Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στις 6 Ιουνίου οι τελικές αποφάσεις της Περιφέρειας για τις έδρες των ταξί

Εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον καθορισμό των εδρών – διοικητικών μονάδων ταξί στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.  Η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την 6η Ιουνίου, κατά την οποία θα συνεδριάσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Την εισήγηση έκανε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Γιάννης Καραμπίνας, που ανέφερε ότι, «ξεκινώντας τη διαβούλευση με τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα θέσαμε κανόνες και στόχους εκ των προτέρων, για να γνωρίζουμε τι έχουμε, τι θέλουμε και τι μπορούμε να επιτύχουμε». Συνεχίζοντας σημείωσε ότι  στόχοι της Περιφέρειας, είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ταξί προς το επιβατικό κοινό, η ταχεία εξυπηρέτηση και μείωση του κόστους χρήσης ταξί μέσω του επαναπροσδιορισμού εδρών και περιμετρικής ζώνης, η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση μεγάλων αστικών κέντρων,  ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η σύνδεση των αστικών ιστών με νοσοκομεία, πανεπιστήμια, λιμάνια, τουριστικούς προορισμούς, μεγάλους οδικούς άξονες και κόμβους και τα σύνορα της χώρας, ως και  η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο Αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ακόμα ότι έχουν ζητηθεί και οι προτάσεις των δήμων.

 Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  υπογράμμισε ότι είναι κατανοητή η αγωνία που υπάρχει σε όλους. «Θα δούμε – ανέφερε ανάμεσα στα άλλα-  το ευρύτερο συμφέρον και θα αποφασίσουμε. Πρέπει με ζύμωση να βρούμε τη χρυσή τομή. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 6η Ιουνίου – που θα επαναληφθεί η συνεδρίαση – συνεχίστε τις διαβουλεύσεις. Η πρόταση που έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη έχει πολλά θετικά στοιχεία. Υπάρχει πλέον η μαγιά και εμείς περιμένουμε σοβαρές προτάσεις. Περιμένουμε και τις απαντήσεις από τους Δήμους. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμες καταστάσεις και δεν  θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν».

Έγκριση συμμετοχής  της Τ.Κ. Αθαμανίου σε ενεργειακό πρόγραμμα του Κ.Α.Π.Ε.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιώτικες ‘Κοινότητες’ – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης». Όπως ενημέρωσε το Σώμα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η Περιφέρεια επιδιώκει  τη συμμετοχή  στο πρόγραμμα μέσω της Τοπικής Κοινότητας Αθαμανίου του Δήμου Κ. Τζουμέρκων. Η πρόταση διαμορφώνεται σε συνεργασία με την «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.».

Η κ. Καλογιάννη, εξηγώντας τη συγκεκριμένη επιλογή,  υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. «Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε – πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης – αφορούν: ιδιωτικά κτίρια, δημοτικά κτίρια και ενεργειακές αναβαθμίσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκλιματικές αναπλάσεις τόσο στα σχολεία Αθαμανίου και της εθνικής οδού που διέρχεται από το Αθαμάνιο, προτάσεις διαχείρισης υδατικών πόρων, κατασκευή μονάδας συμπήκτων πέλλετ, κ.α.. Είναι μια σύνθετη πρόταση με πάρα πολλούς κωδικούς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Τ. Καλογιάννη, υπογράμμισε ότι στον τομέα Ενέργειας έχει ενταχθεί στην Π.Ε. το Διοικητήριο της Περιφέρειας προκειμένου να μετατραπεί σε Ενεργειακό κτίριο. «Έτσι – συνέχισε – προχωράμε στη δεύτερη περιφερειακή ενότητα, την Π.Ε. Άρτας. Θα προχωρήσουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη και στον τομέα αυτό εφαρμόζοντας και άλλες ενεργειακές παρεμβάσεις στις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης συνεχάρη όλους όσοι εργάζονται για τη διαμόρφωση της πρότασης συμμετοχής στο πρόγραμμα. «Θεωρώ ότι η «Ήπειρος Α.Ε.» μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου έκαναν μια πρόταση που είναι ανταγωνίσιμη, με άλλες προτάσεις. Είναι μια άρτια πρόταση», σημείωσε.  

Βράβευση υπαλλήλου της Περιφέρειας

για καινοτόμες δραστηριότητές του

Tη βράβευση του υπαλλήλου της Περιφέρειας Ηπείρου Πέτρου Βρέλλη για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές δραστηριότητές του, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Ο Π. Βρέλλης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών και αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Το έργο για το οποίο βραβεύεται ο Πέτρος Βρέλλης, είναι η διαδραστική εκδοχή της «Έναστρης Νύχτας», με την οποία μετατρέπει σε πραγματική κίνηση την αίσθηση ροής που υπάρχει στο πρωτότυπο έργο, με συνοδεία μουσικής που ανταποκρίνεται σε κάθε κίνηση. Η αποδοχή του έργου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς μέσα σε τρεις μήνες έγιναν 1,5 εκατομμύρια προβολές μέσω του Internet και προβλήθηκε σε μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα,  άρθρα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο κ.α..

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης εξήρε το ζήλο και το έργο του Πέτρου Βρέλλη, τονίζοντας τα εξής:

 

«Μέχρι τώρα ακούμε ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν ούτε τη δουλειά τους. Ο κ. Βρέλλης επιδίδεται με ζήλο και στη δουλειά του,  αλλά με όσα  δημιουργεί τον ελεύθερο χρόνο του, τιμά  την Ήπειρο και  γενικότερα τους υπαλλήλους του Δημοσίου σε μια εποχή που όλα κρίνονται και όλα αμφισβητούνται. Θεωρώ ότι τέτοια παραδείγματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα τιμούμε και να δείχνουμε ότι μπορεί να είναι σημείο αναφοράς και για άλλους υπαλλήλους.  Μακάρι στο προσεχές μέλλον να τιμήσουμε και άλλους  που προάγουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και τιμούνε με το έργο τους γενικότερα την Ήπειρο και την επιστήμη τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης που προανήγγειλε και βραβεύσεις και άλλων, απλών ανθρώπων, που βοηθούν τον τόπο μας.

Η βράβευση του Πέτρου Βρέλλη – ο οποίος ευχαρίστησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την τιμή που του έγινε – θα γίνει σε ημερομηνία που θα οριστεί προσεχώς. 

Συνεργασία Περιφέρειας (Π.Ε. Πρέβεζας)

για υλοποίηση έργων σε Δήμους

Τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της 5ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μετά από ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας. Τα συγκεκριμένα τμήματα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχαρακτηρισμού με απόφαση του Υπουργού θα ενταχθούν στο Δημοτικό δίκτυο. Τα τμήματα που αποχαρακτηρίζονται διέρχονται μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας και σήμερα πλέον δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου. Σε αντικατάσταση αυτών, η Περιφέρεια προωθεί την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την κατασκευή της περιφερειακής οδού Πάργας – Ανθούσα, με σκοπό την παράκαμψη της πόλης της Πρέβεζας και της Ανθούσας και την αποσυμφόρηση της 5ης επαρχιακής οδού, που είναι ιδιαίτερα φορτωμένη τις καλοκαιρινές περιόδους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τέθηκε και το ζήτημα των προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφει η Περιφέρεια με δήμους για την εκτέλεση διάφορων έργων, με δεδομένες αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, για έργα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Π.Ε. Πρέβεζας στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, σε παρέμβαση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Εμείς είμαστε της αρχής, ότι δεν μπορώ όταν βλέπω ότι έχουν προβλήματα οι δήμοι, και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ορισμένα θέματα και μου ζητάνε τη βοήθεια να τους πω ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα δική μου και δεν το κάνω.  Εμείς δεν ξεχωρίζουμε την Περιφέρεια από το Δήμο γιατί εκεί ζούνε όλοι οι πολίτες. Αν δεν μπορούν να κάνουν ένα έργο οι δήμοι, που  είναι απαραίτητο και χρειάζεται,  πρέπει και μπορεί να γίνει με τη δική μας τη βοήθεια. Και αφού ο Νόμος το επιτρέπει με προγραμματικές συμβάσεις το κάνουμε με αυτό τον τρόπο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση. Από τη στιγμή που οι Δήμοι (και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις Δημ. Συμβουλίων), μας ζητάνε να κάνουμε κάτι  αναγκαίο που δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Μετά τη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Θ. Μπέγκας και δήμαρχοι- αντιδήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:

 

«Η σύσκεψη έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και νομίζω ότι με τέτοιες συζητήσεις μπορούμε να  προχωρήσουμε τα διάφορα θέματα που έχουμε εκκρεμή ακόμα  για  το περιβάλλον. Συζητήθηκαν όλα τα  ζητήματα που αφορούν  τα στερεά απορρίμματα. Παράδειγμα,  καλούμαστε άμεσα και είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε τις μελέτες για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.  Συζητήσαμε και για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η ημερομηνία  έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας είναι  22/3/2012 και τελειώνει στις 22/9/2012. Έχουν  προταθεί  από την Επιστημονική Επιτροπή κάποιες παρεμβάσεις, άλλες μικρές, άλλες μεγαλύτερες, που χρειάζεται να γίνουν. Π.χ. χρειάζεται να  κατασκευάσουμε ένα «φρύδι» στο πρώτο διάζωμα για να μην πηγαίνουν πολλά βρόχινα νερά. Έτσι θα σταματήσουμε το 40% αυτών των νερών να εισρέουν στο κύτταρο. Έχει προχωρήσει το θέμα για την ιχνηθέτηση, που έχει ζητηθεί. Δουλεύει ήδη ο βιολογικός καθαρισμός του κυττάρου και τα στραγγίσματα, – αφού δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για άρδευση και οτιδήποτε-  έχοντας υποστεί  επεξεργασία, τα μεταφέρουμε με βυτιοφόρα στο βιολογικό των Ιωαννίνων. Δεν αφήνουμε τίποτε να διαχυθεί στο περιβάλλον. Είχε προκύψει στο παρελθόν το πρόβλημα, για το οποίο έχουμε ενδείξεις τι μπορεί να έγινε, δεν έχουμε όμως αποδείξεις. Γενικά από τη συζήτηση που έγινε, όλοι είπαν  ότι θα κάνουν,  ο, τι χρειάζεται,  ώστε το έργο να μην έχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του προσεχώς. Είναι ένα θέμα, το οποίο προάγει όλη τη δραστηριότητα,  είτε της πρωτοβάθμιας είτε της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Και είναι ένα θέμα συνεργασίας και όχι διαφορών».