γιόγιακα λόγω ασυμβίβαστου,  αναδρομικά, 8 ημέρες μετά την οριστικοποίηση της εκλογής του.
Η εκδίκαση, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 10 Μαϊου, στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναβλήθηκε, αφού ομόφωνα οι δικαστές δέχθηκαν το αντικειμενικό κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Γιόγιακα, καθηγητή συνταγματικού δικαίου κ. Σπύρου Φλογαΐτη, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Cambridge.
Ο Σπύρος Φλογαΐτης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών, δυο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, και μία φορά Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. 
Υπενθυμίζουμε πως για το θέμα του ασυμβίβαστου, έχει ήδη αποφανθεί από τις 6/4/2015, το Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ,  απαντώντας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, Δ/νση Συμβάσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από σχετικό ερώτημα της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας. 

Στην απάντησή του αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος « […], η ύπαρξη σύμβασης του ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ γιο τη διενέργεια ιατρικών επισκέψεων και την εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε ασφαλισμένους του Οργανισμού δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις της ανωτέρω συνταγματικής διάταξης, καθώς η μεταξύ του ιατρού και του Οργανισμού μας σύμβαση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύμβαση για την παροχή υπηρεσίας προς το Δημόσιο ή τα εξομοιούμενα με αυτό ΝΠΔΔ, όπως ο ΕΟΠΥΥ, κατά την έννοια της κείμενης νομοθεσίας περί δημόσιων συμβάσεων για την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο.
Κατά συνέπεια, κατά την άποψη του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ, δεν υφίσταται ασυμβίβαστο και ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός που εξελέγη Βουλευτής δύναται να διατηρήσει τη σύμβαση του με τον Οργανισμό μας».

Η υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά στις 27 Σεπτεμβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι στον Άρειο Πάγο .

πηγή: thespro.gr