Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ”ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ;”

giogiakasvas

giogiakasvasΛεπτομερή ενημέρωση για την τύχη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στο πλαίσιο της προωθούμενης συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ρωτά αν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής και αν έχει μελετηθεί αναβάθμιση του Τμήματος, σύμφωνα και με πρότασης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


ΘΕΜΑ: «Σχέδιο κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου»

Σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας στις 27 Οκτωβρίου 2017 με αντικείμενο τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα και αντ’ αυτού η λειτουργία δύο διετών προγραμμάτων σπουδών επιπέδου Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου είναι μια τριτοβάθμια εκπαιδευτική μονάδα η οποία, εκτός του κύριου στόχου, της αναπτύσσει ποικίλες συμπληρωματικές επιστημονικές, επιμορφωτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες συνεργαζόμενο συστηματικώς με τοπικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Σημειώνεται δε ότι η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έχει εισηγηθεί την αποκατάσταση της εισαγωγικής κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία, η οποία πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» λειτουργούσε με επιτυχία ως Τμήμα, συνηγορώντας έτσι όχι στην κατάργηση αλλά στην αναβάθμιση του εν λόγω Τμήματος.

Ένα εγχείρημα αναδιοργάνωσης με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΑΤΕΙ, προϋποθέτει, πέρα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αναλυτικά και τεκμηριωμένα κριτήρια για την επιλογή των ΑΤΕΙ που θα ιδρυθούν ή ενισχυθούν, για τη συγχώνευση ή την κατάργηση τμημάτων, καθώς και το αν και κατά πόσο έχουν ληφθεί υπόψη τα πορίσματα αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ. Τέτοια δεδομένα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα, δημιουργώντας εύλογη επιφύλαξη και αβεβαιότητα για την ύπαρξη εμπεριστατωμένου σχεδιασμού ως βάσης για τις προωθούμενες αλλαγές και στο ΤΕΙ Ηπείρου.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Εάν πρόκειται να καταργηθεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ή, αντιθέτως,  να αναβαθμιστεί σύμφωνα και με την προαναφερόμενη πρόταση της ΑΔΙΠ,
  • Εάν και πότε θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου και αν στο πόρισμα θα αναφέρονται και θα τεκμηριώνονται τα κριτήρια της προωθούμενης αναδιοργάνωσης.