Απειλούνται καλλιέργειες από υπερχείλιση του Καλαμά

fragma1

fragma1Συνθήκες έντασης, επικρατούν τις τελαυταίες ημέρες, στις παρακαλάμιες αγροτικές περιοχές της Θεσπρωτίας, εξ’ αιτίας των ανοδικών τάσεων της στάθμης των νερών του Καλαμά.
Η αρχή έγινε την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ, όταν αγρότες της Σκάλας Φιλιατών, βλέποντας την στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια των καλλιεργειών, αντί να σουβλίσουν αρνί, συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη Γέφυρα Βρυσέλλας, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα οι θύρες του φράγματος, ώστε να εκτονωθεί το ποτάμι.

Εκεί έφτασε την Κυριακή το απόγευμα και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, τον οποίο οι παραγωγοί υποδέχθηκαν με έντονες διαμαρτυρίες. Οι πόρτες του φράγματος έκτοτε ανοίγουν για κάποιες ώρες την ημέρα, χωρίς όμως αυτό, όπως λένε οι παραγωγοί, να είναι αρκετό, αφού εξ’ αιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων των τελυαταίων ημερών η στάθμη του ποταμού συνεχίζει να ανεβαίνει απειλώντας τις καλλιέργειες.
Οι παραγωγοί θεωρούν “υπαίτιο” της κατάστασης, το υδροηλεκτρικό έργο που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο φράγμα Ραγίου, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται να έχει εφ’ ενός αλλάξει τα βάθη της κοίτης του ποταμού, αφ’ ετέρου να έχει υψηλότερα όρια για να ανοίξει τις θύρες από αυτά που απαιτούν οι παραγωγοί για να μην πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες και καταγγέλουν ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο ιδιώτης διαχειρίζεται πλέον τις θύρες και άρα την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.